Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FanFilm - temat zbiorczy - błędy, problemy, zgłoszenia
(26-01-2024, 02:31 PM)pcela napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. zwraca np  "Miraculous – Biedronka i Czarny Kot – Film (2023) - [Web-DL] [1080p] [H264] [AAC] [PLDUB] [5EEE09AB].mkv", a Fanfilm odrzuca taki plik z powodu niedopasowania nazwy.
Wtyczka powinna przewidywać zamianę dwukropka (ten nie może być w nazwie pliku) na inny znak (np. myślnik, pauzę) niż tylko usunięcie go.

Teraz się trochę zmieniło jeśli chodzi o spacje, podkreślenia, kropki itd jako znaki przekazywane do pola wyszukiwarka, przynajmniej jeśli chodzi o domyślną wyszukiwarkę (By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.), czyli tą wykorzystywaną na stronie WWW (w FanFilm trzeba wybrać opcję "wiele źródeł", aby wykorzystywał tą wyszukiwarkę), która, jak zauważyłem, szuka tylko w serwisie "WRZUCAJ.PL"
To jedna sprawa.
Druga sprawa, to co wtyczka robi z otrzymanymi rekordami wyników, czyli jak sprawdza dopasowanie znalezionego wyniku do tytułu filmu pobranego z bazy TMDB. I tu można to ulepszać. Problem jest taki, że "kreatywność" uploadujących jeśli chodzi o nazwy tytułów plików, czasami bardzo odbiega od typowego schematu, dlatego co jakiś czas trzeba rozbudowywać algorytm, czyli uczyć tą sztuczną inteligencję aby nam służyła jak najlepiej. Dlatego fajnie, że wyłapujesz takie różne nietypowe przypadki - na pewno pomoże to autorom ulepszyć wtyczkę.

Proponuję, abyś przetestował (oczywiście inni również mogą) poniższy plik i podzielił się opinią.
REKLAMA:

@tele 
Wygląda całkiem obiecująco. 
A przy okazji znak "–" w nazwie pliku z posta wyżej to półpauza (U+2013). W nawiasach kwadratowych to są zaś tzw. tagi opisowe (kodek wideo (np H264, HEVC), rozdzielczość, kodek audio, info dodatkowe i na końcu crc32 pliku). Wynika to z tego, że myślnik oddziela od siebie poszczególne elementy w nazwie pliku (tytuł - dane techniczne, a w przypadku seriali tytuł - sezon i odcinek - tytuł odcinka - parametry (tytuł odcinka może być pominięty)).
W nazwie pliku może być tylko jedna kropka oddzielająca nazwę pliku od rozszerzenia.

A pełny schemat nazwy pliku z filem to: [grupa] - Tytuł (rok) - [źródło] [rozdzielczość] [kodek wideo] [kodek audio] [dodatkowe info] [crc32].ext. Nie wszystkie elementy muszą występować.

Przykładowo:
- The LionKing (1994) - [Web-DL] [1080p] [HEVC] [EAC3+ATMOS+AAC] [MULTI] [137EECE7].mkv
- [DragsterPS] Mononoke-hime [1080p] [Multi-Audio] [Multi-Subs] [H264] [EAC3+AAC] [B76ACD5D].mkv (tutaj wersja bez myślników, ale tego akurat fanfilm nie znajdzie, bo w nazwie jest oryginalny tytuł filmu (w zapisie łacińskim), a wtyczka szuka tylko po polskim i angielskim tytułem). 
- A Wrinkle inTime (2018) - [Web-DL] [1080p] [H264] [EAC3] [MULTI] [46BB6471].mkv
Pełny schemat nazwy dla seriali to: [grupa] - Tytuł - sezon i odcinek - tytuł odcinka - [źródło] [rozdzielczość] [kodek wideo] [kodek audio] [dodatkowe info] [crc32].ext Schemat stosowany głównie w anime (zazwyczaj bez myślników za wyjątkiem oddzielenia tytułu od nr odcinka w serialach).

Przykładowo:
- Ostatni okręt - S03E01 - Równanie Scott - [Blu-ray] [1080p] [HEVC] [EAC3] [Lektor PL] [3E7264A5]
- [shisha] Azur Lane the Animation - 02 - [BD 1080p] [HEVC] [FLAC] [A4E9DB3C].mkv (tutaj akurat anime, a tam zazwyczaj nie ma sezonów, BD oznacza Blu-raya)
- Miraculum – Biedronka i Czarny Kot - S01E25 - Biedronka i Czarny Kot (Początki – część 1) - [Web-DL] [720p] [H264] [AAC+EAC3] [MULTI] [7550319F].mkv (dwukropek w tytule zamieniony na znak półpauzy).

A i problematyczny jest znak "&", bo wyszukiwarki traktują go jak operator funkcji, a nie część tytułu. Z tego co widzę, to u ciebie jest to zamieniane na "and". Tu problemem jest, że znak "&" jest dopuszczalny w nazwie pliku. Tak samo dopuszczalny jest przecinek (",").
@pcela
Gdyby schematy nazywania plików opisane przez Ciebie były przez wszystkich respektowane, to nie byłoby większości problemów, ale tak nie jest.
Schemat opisany przez Ciebie zauważyłem dopiero niedawno - nie wiem czy to jakiś nowy trend?

Co do znaku & -
[Obrazek: o600LTkl.jpg]

Pytanie: co wpisać do wyszukiwarki By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. aby otrzymać źródla dla "Miraculum – Biedronka i Czarny Kot - S01E25 - Biedronka i Czarny Kot (Początki – część 1)" ?
Tylko nie pisz, że "7550319F"
@tele 

Normanie wystrarczy Miraculum Biedronka i Czarny Kot S01E25

By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.Tb7 wyszuka, tylko Fanfilm odrzuca te wyniki.

ps. Na twoim screenie widać, że jakiś uploader używa linuxa lub Maca. Systemy plików typu ext2, ext3, ext4, xfs, zfs, itp. dopuszczają dwukropek w nazwie pliku. Windows i systemy FAT32, exFAT i NTFS na to nie zezwala (jest to znak zastrzeżony, dla nazw urządzeń).
@pcela
1) Jak pisałem tego posta, to nie wyszukiwał po nazwie - tylko wpisanie "7550319F" dawało rezultat, więc i FF nic nie pokazywał.
Zatem nie wiem, czy na bieżąco ktoś coś dodaje, czy zmienia w serwisie "Wrzucaj.pl" czy może serwis się w jakiś sposób "uczy", czy robi sobie jakiś index na podstawie czegoś (częstych ostatnich zapytań) ?
Teraz to i FF znajduje
[Obrazek: aIK541nl.jpg]

2) Nie mam wpływu na uploaderów, mogę tylko stwierdzić fakty, co jest wrzucone i próbuje się do tego dostosować, aby jak najwięcej źródeł uzyskać.
Generalnie trzeba rozgraniczyć 2 rzeczy: co zwraca wyszukiwarka (na którą nie mamy chyba wpływu) oraz jak te dane może przetworzyć wtyczka tb7 w FanFilm - tu możemy kombinować.

3) I jakbyś jeszcze mógł zdanie napisać na moje pytanie: "Schemat opisany przez Ciebie zauważyłem dopiero niedawno - nie wiem czy to jakiś nowy trend?"
I Jak myślisz, po co ktoś wrzuca pod taką nazwą "'Mira3ulum – Bied3onka i Cz3rny K3t" - czy zależy mu, aby źródło było znajdywane, czy nie? (to nowy czy stary trend?)
Ten plik jest na wrzucaj od 28/10/2023 13:32:47, wcześniej był na wplik. Po prostu "wrzucaj" potrafi wyłączyć wyszukiwarkę i nie zwraca wtedy ona wyników, albo coś jej odbije i wyszukuje tylko pojedyncze frazy.

A schemat nazw nie jest nowy. To standard używany głównie przez grupy zajmujące się anime, lekko zmodyfikowany pod Kodi i scrapery TMDB i TVDB oraz pod Jellyfin (myślnik to wymóg jellyfina, oddziela tytuł od wersji).

ps. Biedronka to akurat własny RIP z Disney+. Kogoś łapki świerzbiły i sobie podpierdolił plik. Pewnie myślał, że jak zmodyfikuje lekko nazwę, to wyszukiwarka nie znajdzie.
REKLAMA:

Dlaczego FF nie chce odtwarzać z TB7 , a w niektórych przypadkach nawet zamyka Kodi .
W opcjach "wiele źródeł" jest ustawione na "nie" , gdy było na "tak" nie znajdował źródeł z TB7 .
Podam przykład :
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Logi:
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Cytat:jak działa kodi i FanFilm. FanFilm wyszukuje linki do filmów na stronach. Jak się wyświetlą źródła i klikniemy, rola FanFilm się kończy - do gry wchodzi resolverurl - czyli taki tłumacz linków z różnych serwisów na formę zrozumiałą dla kodi. Jak rozpozna link, to przygotowuje odtwarzanie - i jego rola się kończy - za odtwarzanie odpowiedzialne jest już tylko kodi.
FanFilm nie odpowiada za odtwarzanie. Patrząc na twoje logi:
2024-01-28 07:22:19.098 T:2402     info <general>: Process - eof reading from demuxer
2024-01-28 07:22:19.098 T:2402     info <general>: CVideoPlayer::OnExit()
2024-01-28 07:22:19.098 T:2402     info <general>: VideoPlayer: eof, waiting for queues to empty

to masz do czynienia z błędnym przesyłem pliku i kodi nie jest w stanie go odtworzyć. Może to być problem albo z samym plikiem albo problem z twoim połączeniem sieciowym które gdzieś jest "zrywane". Nie używasz czasem VPN?
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
Mi box jest podłączony przez ethernet , a VPN nie jest używany .
Podałem przykład jednego pliku, ale ten problem dotyczy wszystkich które próbowałem odtworzyć z TB7 .
Oczywiście transfer zostaje pobrany.
No to nie jest to problem kodi tylko czegoś na twojej sieci - sprawdź czy przez innego dostawcę sieci tak się dzieje.
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości