Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki.
FanFilm – oficjalny wątek - Wersja do druku

+- Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki. (https://forum.kodiwpigulce.pl)
+-- Dział: Kodi (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=31)
+--- Dział: Zmodyfikowałem wtyczkę (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=71)
+--- Wątek: FanFilm – oficjalny wątek (/showthread.php?tid=6229)

RE: FanFilm – oficjalny wątek - tasior55 - 23-07-2026

I teraz już wszytko wiemy. W fan film ->narzędzia ->ustawienia->biblioteka-->włącz bibliotekę i wtedy masz taki widok[Obrazek: nnOSLHol.jpeg]

I ja to mam tak skonfigurowane. Na serwerze mam Mariadb i kodi. Na serwerze mam ustawione fanfilm (zdjęcie z góry z ścieżkami smb://... odświeżanie co 6h) biblioteki dla filmów i seriali (smb://...) dostawcy informacji (the mobile database) i na wszystkich urządzeniach musisz mieć plik advancedsettings.xml
<advancedsettings>
	<videodatabase>
		<type>mysql</type>
		<host>192.168.1.224</host>
		<port>3306</port>
		<user>kodi</user>
		<pass>kodi</pass>
	</videodatabase>
	<videolibrary>
		<importwatchedstate>true</importwatchedstate>
		<importresumepoint>true</importresumepoint>
		<cleanonupdate>true</cleanonupdate>
	</videolibrary>
</advancedsettings>
Na innych urządzeniach dajesz tylko plik advancedsettings.xml i nic więcej nie ustawiam. U mnie serwer odświeża biblioteki i zaczytuje okładki i opisy box czy komputer służą tylko do odtwarzania treści.
---
Kiedyś na forum był o tym wątek ale nie mogę znaleźć

FanFilm – oficjalny wątek - Tomek - 23-07-2026

Bo takiej opcji nie ma. Jesli masz w bibliotece film to on się pojawi w wynikach wyszukiwania. Za wyjątkiem filmu który dodałeś przez fanfilm, bo doszłoby do zapętlenia. Opisz dokładnie co robisz, co chcesz uzyskać

Co wpisałeś w setting.xml w jaki klucz

RE: FanFilm – oficjalny wątek - RadziuOi - 23-07-2026

@tasior55 Tak mam to zaznaczone i ty tam nie masz odniesiena do smb:// tylko special:// to dwie różne rzeczy. Mam Kodi na boxie z androidTV, serwer smb/dlna i serwer maridb na proxmoxie na innym urządzeniu. Mimo zaznaczenia wszystkiego jak trzeba tych ptaszków itp i mimo tyego, że w kodi mam normalnie podpięty serwer smb to wtyczka fanfilm nie widzi tych udziałów i nie ma też opcji jak w kodi "wprowadź adres". Jedynym sposobem jakim wymusiłem zapisywanie strm na serwerze jest wpisanie adresów w settings.xml.

@Tomek
W settings.xml wpisałem:
<setting id="library.movie" default="true">smb://192.168.1.40/Multimedia/FanFilm/Movies/</setting>
<setting id="library.tv" default="true">smb://192.168.1.40/Multimedia/FanFilm/TVShows/</setting>
Moja biblioteka to tylko i wyłącznie strm z fanfilm. Nie mam żadnych innych plików. Chcę żeby strm zapisywały się na serwerze ale nie mam opcji z poziomu fanfilm podania adresu do katalogu na serwerze dopiero po wpisaniu a raczej zmianie wpisu special://sciezka_do_folderu_w_addon_data_fanfilm w settings.xml to działa. Nie wiem jak to jaśniej opisać. W sumie skoro działa po wpisaniu w ten settings.xml to **uj z tym.

Dodaj to smb jako źródło w menedżerze plików kodi i potem wskaż w fanfilm

@Tomek No przecież piszę wam cały czas, że mam to źródło dodane w kodi a fanfilm tego nie widzi.

Masz dodane jako źródło video w bibliotece. A ja mówię o menedżerze plików kodi. Ja mam tak podłączone 3x NFS.
Po prostu w menedżerze plików dodaj jako nowe źródło i tyle. I wtedy będzie się zaczynał od special jak i tasiora i będzie natywnie obsługiwane w kodi

RE: FanFilm – oficjalny wątek - tasior55 - 23-07-2026

[Obrazek: ivaGdTkl.jpeg]

Tak jak Tomek pisze przez menedżera dodaj źródło później w ff

@Tomek @tasior55
FanFilm smb, Movies, TVShows to są udziały na smb
  [Obrazek: Hh4pFRBl.jpeg]

A to widzi Fanfilm:
[Obrazek: 5ZMnbj4l.jpeg]

Gdy wchodzę w "OTOCZENIE SIECIOWE SMB" mam to:
[Obrazek: 1UaGtfGl.jpeg]

I tym oto akcentem chcę zakończyć ten temat skoro działa po wpisaniu adresu w settings.xml nie mam zamiaru się tym dalej bawić. Dziękuję.

RE: FanFilm – oficjalny wątek - Tomek - 23-07-2026

Ok - widzę w czym jest problem - będzie fix

@Tomek @tasior55  Już wszystko gra. Ustawiając te foldery poleciałem za daleko i dodałem tzw. podfoldery a nie główny z serwera smb (jeden klik za daleko). Teraz wszystko jest elegancko wykrywane. Dziękuję za pomoc. Wieczór jednak gituwa.