![]() |
|
Próba instalacji CL na X96 max+ czarny ekran - Wersja do druku +- Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki. (https://forum.kodiwpigulce.pl) +-- Dział: Pomoc z Kodi (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Problem z Kodi (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=15) +---- Dział: CoreELEC (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=64) +---- Wątek: Próba instalacji CL na X96 max+ czarny ekran (/showthread.php?tid=4323) |
Próba instalacji CL na X96 max+ czarny ekran - arka.noego - 09-03-2022 Cześć, Nie znalazłem na forum odpowiedzi więc zapytam Was, może ktoś z Was coś wie w moim temacie. Ponieważ po 7 latach wymieniam mojego poprzedniego boxa m8s+ na X96Max+ chcę zmienić w nim OS na CoreElec tak jak robiłem to w poprzedniku. Po pobraniu odpowiedniego obrazu ze strony CL i wgraniu go na kartę pamięci, a następnie po zmianie sm1_s905x3_4g_1gbit.dtb na dtb.img i wciśnięciu karty w slot boxa wykonuję restert urządzenia z wykałaczką. Uruchamia się pierwsze logo, po czym przechodzi do czarnego ekranu i na tym koniec, instalacja nie następuje. Nic się nie dzieje. Jeżeli uruchamiam boxa bez wykałaczki z wciśniętą kartą sd box stoi na logo x96. Jeżeli uruchamiam bootloadera ten widzi kartę, pokazuje strukturę katalogów ale nic się nie dzieje. Gdy wyjmę kartę u uruchomię boxa to poprawnie uruchamia się android. O co może chodzić ? Czy ktoś się z tym spotkał ? próbowałem zmienić też config.ini na SD żeby zmienić kolejność konsol z TTS0 na TTY0 ale to nie przyniosło efektu ewentualnie źle to zakolejkowałem :/ Pozdrawiam wszystkich, Arek Dodatkowo jeszcze dopiszę, że zanim kupiłem x96 kupiłem także Tanix TX6 gdzie miałem podobny problem ale tam zmieniłem w pliku konfiguracyjnym kolejność konsol i podałem bezpośrednią ścieżkę do mmcblk1pl i w tamtym przypadku LibreElec się uruchomił ale nie podobało mi się jak działał i że nie wspierał SPDIF więc kupiłem X96. RE: Próba instalacji CL na X96 max+ czarny ekran - mjw - 09-03-2022 Sprawdź inną kartę pamięci oraz czym nagrywasz obraz na kartę? Jesteś pewien, że jest tam procesor s905x3? Czasami z powodu braku dostępności części majfrendy potrafiły oszukiwać. RE: Próba instalacji CL na X96 max+ czarny ekran - arka.noego - 09-03-2022 że oni to takie skubańce mówisz ?? nie no wiesz, nie rozkręcałem pudełka, sugeruję się tym co na spodzie urządzenia napisane i w papierach 0_0. Co do kart to próbuję z trzech różnych w tym jednej nowo kupionej bo też już kartę podejrzewałem. Spróbuję znaleźć jakiś soft pod andka do sprawdzenia jaki to proc. Teraz to ja już nie wiem co mam O_O - SoC name - Unknow ![]() Dobra teraz jestem pewien, otworzyłem dziada i jest S905X3 ![]() Teraz to już mam lepszy motyw... po złożeniu go do kupy wsadziłem ponownie SD i zastartował się .. coś tam się zainstalowało (jakieś 3 napisy w górnym lewym ale nie doczytałem co to było po tym że Done, Done, Done) ale teraz stoi od kilku minut na ekranie powitalnym z logiem CL w kolorach ukraińskich i mrugającym napisem CoreELEC.. Jednak nie - to było jednorazowe, po restarcie nadal tak samo - czarno. Faken... co się może dziać RE: Próba instalacji CL na X96 max+ czarny ekran - arka.noego - 09-03-2022 Co do programu jakiego używam do nagrywania kart, pracuję na linuksie i używam kreatora nośnika rozruchowego. Od Zawsze wypalam nim obrazy na kartach i pendrivach. Wiem, że można podłączyć boxa do komputera i sflashować go programem amlogic usb coś tam coś tam.. czy możecie mi wskazać, który obraz powinienem wgrać ? RE: Próba instalacji CL na X96 max+ czarny ekran - arka.noego - 11-03-2022 Hej, czyżbym pomylił dział, w którym napisałem ?? RE: Próba instalacji CL na X96 max+ czarny ekran - Tomek - 11-03-2022 Nie, ale wszystkie osoby które znają odpowiedź mają właśnie biegunkę. To nie biuro obsługi klienta - czekaj cierpliwie aż znajdzie się ktoś kto zna odpowiedź i ma czas żeby jej udzielić. RE: Próba instalacji CL na X96 max+ czarny ekran - jon1022 - 11-03-2022 (11-03-2022, 06:08 AM)arka.noego napisał(a): Hej, czyżbym pomylił dział, w którym napisałem ??Raczej pomyliłeś sprzęt przy zakupie - od pół roku co najmniej twórcy Coreelec odradzają zakup chińskich boxów ze względu na totalny burdel w specyfikacji. fake RAM,ROM, CPU nie obsługiwane chipy od BT i wifi - szkoda kasy na taki sprzęt, istna loteria... RE: Próba instalacji CL na X96 max+ czarny ekran - mjw - 11-03-2022 Ja bym jednak spróbował z inna kartą pamięci lub nawet użył pendrive. RE: Próba instalacji CL na X96 max+ czarny ekran - arka.noego - 23-03-2022 Hej, dzięki za odpo. Ppróbowałem z wielu kart bez skutku. W efekcie końcowym kupiłem drugiego boxa x96max+ bo w tamtym szlag mnie trafiał. w X96 kodi uruchamia się z karty SD ale to nie to, działa mułowato więc puki co zainstalowałem kodi na androidzie ( szału nie ma d*py nie urywa ale przynajmniej jest obsługa spdif) i jakoś działa. Nigdzie nie mogę znaleźć jak wywalić androida i wrzucić tam coreelec tak jak to kiedyś robiłem z m8s+. RE: Próba instalacji CL na X96 max+ czarny ekran - adrt8v - 23-03-2022 (11-03-2022, 10:36 AM)mjw napisał(a): Ja bym jednak spróbował z inna kartą pamięci lub nawet użył pendrive. Dobrze pisze. Spróbuj z pendrive zainstalować. Paradoks u mnie był taki, że nie mogłem zainstalować coreelec z karty pamięci wkładanej do urządzenia, ale jak użyłem czytnika kart pod USB, instalacja zakończyła się pomyślnie. Cała reszta robiona zgodnie z poradnikiem. |