Zawsze na 2,4 będzie wolniej bo ma wolną przepustowość. Starty zależą od tego ile urzadzeń w sieci, ile urządzeń na danym paśmie, czy sąsiad ma mikrofalówkę za ścianą itp itd - tysiące czynników.
To jeszcze jedno pytanie - sprawdziłem po wifi jest faktycznie szybciej. Mam na 2.4 Ghz jakieś 80-90, a na 5Ghz 181. Straty gdzieś są. Dlaczego na 2.4Ghz mam wolniej? Router fritz box 4040 ozwala na prędkości 866 na dwóch pasmach
Wszystko zależy od urządzeń pomiędzy (czy router wypuszcza lan 100 czy 1000, jakie kable itp) - ja mam net 300 Mb/s - i po kablu ciągnie mi GT-King 290-300 - czyli praktycznie 100%. Na wifi - speedtest pokazuje 190. natyomiast ta noki ama LAN tylko 100 - więc możesz mieć lepsze osiągi na wifi 5 Ghz jeśli nie masz tłoku w sieciach.
nie zabardzo rozumiem zmiany które mają nastąpić w wp pilot z nadejsciem nowego pakietu lajt. Jeśli dobrze zrozumiałem pakiet darmowy zostaje jak jest jesli chodzi o ilosc kanałów tylko będą dłuższe reklamy chyba że jednak ja źle zrozumiałem i w darmowym będą tylko programy wp pilot a cała reszta zniknie i przejdzie do pakiety lajt