Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Świat seriali (pozaNetflixowy)
Volha.
Długo polowałem na ten serial i wreszcie się udało.
Akcja dzieje się od poczatku lat 70-tych do końca 80 tych w Czechosłowacji.
Główny bohater to Standa Pekarek ( w tej roli świetny Kryštof Hádek). Dzięki protekcji mamy zostaje zatrudniony jako kierowca obsługującący czeską telewizję. Z racji osób które zna zostaje od razu zwerbowany przez komunistyczne służby specjalne do inwigilowania opozycjonistów w gronie twórców telewizyjnych. Niezwykła jest scena kiedy to funkcjonariusze StB próbują go siłą i grożbą nakłonić do współpracy a on się bezczelnie ich pyta a co ja z tego będę miał? Bo tylko to go w życiu interesuje. Strasznie przykry to obraz ile ludzi z jego otoczenia zawodowego ale i rodzinnego przez niego cierpi. Sposób w jaki twórcy tego miniserialu przedstawili obraz schylku doby komunizmu i jego upadku jest genialny. Ten serial w 2024r zdobył 5 Czeskich Lwów. W pełni zasłużenie. Polecam gorąco.

Odpowiedz
REKLAMA:

Paradise.
Co odcinek to jakiś twist. Nasza ocena bohaterów co i rusz się zmienia. Reżyser i scenarzysta wykonali genialną robotę.
To co oglądamy w pierwszym odcinku ma się nijak do tego, z czym kończymy ten świetny pierwszy sezon.
Serial dzięki tym zwrotom akcji trzyma napięcie i zainteresowanie widza non-stop.
Do tego bardzo fajny pomysł na opowiadaną historię. Zaczął się właśnie drugi sezon na hulu i na pewno też go spróbuję.
Odpowiedz
Krople Boga.
Pierwszy sezon to było coś!
Z polotem, oryginalnie, wciągająco. Ile tu było emocji, namiętności, pasji i tajemnicy. I to jeszcze w takim wysublimowanym i niedostępnym świecie jak świat znawców wina.
Właśnie na AppleTV+ skończył się drugi sezon. I tym razem jest bardzo słabo. Pomysł na kontynuacje fajny, można było z tego sporo wyciągnąć a jest tylko odcinanie kuponów od sukcesu pierszego sezonu. Nawet aktorzy jakby zapomieli jak się gra. Ma owszem świetne momenty ale całościowo jest już po prostu nudno. Już nie zanurzamy się bez reszty w pasji jaką jest ,, świat wina''. Jak ktoś jeszcze nie widział to pierwszym sezon obejrzeć należy obowiązkowo i na tym zakończyć!
Odpowiedz
Chętni na sex.
Miniserial reklamowany jako mroczna komedia ale ja humoru tutaj jakoś nie widziałem.
Wręcz przeciwnie w moim odczuciu serial z odcinka na odcinek coraz bardziej brnie w jakiś psychologczny dramat.
To opowieśc o trójkącie miłosnym pomiędzy trojgiem dorosłych ludzi, który kończy się śmiercią jednego z nich. Zaczyna się śledztwo i to w zasadzie na śledczych spadnie ciężar nie tylko rozwikłania zagadki tej smierci ale i dramatu psychologicznego bohaterów, który do tej śmierci doprowadził.
Zacna obsada która pokazała się z najlepszej aktorskiej strony. Jason Bateman, David Harbour i Linda Cardellini już przyzwyczaili nas do swoich dobrych występów przed kamerami. Jednak ja bym jeszcze zwrócił uwagę na mistrzowską grę Richarda Jenkinsa w roli detektywa.
Serial ma genialne zdjęcia. To bardzo oryginalna i dobra produkcja.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości