![]() |
|
FanFilm - zaawansowane ustawienia (const) - Wersja do druku +- Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki. (https://forum.kodiwpigulce.pl) +-- Dział: Dyskusja ogólna (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Poradniki z kodiwpigulce.pl (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: FanFilm - zaawansowane ustawienia (const) (/showthread.php?tid=6267) |
FanFilm - zaawansowane ustawienia (const) - DenDy - 26-07-2025 FanFilm - CONST - Zaawansowane ustawienia
W nowym FanFilm pojawiło się coś takiego jak CONST. Jest to zbiór zaawansowanych ustawień które nie znalazły się bezpośrednio w ustawieniach wtyczki. Przeznaczone jest to dla bardziej zaawansowanych użytkowników, zmiana niektórych opcji może wpłynąć na nieprawidłowe działanie wtyczki. Jak się za to zabrać Wszystkie ustawienia znajdziemy w pliku const.py który znajduje się w głównym folderze wtyczki Należy jednak pamiętać, aby nie modyfikować tego pliku, gdyż jest on nadpisywany przy każdej aktualizacji.Wybrane ustawienia należy wpisywać do pliku local.py który znajduje się w folderze Przykładowe opcje z const.py
Po ilu procentach oglądany materiał ma zostać oznaczony jako obejrzany Domyślnie: 85Ukrywanie przycisku "Edytuj szukanie" który pojawia się w oknie źródeł: Domyślnie: TrueZmiana koloru jakim jest oznaczony odcinek który nie miał premiery: ![]() Modyfikowanie paska postępu ![]() Zmiana koloru: - dla w pełni obejrzanych pozycji - dla niepełnych pozycjiChcesz całkowicie ukryć pasek? INFO: Opcja całkowite ukrycia paska jest dostępna bezpośrednio w ustawieniach wtyczki. Ustawienia -> Filmy i seriale -> Pokaż pasek postępu w filmach i serialach Domyślnie: 'watched'A może tylko w filmach? Domyślnie: 'percent'Albo tylko w odcinkach: Domyślnie: 'percent'Ukrywanie niechcianych hostów z listy źródeł TRAKT - Kalendarz - zakres dni Zmiana zakresu dniu w kalendarzu trakt, należy pamiętać by zakres był mniejszy niż 33 dni. Sposób wyświetlania nazw odcinków na liście ![]() Jeśli komuś nie pasuje kropka, czy cokolwiek innego, to w łatwy sposób można sobie zmienić Zmiana sposobu wyświetlania serwisów z listami w menu głównym Domyślnie wygląda to tak: ![]() ale jeśli ktoś woli to nieco "schować" w folder: ![]() to wystarczy ustawić poniższą opcję na True Domyślnie: FalseTych ustawień jest znacznie więcej i listę będę starał się aktualizować o jakieś ważniejsze opcje. RE: FanFilm - zaawansowane ustawienia (const) - Toov - 26-07-2025 Plikiem local.py bawiłem się już "za czasów FF3 alfa" - świetne narzędzie dla "grzebaczy" i " szczegółowców" (ja lubię ).I od tamtego czasu dręczy mnie jedna konkretna sprawa: jak w pliku local.py WYŁĄCZYĆ pokazywanie w menu Kraje zakładki "Skandynawia"?... bo jak stworzyć analogiczną zakładkę z grupami krajów to ja wiem (np. stworzyłem sobie grupę Bałkany) - ale wyłączyć Skandynawii w local.py nie umiem (mogę to z łatwością zrobić w const.py, ale przecież nie o to chodzi, bo to plik "nadpisywalny")... Tu nawet nie chodzi o to, że nie chcę mieć grupy Skandynawia (lubię skandynawskie seriale) - chcę tylko wiedzieć, jak ją ewentualnie "zniknąć" bez ingerencji w const.py. RE: FanFilm - zaawansowane ustawienia (const) - DenDy - 26-07-2025 @Toov po prostu wstaw puste nawiasy: Jeśli ktoś będzie tworzył własne grupy krajów to należy pamiętać o dodaniu importów na górze pliku local.py #post ryssona No tak, testowałem na L() i z rozpędu dopisałem
RE: FanFilm - zaawansowane ustawienia (const) - rysson - 26-07-2025 (26-07-2025, 03:01 PM)DenDy napisał(a): Jeśli ktoś będzie tworzył własne grupy krajów to należy pamiętać o dodaniu importów na górze pliku local.py Albo po prostu L nie bardzo jest sens importować, bo to służy do tłumaczeń i działa tylko dla tych tekstów, które są w tłumaczeniach we wtyczce FF.Plik local.py jest przeznaczony do indywidualnej konfiguracji i można po prostu podawać tekst.Np. dodanie słowiańskich (wiem, nie wszystkie kreje):
RE: FanFilm - zaawansowane ustawienia (const) - Tomek - 28-07-2025 Moim ulubionym jest setting dla źródeł external: Co mi daje? Na coreelec nie wszystkie externale są w 1080p, nie wszędzie mam konto tego typu zrobione - a tak - sam sobie dostosowałem co się ma wyświetlać.
RE: FanFilm - zaawansowane ustawienia (const) - Toov - 26-09-2025 A ja w tej sprawie: # --- Media (general) --- # #: Low percentage limit. Less then means not watched. # const.media.progress.min = 1 Dobrze byłoby, gdyby ta opcja działała. Jest jakiś kłopot z jej uruchomieniem? RE: FanFilm - zaawansowane ustawienia (const) - rysson - 26-09-2025 (26-09-2025, 04:20 PM)Toov napisał(a): A ja w tej sprawie: Dobre pytanie, zarzuciliśmy ją miesiące temu. Trzeba by się pochylić i zobaczyć co mogło by być nie tak. Samo kodi ma jakiś próg załapania (kilka, kilkanaście sekund na pewno). RE: FanFilm - zaawansowane ustawienia (const) - Toov - 26-09-2025 (26-09-2025, 04:51 PM)rysson napisał(a):(26-09-2025, 04:20 PM)Toov napisał(a): A ja w tej sprawie: Sekundy to za mało... Teraz każdy, odpalony choćby przypadkiem i na chwilę, film jest traktowany jako "oglądany". Śmietnik się robi. To ważna opcja. RE: FanFilm - zaawansowane ustawienia (const) - rysson - 26-09-2025 (26-09-2025, 05:51 PM)Toov napisał(a): Sekundy to za mało... Teraz każdy, odpalony choćby przypadkiem i na chwilę, film jest traktowany jako "oglądany". Śmietnik się robi. To cień tej opcji zupełnie nie do tego miał służyć. Miał służyć aby w ogólnie nie zauważać rozpoczęcia (postępu) oglądania poniżej progu. Ty zgłasza zupełnie inny błąd i ta opcja nie ma miałaby nic do rzeczy nawet jakby była. Czy masz inne wtyczki, w tym do traktu? W miarę czysty profil? Jakiekolwiek logi (w włączonymi logami programisty)? RE: FanFilm - zaawansowane ustawienia (const) - Toov - 26-09-2025 (26-09-2025, 06:16 PM)rysson napisał(a):(26-09-2025, 05:51 PM)Toov napisał(a): Sekundy to za mało... Teraz każdy, odpalony choćby przypadkiem i na chwilę, film jest traktowany jako "oglądany". Śmietnik się robi. Ale mi właśnie o to chodzi, żeby poniżej zadanego progu nie był zauważany postęp oglądania (czyli do X minut czasu oglądania film traktowany jest jako nierozpoczety). W dodatku Trakt np. mam ustawiony próg chyba na 12 minut i to mi pasuje. |