Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki.
Seriale na Netflix - Wersja do druku

+- Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki. (https://forum.kodiwpigulce.pl)
+-- Dział: Luźno (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=38)
+--- Dział: Seriale (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=42)
+--- Wątek: Seriale na Netflix (/showthread.php?tid=12)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

RE: Seriale na Netflix - redhunter - 06-02-2025

Kolejna udana nasza krajowa produkcja serialowa na N.
Kibic
Rozterki życiowe młodego chłopaka ze smutnego blokowiska. (Swoją drogą gdzie oni znależli jeszcze tak zaniedbane, slamsowe dzielnice?) Z jednej strony chciałby w życiu do czegoś dojść bo widzi, do czego doprowadziły jego ojca jego życiowe wybory. Kibicowanie lokalnej drużynie piłkarskiej, przynależność w związku z tym do przestepczości kibolskiej, prochy, przemoc i więzienie. Z drugiej jednak strony nie chciałby wyjść na kogoś kto wyłamuje się z norm w których był wychowywany od małego.
Smutny obraz tego, jak ciężko wyrwać się z tych okowów miejscowej kibolskiej mafii.
Dobrze zagrane, nieprzesłodzone. Fajnie zagrała zwłaszcza Marta Żmuda Trzebiatowska.
Nie jest to oczywiście nic wybitnego ale też jakoś nie odrzuca od ekranu.

RE: Seriale na Netflix - Toov - 06-02-2025

(06-02-2025, 02:30 PM)redhunter napisał(a): Kibic
...(Swoją drogą gdzie oni znależli jeszcze tak zaniedbane, slamsowe dzielnice?)...

Zdjęcia do Kibica na blokowiskach kręcono w Sosnowcu - czym nie omieszkał osobiście pochwalić się wieloletni prezydent tego miasta, Arkadiusz Chęciński z Platformy Obywatelskiej  Big Grin

RE: Seriale na Netflix - Łonogrzmot - 06-02-2025

Cela 211 świetny serial!

RE: Seriale na Netflix - redhunter - 06-02-2025

(06-02-2025, 02:54 PM)Toov napisał(a):
(06-02-2025, 02:30 PM)redhunter napisał(a): Kibic
...(Swoją drogą gdzie oni znależli jeszcze tak zaniedbane, slamsowe dzielnice?)...

Zdjęcia do Kibica na blokowiskach kręcono w Sosnowcu - czym nie omieszkał osobiście pochwalić się wieloletni prezydent tego miasta, Arkadiusz Chęciński z Platformy Obywatelskiej  Big Grin
Faktycznie, to ma się czym chwalić.
Teraz widzę, że zdjęcia kręcono w Sosnowcu i Jastrzębiu Zdroju. Tam akurat jest prezydent z pisu tak że ten....
Mnie widząc takie slamsy do głowy przychodziła Łódź. Tam też jest ,, cudnie''.

(06-02-2025, 03:19 PM)Łonogrzmot napisał(a): Cela 211 świetny serial!

Dzięki za rekomendację. Teraz kończę Ślebodę a potem spróbuję tego.

RE: Seriale na Netflix - redhunter - 12-03-2025

Nagrodę Orła za najlepszy serial 2025r dostał Netfliksowy serial Matki pingwinów.
Omijałem ten serial w moich dotychczasowych wyborach bo wydawało mi się, że będzie mdły, do bólu poprawny i nudny po prostu.
O jakże się myliłem!
Zachęcony tym, że dostał to wyróżnienie wczoraj zaryzykowałem. Jak to się ogląda! Od razu wciągnąłem dwa odcinki.
Polecam wszystkim gorąco. Dobrze zagrane, ze świetnym dżwiękiem, i z ważnym tematem.

RE: Seriale na Netflix - redhunter - 24-03-2025

Dojrzewanie.
Jestem pewien, że ten serial zgarnie wiele nagród w tym roku. I słusznie.
To petarda!
Opowiada historię 13-latak który zostaje oskarżony o morderstwo koleżanki.
Już pierwszy odcinek od pierwszych minut wbija nas w fotel. Samo zatrzymanie tego przecież jeszcze dziecka, szok rodziny, procedury na komendzie to są sceny które emocjonalnie szokują widza. Każdy oscinek jest trochę o czym innym i skupia się na innym aspekcie tej historii. Raz obserwujemy zatrzymanie, raz pracę psychologa który ma zdiagnozować stan psychiczny/emocjonalny tego dziecka innym razem życie rodziny której dziecko zostaje oskarżone o morderstwo. Każdy odcinek jest do głębi poruszający. Zagrany jest po prostu wybitnie. Najlepsze role to Stephen Graham w roli ojca i gra młodziutkiego Owena Coopera. O ile tego pierwszego znam i cenię za jego poprzednie role chociażby w Zakazanym Imperium czy Punkcie wrzenia, gdzie dobitnie dowiódł swojej klasy o tyle rola tego drugiego to objawienie roku. Tak trudna rola zagrana z taką klasą! I to przez dziecko które jest zupełnym amatorem. Duże brawa! Zresztą reszta aktorów też pokazała klasę.
Polecam ten serial każdemu

Seriale na Netflix - as1as - 24-03-2025

Nadajemy na tych samych falach...
Serial poruszający. Bardzo emocjonalny. Polecam każdemu.
Natomiast oscarowy zdobywca hm. Za co ten film dostał Oskara. Przecież to jest kpina.
Film nie przypadł mi do gustu. Nie polecam.

RE: Seriale na Netflix - redhunter - 13-04-2025

After Life.
Wdowiec którego w życiu nic nie cieszy, po utracie ukochanej żony, codziennie zmaga się z pokusą, czy już dzisiaj się zabić czy dopiero jutro. Oczywiście znajomi i rodzina za wszelką cenę próbują przywrócić mu radość życia i odwieść go od tego pomysłu.
A otacza go wianuszek niezwykle barwnych postaci. I paradoksalnie ten ,, potencjalny samobójca'' który już w d...dzie ma wszystkie konwenanse i zasady wnosi do życia lokalnej społeczności najwięcej ciepła i dobrej energii.
Serial mocno gorzko-słodki. Bardzo smutny ale ogląda się go rewelacyjnie. Zagrany wybitnie. Króciutkie odcinki wchodzą po parę na raz dzięki czemu trzy sześcio odcinkowe sezony zlatują zdecydowanie za szybko. Polecam gorąco!

RE: Seriale na Netflix - redhunter - 13-06-2025

Dept. Q
Chamski ale bezkompromisowy policjant, który wini się za nieudaną, krwawa akcję w ktorej brał udział, po powrocie z chrobowego zostaje wywalony do piwnicy ( dosłownie) gdzie dowództwo przydziela mu nierozwiązane od lat sprawy, mając nadzieję, że mają go z głowy.
Jemu to, że ma biurko obok starych toalet i siedzi w piwnicy bez okien wcale nie przeszkadza, wręcz przeciwnie odpowiada bo jakimś dużym fanem innych ludzi to on nie jest. Dobiera sobie trochę z przypadku a trochę z musu trójkę podobnych mu wykolejeńców życiowych i zabieraja się do roboty.
Aktorstwo świetne, serial wciągajacy. Nawet bym powiedział za bardzo, bo mocno się trzeba skupić na szczegółach bo sprawa jest zagmatwana okrutnie ale na końcu rozwiązanie wydaje się bardzo proste i klarowne. Bardzo dobra rola glównego bohatera ale także dużo radości sprawiła mi dawno nie widziana Kelly Macdonald która błyszczała w serialu Zakazane Imperium. Ich dialogi, palce lizać.
Dobra serialowa robota.

Seriale na Netflix - yus1 - 13-06-2025

Jeżeli podobał Ci się serial to musisz zobaczyć duński orginał w formie 4 filmów:
The Keeper of Lost Causes 2013
The Absent One 2014
A Conspiracy of Faith 2016
The Purity of Vengeance 2018.
Wszystkie z moim ulubionym Fares Fares.
P.S. dawno to oglądałem i jestem ciekawy czy wytrzymały próbę czasu...

Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka