Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Film
Predator. Strefa zagrożenia.
Nie za bardzo chiałem to włączać bo wydawało mi się, że będzie nędza. Ale opinie miał niezłe więc zaryzykowałem.
I to zrobiłem bardzo dobrze. Już pierwsze sekundy przykuwają przed ekranem wbijając w fotel spektakularnym dźwiękiem. Jakość sceny początkowej prawie jakbym Diune włączył. Przez cały film jest pod tym względem rewelacyjnie. A w takim filmie to pozycja obowiązkowa.
Sama akcja oczywiście nie powala złożonością problemu ale jest niezwykle pomysłowo , z humorem i wizualnie wysmakowanie. Efektty Dolby Vision też fajne. Naprawdę nie nudziłem się przed ekranem. Rozrywka pierwsza klasa. Więc niech Was nie zraża ten Predator w tytule. To bardzo fajne kino S-F.
Efekety wizualne a zwłaszcza dźwiekowe to pierwsza liga i jeszcze do tego ciekawe i szybkie tempo filmu.
Odpowiedz
REKLAMA:

Song Sung Blue
Bardzo fajny film do obejrzenia ze swoją drugą połówką.
Dwoje muzyków, którzy śpiewają na pośledniejszych festiwalach ale także w małych knajpkach covery innych śpiewaków, łaczy siły nie tylko na scenie ale i w życiu osobistym. Już jako małżeństwo zmieniają repertuar i zaczynają odnosić coraz większe msukcesy zawodowe.
Niestety wypadek niweczy ich plany. Cy uda im się przezywciężyć los i znowu wyjść na prostą?
Tego dowiecie się z filmu. Film jest zagrany bardzo dobrze, sporo w nim blusowo-gospelowej muzyki. Okraszony jest dużą dawką niegłupiego humoru, opowiada o rodzinnych wzlotach i upadkach. Co najważniejsze jednak to całość jest niezwykle subtelna, ciepła i przede wszystkim nie nudzi.
Polecam bo to fajne, przyjemne kino.
Odpowiedz
Światło Betlejemskie.
Pisarz w mocno zaawansowanym wieku, budzi się któregoś ranka i wydaje mu się, że zmarł. Jego, żona sprawdza mu temperaturę i potwierdza, że już stygnie. Ubiera go w zgrzebną koszulę i wysyła do zakładu pogrzebowego bo już chyba na to czas:-)
I takich akcji w tym filmie jest sporo. Świat wyobrażni pisarza na ekranie miesza się z tym realnym. Postacie z jego opowiadań za wszelką cenę starają się zmienić treść opowiadań w których biorą udział, żeby polepszyć swój los.
Do tego, żona też stara się zrobić ze swoim mężem porządek i swego rodzaju rozrachunek. Jeszcze by chciała zdążyć z rzeczami na które do tej pory nie miał czasu. Bo ma czas wyłacznie dla swoich bohaterów.
Całość jest niezwykle ciepło nam widzom podana. Ogłąda się to bardzo przyjemnie a akcja mimo dużej dawki absurdu jest wciągająca głównie za sprawą świetnej gry aktorskiej i cudnie napisanych postaci.
I do tego ta obsada!
Tereza Ramba, Zdenek Sverak, Ondrej Vetchy, Jiří Macháček. Polecam, bo to niezwykle szlachetna rozrywka.
Odpowiedz
Udało mi się zdobyć najlepszy, moim zdaniem , nasz film czyli Ziemię obiecaną, w zremasterowanej wersji. Oczywiście widziałem to arcydzieło wiele razy ale i tą wersję w 4K i DTS HD Master Audio obejrzę w dużą przyjemnością.
Ciężko tu pisać recenzję, ten film zna oczywiście każdy kinomaniak. No chyba, że czyta nas ktoś bardzo młody to zachęcam go oczywiście gorąco.
Takich kreacji aktorskich jak tutaj to ze święcą szukać. Oczywiście bezwględny Olbrychski, diaboliczny Pszoniak ( scena u Zuckera to wyżyny sztuki filmowej) ale także szalona Kalina Jędrusik, Jerzy Nowak no i Andrzej Szalawski. Oni stworzyli tu chyba najlepsze swoje role. Nawet nielubiana przeze mnie Bożena Dykiel tutaj dała popis kunsztu aktorskiego. Wajda wycisnął z nich to o czym chyba nawet nie wiedzieli że posiadają.
Do tego ta scenografia. Świat który już nie istnieje a tutaj oddany z taką realnością, że czujemy niemal zapach tamtych miejsc. Magia kina w pełnej krasie.
Aż się wierzyć nie chce , że ten film ma już ponad pół wieku i nie zestarzał się ani o ociupinkę. W dalszym ciągu cała reszta naszej kinematografii może tylko uczyć się dorównać niedoścignionemu ideałowi.
Jako ciekawostkę mogę dodać, że udało mi się zwiedzić Łódź, po latach mojej nieobecności w tym mieście, w zeszłym roku. I podczas zwiedzania natrafiłem na muzeum włókiennictwa. Tak po prawdzie, całe to muzeum robi jedna maszyna tkacka z tamtego okresu. Ale jest w dalszym ciągu czynna i podczas pokazu Pani przewodnik na chwilę ją włącza. Jaki to jest hałas! A w takiej fabryce jakie nadzorował Borowiecki pracowało wtedy ich setki jeśli nie tysiace!
Odpowiedz
Wujowy dwór.
Głupawa komedyjka na lekki wieczór przed kinowym ekranem.
I całkiem jest to zabawne. Ilość gagów wymaga dużego skupienia, żeby wszystkie smaczki wychwycić.
Niektóre autentyczniue śmieszne. Zagrane dobrze, obsada zacna.. Polecam na relaksacyjny wieczór z czymś dobrym w szkle.
Odpowiedz
Mord.
Film który w ubiegłym roku miał 10 nominacji do Czeskiego Lwa.
W skromnym domku na prowincji spotyka się wielopokoleniowa rodzina, która jak co roku przyjeżdża do seniorów rodu, na świniobicie.
Dziadkowie resztką sił hodują świniaka, bo mogą coś dać dzieciom i wnukom a i jest to okazja, żeby ich u siebie gościć.
Niby prosta historia a ile tu dramatu! Bo to i mordowanie świni i okazja, żeby się pokazać z nowym autem i pogadać z siostrą o problemach z mężem i pokazać prawdziwą twarz po mocno zakrapianej imprezie itd itd.
Tych wątków jest tu cała masa. Mnie od razu na myśl przyszły filmy Smarzowskiego. Dom Zły czy Wesele. Tylko jak to w czeskim kinie tu jest łagodniej, wszystko jest ugładzone, ugrzecznione. Jakby reżyser był tak pewny swojej roboty, że nie musi krzyczeć środkami wyrazu, żeby przekazać widzowi dramatyzm sytuacji . Robi to subtelniej co nie oznacza, że mniej dosadnie. No bo np. prawie 90 letni dziadem po cichu zabiera samochód i jedzie szukać krwi, żeby uratować świniobicie i po drodze zabiera na przednie siedzenie wnuczka który uciekł od rodziców. No u Smarzowskiego przecież tą krew by znalazł na przydrożnym drzewie i była by to krew jego wnuczka. A tu inaczej, mimo dramatyzmu sytuacji rozwiązanie jest inne.
Film zagrany jest obłędnie! Mam wrażenie, że spora grupa aktorów to naturszczycy. Przynajmniej tak grali. Muszę poszukać jeszcze jakichś filmów reżysera, Adama Martinca bo wykonał tutaj kawał, dobrej, niezwykle oryginalnej roboty.
Odpowiedz
REKLAMA:

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości