(12-05-2024, 08:02 AM)bronek105 napisał(a): Uporałem się z problemem i podam go dla potomnych. Zainstalowałem apkę ADB (root niewymagany) i wyłączyłem w niej zbędne apki systemowe. @Zbigniew mnie naprowadził na rozwiązanie. Dziękuję
Ponieważ wpis
bronek105 jest mało precyzyjny, podaję co należy zrobić żeby wyłączyć firmowy
Launcher w
TV Boxie i włączyć jakikolwiek inny.
Opis ten dotyczy
Canal+ Box 4K ale może posłużyć jako wskazówka dla posiadaczy innych boxów.
Po kolei więc:
Jeżeli żaden
Launcher Manager nie działa musimy użyć kodu wpisanego w
Remote ADB Shell.
Jak to zrobić?
Z
Google Play Store instalujemy aplikację
Downloader. To jest apka służąca do instalowania różnych aplikacji, szczególnie tych których nie ma w
Google Play Store.
W rubryce
Enter a URL, ... wpisujemy 250931, to nas przeniesie na stronę
Troypoint. To jest portal poświęcony Kodi, różnym launcherom i innym najbardziej potrzebnym apkom na różne boxy, sticki itp...
Z listy apek wybieramy
Remote ADB Shell i instalujemy ją.
Przed wpisaniem kodu musimy włączyć
Debagowanie USB które jest w
Opcjach programistycznych.
Jak to zrobić?
Wchodzimy w:
Ustawienia → Ustawienia urządzenia → Informacje i na samym dole klikamy
Kompilację min. 7 razy, aż pojawi się informacja
"jesteś już programistą".
Wracamy do
Ustawienia → Ustawienia urządzenia i tam na liście powinny już być
Opcje programistyczne. Wchodzimy w nie i włączamy
Debagowanie USB.
Teraz możemy włączyć i skonfigurować
Remote ADB Shell.
Jak to zrobić?
Potrzebujemy
Adres IP.
Wchodzimy w
Ustawienia → Ustawienia urządzenia → Informacje → Stan i wyszukujemy
Adres IP (4 grupy cyfr przedzielone kropkami). Zapisujemy go.
Włączamy apkę
Remote ADB Shell.
W górnej linijce wpisujemy
Adres IP.
W drugiej linijce powinno być 5555.
Klikamy
CONNECT. Powinno się teraz pojawić zapytanie o zezwolenie na debagowanie USB. Zaznaczamy "Zawsze zezwalaj z tego komputera" i klikamy
ZEZWALAJ.
U góry pojawi się symbol naszego Boxa np: HY4001 lub HY4001CD lub HY40A lub HY40A2 lub jeszcze coś innego a w środku ekranu będzie linia z migającym kursorem.
Wpisujemy tam:
pm disable-user --user 0 com.canal.box i klikamy enter na ekranowej klawiaturze. Jeżeli kod wpisaliśmy poprawnie otrzymamy odpowiedź:
Package com.canal.box new state disabled-user. Jeżeli nie otrzymamy odpowiedzi to znaczy że kod nie został wpisany poprawnie i trzeba to zrobić jeszcze raz.
Od tej pory Canal+ Launcher jest wyłączony i możemy używać jakiego tylko chcemy. Ja przetestowałem ponad 10 i najbardziej mi odpowiada
Projectivy Launcher. Jest wybitnie ustawialny na wszelkie sposoby i ma dziesiątki opcji.
Kiedyś najpopularniejszym launcherem był
Wolf Launcher. Wolf jest fajny, prościutki ale ma domyślnie zablokowane dodawanie widgetów. Widziałem na forum, wcześniej pytanie o to. Można to odblokować przy pomocy
Remote ADB Shell.
Jak to zrobić?
Po uprzednim włączeniu
Debagowania USB, włączamy
Remote ADB Shell, wpisujemy
Adres IP po czym wpisujemy:
appwidget grantbind --package com.wolf.firelauncher --user 0 i klikamy enter na ekranowej klawiaturze. Teraz już można wstawiać widgety.
Jeżeli ktoś nie zainstaluje innego launchera przed wyłaczeniem firmowego i po włączeniu Boxa nie pojawia się nic na ekranie nie panikujcie! Wystarczy na pilocie wcisnąć przycisk mikrofonu i powiedzieć
Ustawienia. Włączą się wtedy
Ustawienia i z menu
Aplikacji można włączyć Google Play Store lub Downloader i zainstalować dowolny launcher.
Jeżeli po wyłączeniu firmowego launchera ktoś chce używać Canal+ to można zainstalować apkę
Canal+ z każdego innego źródła poza Google Play Store.
UWAGA! Nie instalujcie
Canal+ Box z Google Play Store bo to na powrót włączy firmowy launcher.
Jeżeli ktoś chciałby wrócić do firmowego launchera Canal+ to wystarczy wejść w
Ustawienia → Aplikacje → Zobacz wszystkie aplikacje → Wyłączone aplikacje i włączyć apkę
Canal+. Od tej pory firmowy launcher zawsze będzie się włączał na starcie.
Powodzenia.