Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 4.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Launcher Manager-wyłącz domyślny launchera na tv boxie
(10-05-2024, 11:36 AM)bigdamian napisał(a): @bronek105 a próbowałeś przywrócić ustawienia fabryczne i na nowo zainstalować?
Nawet dwa razy. O dwa razy za dużo, bo gdybym wcale nie resetował to nie było by przymusowej aktualizacji, której nie można było pominąć. Widocznie przez tą aktualizację wszystko się spaprało.
Odpowiedz
REKLAMA:

(09-05-2024, 09:08 AM)bronek105 napisał(a): Zawsze nie miałem  problemu z instalacją i konfiguracją tego lunchera, ale kilka dni temu resetowałem boxa i postępując zgodnie z powyższą instrukcją mam problem (Canal+ TV Box / Skyworth HY4001). Po kliknięciu disable stock launcher nie przełącza mi na wolfa. Chwilkę widać jakiś komunikat, ale nie sposób go odczytać, bo trwa to ułamek sekundy. W każdym bądź razie nie mogę skonfigurować wolf launchera na stałe jak miałem wcześniej. Pewnie canal+ wprowadził jakąś aktualizację, która uniemożliwia działanie innego launchera jak stockowy. Ktoś może poradzić jak to ogarnąć?
Spróbuj inną wersję managera tych wersji jest sporo i może któraś to rozwiąże.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
(10-05-2024, 09:20 PM)Zbigniew napisał(a): Spróbuj inną wersję managera tych wersji jest sporo i może któraś to rozwiąże.

Próbowałem z wieloma wersjami Wolf managera i innymi managerami. Tak samo różne wersje launcher managera. Nadal wyświetla krótki komunikat (przez ułamek sekundy) o sprawdzeniu włączenia debugowania USB.
Odpowiedz
(11-05-2024, 05:32 AM)bronek105 napisał(a):
(10-05-2024, 09:20 PM)Zbigniew napisał(a): Spróbuj inną wersję managera tych wersji jest sporo i może któraś to rozwiąże.

Próbowałem z wieloma wersjami Wolf managera i innymi managerami. Tak samo różne wersje launcher managera. Nadal wyświetla krótki komunikat (przez ułamek sekundy) o sprawdzeniu włączenia debugowania USB.
Musisz mieć włączone w ustawieniach programisty USB debugowanie i stąd ten komunikat.

Odpowiedz
(11-05-2024, 01:38 PM)Zbigniew napisał(a):

Musisz mieć włączone w ustawieniach programisty USB debugowanie i stąd ten komunikat.

Cały czas mam włączone debugowanie usb.
Odpowiedz
(11-05-2024, 06:21 PM)bronek105 napisał(a):
(11-05-2024, 01:38 PM)Zbigniew napisał(a):

Cały czas mam włączone debugowanie usb.
A komendę w ADB wpisałeś

1
Odpowiedz
REKLAMA:

Uporałem się z problemem i podam go dla potomnych. Zainstalowałem apkę ADB (root niewymagany) i wyłączyłem w niej zbędne apki systemowe. @Zbigniew mnie naprowadził na rozwiązanie. Dziękuję
Odpowiedz
(12-05-2024, 08:02 AM)bronek105 napisał(a): Uporałem się z problemem i podam go dla potomnych. Zainstalowałem apkę ADB (root niewymagany) i wyłączyłem w niej zbędne apki systemowe. @Zbigniew mnie naprowadził na rozwiązanie. Dziękuję

Ponieważ wpis bronek105 jest mało precyzyjny, podaję co należy zrobić żeby wyłączyć firmowy Launcher w TV Boxie i włączyć jakikolwiek inny.
Opis ten dotyczy Canal+ Box 4K ale może posłużyć jako wskazówka dla posiadaczy innych boxów.
Po kolei więc:
Jeżeli żaden Launcher Manager nie działa musimy użyć kodu wpisanego w Remote ADB Shell.
Jak to zrobić?
Z Google Play Store instalujemy aplikację Downloader. To jest apka służąca do instalowania różnych aplikacji, szczególnie tych których nie ma w Google Play Store.
W rubryce Enter a URL, ... wpisujemy 250931, to nas przeniesie na stronę Troypoint. To jest portal poświęcony Kodi, różnym launcherom i innym najbardziej potrzebnym apkom na różne boxy, sticki itp...
Z listy apek wybieramy Remote ADB Shell i instalujemy ją.
Przed wpisaniem kodu musimy włączyć Debagowanie USB które jest w Opcjach programistycznych.
Jak to zrobić?
Wchodzimy w: Ustawienia → Ustawienia urządzenia → Informacje i na samym dole klikamy Kompilację min. 7 razy, aż pojawi się informacja  "jesteś już programistą".
Wracamy do Ustawienia → Ustawienia urządzenia i tam na liście powinny już być Opcje programistyczne. Wchodzimy w nie i włączamy Debagowanie USB.
Teraz możemy włączyć i skonfigurować Remote ADB Shell.
Jak to zrobić?
Potrzebujemy Adres IP.
Wchodzimy w Ustawienia → Ustawienia urządzenia → Informacje → Stan i wyszukujemy Adres IP (4 grupy cyfr przedzielone kropkami). Zapisujemy go.
Włączamy apkę Remote ADB Shell.
W górnej linijce wpisujemy Adres IP.
W drugiej linijce powinno być 5555.
Klikamy CONNECT. Powinno się teraz pojawić zapytanie o zezwolenie na debagowanie USB. Zaznaczamy "Zawsze zezwalaj z tego komputera" i klikamy ZEZWALAJ.
U góry pojawi się symbol naszego Boxa np: HY4001 lub HY4001CD lub HY40A lub HY40A2 lub jeszcze coś innego a w środku ekranu będzie linia z migającym kursorem. 
Wpisujemy tam:  pm disable-user --user 0 com.canal.box i klikamy enter na ekranowej klawiaturze. Jeżeli kod wpisaliśmy poprawnie otrzymamy odpowiedź: Package com.canal.box new state disabled-user. Jeżeli nie otrzymamy odpowiedzi to znaczy że kod nie został wpisany poprawnie i trzeba to zrobić jeszcze raz.
Od tej pory Canal+ Launcher jest wyłączony i możemy używać jakiego tylko chcemy. Ja przetestowałem ponad 10 i najbardziej mi odpowiada Projectivy Launcher. Jest wybitnie ustawialny na wszelkie sposoby i ma dziesiątki opcji.
Kiedyś najpopularniejszym launcherem był Wolf Launcher. Wolf jest fajny, prościutki ale ma domyślnie zablokowane dodawanie widgetów. Widziałem na forum, wcześniej pytanie o to. Można to odblokować przy pomocy Remote ADB Shell.
Jak to zrobić?
Po uprzednim włączeniu Debagowania USB, włączamy Remote ADB Shell, wpisujemy Adres IP po czym wpisujemy: appwidget grantbind --package com.wolf.firelauncher --user 0 i klikamy enter na ekranowej klawiaturze. Teraz już można wstawiać widgety.
Jeżeli ktoś nie zainstaluje innego launchera przed wyłaczeniem firmowego i po włączeniu Boxa nie pojawia się nic na ekranie nie panikujcie! Wystarczy na pilocie wcisnąć przycisk mikrofonu i powiedzieć Ustawienia. Włączą się wtedy Ustawienia i z menu Aplikacji można włączyć Google Play Store lub Downloader i zainstalować dowolny launcher.
Jeżeli po wyłączeniu firmowego launchera ktoś chce używać Canal+ to można zainstalować apkę Canal+ z każdego innego źródła poza Google Play Store. UWAGA!  Nie instalujcie Canal+ Box z Google Play Store bo to na powrót włączy firmowy launcher.
Jeżeli ktoś chciałby wrócić do firmowego launchera Canal+ to wystarczy wejść w Ustawienia → Aplikacje → Zobacz wszystkie aplikacje → Wyłączone aplikacje i włączyć apkę Canal+. Od tej pory firmowy launcher zawsze będzie się włączał na starcie.

Powodzenia.
Odpowiedz
Witam wszystkich użytkowników
Mam problem z instalacją wolfa na Play Box TV (Chyba to jest wersja 4 HW=1.0), otóż przy próbie instalacji "LM_PLAY_TVBOX" wyskakuje komunikat "Podczas analizowania pakietu wystąpił błąd" i nie mam pojęcia co jest tego problemem. Wolf Launcher 0.1.9 się poprawnie instaluje.
Odpowiedz
Nie potrzebujesz managera do zmiany launchera na tym tv boxie.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości