Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CoreELEC 9.2.1 na X96 problem z prędkością sieci
#11
S905x, Jakaś wadliwa sztuka tej karty, że akurat nie działa prawidłowo w takiej konfiguracji ? Tylko zrozumiałbym to gdyby transfer w obydwie strony był dziwny, ale tylko w jedną ? Przypomnę tylko, że na wbudowanej karcie sieciowej normalnie jest transfer 11MB/s bez żadnych spadków, więc gdyby to była wina problemów z zapisem na pamięci wewnętrznej urządzenia to tutaj też byłby takie problemy.

Podpiąłem na krótko PC z tym TV BOX przewodem LAN cat.6 (testowałem 3 różne) , połączenie uzyskane jest gigabit, ale prędkości te same, więc wszelkie ewentualne problemy z routerem przewodami odpadają.

Tak myślę przeinstalować na LibreELEC w celu przetestowania ? Bo co innego mi pozostało ?
Odpowiedz
REKLAMA:



#12
Dziwne, tym samym kablem lan masz podłączone?
Jeśli chcesz nas wspomóc jakąś kwotą możesz to zrobić przez poniższy banner!




 [Obrazek: a015.gif]
Odpowiedz
#13
Testowałem, różne przewody LAN mam kilka nowych cat.6 i nawet starsze cat.5e, ale rezultaty bez zmian, testowałem dwa routery i też jest bez zmian.

Wgrałem, w zasadzie odpaliłem z karty SD LibreELCE 8.2, jest pewna różnica, kopiowanie na TV BOX zaczyna się od 14MB/s i skacze spadając do 11-5MB/s i nawet mniej. Hmmm zobaczę jeszcze inną wersję, starszą, bo coś tutaj jest na rzeczy.

Nic się nie zmienia, ale zauważyłem pewną ciekawostkę, bo tym razem odpaliłem system LibreELCE 8.0 z szybkiego pendriva z diodą i podczas kopiowania pliku do TV BOX do pamięci na pendrive, sam pendrive początkowo bardzo rzadko pracuje, ale kiedy w windowsie już się zakończy kopiowanie pliku to wtedy dopiero sygnalizuje ciągłą pracę pendrive przez dłuższą chwile, tak jakby właśnie czas na skopiowanie pliku.

By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. ktoś wspomina o problemie właśnie pobierania danych w kierunku urządzenia wyposażonego w taki adapter, coś o kontroli przepustowości, ramek itp. ale nie bardzo rozumiem jak to rozumieć.

Karta niby łączy się na 100Mb/s , tak pokazuje w SSH, pomimo tego, że na routerze pokazuje połączenie gigabit, no i wysyłanie danych idzie z prędkością 22.5MB/s... więc nie wiem czemu tak pokazuje, do tego przy download RX jest dużo utraconych pakietów : 

Kod:
Settings for eth1:
       Supported ports: [ TP MII ]
       Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full
                               100baseT/Half 100baseT/Full
       Supported pause frame use: No
       Supports auto-negotiation: Yes
       Supported FEC modes: Not reported
       Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                               100baseT/Half 100baseT/Full
       Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
       Advertised auto-negotiation: Yes
       Advertised FEC modes: Not reported
       Link partner advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                            100baseT/Half 100baseT/Full
       Link partner advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
       Link partner advertised auto-negotiation: Yes
       Link partner advertised FEC modes: Not reported
       Speed: 100Mb/s
       Duplex: Full
       Port: MII
       PHYAD: 32
       Transceiver: internal
       Auto-negotiation: on
       Link detected: yes



Link encap:Ethernet  HWaddr -------------------------
         inet addr:192.168.1.54  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
         UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
         RX packets:575753 errors:0 dropped:366 overruns:0 frame:0
         TX packets:781514 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
         collisions:0 txqueuelen:1000
         RX bytes:661266638 (630.6 MiB)  TX bytes:668717926 (637.7 MiB)

ethtool -i eth1
driver: r8152
version: v1.04.0 (2014/01/15)
firmware-version:
expansion-rom-version:
bus-info: usb-xhci-hcd.0.auto-1
supports-statistics: no
supports-test: no
supports-eeprom-access: no
supports-register-dump: no
supports-priv-flags: no

ipref3 test :

Kod:
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  5]   0.00-1.00   sec   385 KBytes  3.15 Mbits/sec
[  5]   1.00-2.00   sec  1.78 MBytes  14.9 Mbits/sec
[  5]   2.00-3.00   sec  1.46 MBytes  12.3 Mbits/sec
[  5]   3.00-4.00   sec  18.3 MBytes   154 Mbits/sec
[  5]   4.00-5.00   sec  13.6 MBytes   114 Mbits/sec
[  5]   5.00-6.00   sec  7.28 MBytes  61.0 Mbits/sec
[  5]   6.00-7.00   sec  18.7 MBytes   157 Mbits/sec
[  5]   7.00-8.00   sec  18.7 MBytes   157 Mbits/sec
[  5]   8.00-9.00   sec  7.04 MBytes  59.1 Mbits/sec
[  5]   9.00-10.00  sec  18.5 MBytes   156 Mbits/sec
[  5]  10.00-10.30  sec   211 KBytes  5.74 Mbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  5]   0.00-10.30  sec   106 MBytes  86.3 Mbits/sec
driver: r8152  , kontroler r8153B !! ??
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości