Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uszkodzony X96 Max +
#1
Witajcie. 

Padł mi mój androidów box X96 Max+.
Po podpięcie zasilania nie uruchamia się tj wyświetlacz nie działa i nie ma sygnału na hdmi. Zasilacz sprawdzony miernikiem daje 5v. Jak box jest podpięty pod zasilanie to radiator się grzeje lekko.

Czy jest gdzieś możliwość wyslac ten sprzęt do naprawy? Box nie ma już gwarancji bo zmieniłem mu radiator na większy i temperatura na cpu oraz pamięciach była dużo niższa, wiec teoretycznie modyfikacja na plus.
Odpowiedz
REKLAMA:



#2
To wysyłaj zamiast pytać, tylko pewnie zapłacisz więcej za naprawę niż jest warty nowy box.
Odpowiedz
#3
@azizi  zrób sobie kabel usb  zainstaluj Amlogic_USB_Burning_Tool i znajdź odpowiednie .img Może się uda. Czytaj bo jest dużo niuansów np. pamięci. Pozdrawiam Wink
Odpowiedz
#4
Takie kombinowanie niewiele pomoże jak ma uszkodzone układy zasilania na płycie i nawet nie wie które nie mając nawet możliwości sprawdzić. Pomiar napięć o niczym nie świadczy jak się nie wie gdzie zmierzyć i w jakiej kolejności szukać uszkodzenia.
Koszt części to grosze jak się robi samemu i ma kilka godzin na to, koszt naprawy w serwisie to praktycznie wartość boxa.
Odpowiedz
#5
To, ze zasilacz podaje na wyjsciu 5V jescze nie znaczy, ze jest on w porzadku.
Mialem podobny przypadek. Zasilacz na mierniku dawal zgodne napiecie, mimo to byl felerny.
Wiec warto sprobowac jakims zastepczym. Zakladam, ze Kabel HDMI tez juz byl wymieniony.

Pozatym tak jak pisze sky02, tez bym go na nowo flashowal. Nie trwa to dlugo, a przy okazji mozna sie
w tym kierunku dokrztalcic.

A jesli i to nie pomoze to nie pozostaje juz nic innego jak tylko utylizacja.
If you play with the Best, you will die like the Rest!
Odpowiedz
#6
Dodam tylko by kabel usb był jak najkrótszy. Mój ma 5 cm i niektóre  boxy potrzebują dodatkowo zasilenia, prądu. Mają duży apetyt. Nie jedną cegłę tak przywróciłem do życia, zwłaszcza po eksperymentach . Ale co ja tam wiem. Życzę powodzenie i nie poddawaj się Wink
Odpowiedz
REKLAMA:



#7
Dopiero dziś mam możliwość przysiąść do boxa.
Okazuje się, że nie świecił się lcd oraz nie wybudzał jak zawsze tv po uruchomieniu/podaniu zasilania.
Podpiąłem go do monitora i okazuje się, że jednak uruchamia się ale z takim komunikatem.

[Obrazek: XIYf3Xhl.jpg]

Miałem wszystko "ładnie" skonfigurowane, mam nawet kopie zrobione ale na box'ie. Same coreelec też był w pamięci wewnętrznej obok androida wrzucony.
I tu moje pytania.
1) Co oznaczają te komunikaty?
2) Czy dało by radę jakoś kopię zgrać, lub uruchomić coreelec?

Obstawiam, że cała akcja musiała wydarzyć się przy aktualizacji do RC2, bo na innym box'ie tego samego dnia mi się zrobiła. Być może któreś z dzieci nie chciało czekać aż się wykona i przerwało całą instalację (czytaj odcięło zasilanie).

Ostatecznie jak nic nie poradzę to na nowo zainstaluje wszystko bo przynajmniej sprzęt się uruchamia Smile


EDIT

Udało mi się uruchomić coreelec z karty bez problemu. Czy jest jakiś sposób aby dostać się do pamięci wewnętrznej boxa i wyciągnąć z niego kopie zapasową?
Odpowiedz
#8
Znalazłem sposób aby dostać się do pamięci wewnętrznej.
Robi się to przez ssh i narzędzie/komendę ceemmc -x
Można wtedy zgrać całość np na kartę czy pamięć usb.
Niestety mimo, że zgrałem i potem próbowałem z tej kopi odtworzyć CE to przy restarcie wywiesza się podczas ekranu startowania. Próbowałem wgrać nowe czyste kodi na boxa i z CE przywrócić kopię ale to samo.
Pozostaje od nowa wszystko ustawić :/ ale przynajmniej box wrócił do żywych.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości