26-11-2022, 07:34 AM
Ty potrzebujesz jakiegoś China BOXa z CoreElec na pokładzie i odtwarzanie po sieci domowej albo z Plexa. Takiego Mecool KM6, KM7, KT1 np. A najlepiej jakiś polecany na forum CoreElec.
jaki box do odtwarzania filmów
|
26-11-2022, 07:34 AM
Ty potrzebujesz jakiegoś China BOXa z CoreElec na pokładzie i odtwarzanie po sieci domowej albo z Plexa. Takiego Mecool KM6, KM7, KT1 np. A najlepiej jakiś polecany na forum CoreElec.
REKLAMA:
Ewentualnie jak nie musi być koniecznie box to można zastosować komputer SBC, Raspberry pi są dziś nie do kupienia ale może być np Odroid c4:
399zł + obudowa, zasilacz, karta micro sd zmieścisz się w 500zł Ma gigabit LAN, 4GB RAM i oficjalne wsparcie od Coreelec
zastanawia mnie czy na boxie canal plusa nie dało by rady wgrywając kodi tego zrobic ? n igdy z tym nie miałem doczynienia wiec dlatego pytam
a wracajac te 500 to max co chciałbym zapąłcic jak miałbym zapłacic 500 to chyba kupiłbym faktycznie starszego shielda to co proponujesz jest mi całkowicie nieznane 4 GB i to wszystko ? zwykle te Chińskie tuneruy mają jakąs pamiec własna i pamiec na probramy a tu pioszesz tylko 4 GB ? Problem z Chińskimi tunerami jest taki że czego bym, nie dotknął to ludzie pisza muli , resetuje sie i czegoś zawsze nie odtwarza albo nie można czegoś instalowac miałem przez chwile Mecoola tuner dvb z androidem tzn przez 2 lata była tam obsługa DLNA ale pomimo że siec działą dobrze i NAS wykrywa sie od reki w komputerach i telewizorach to ten tuner zupełnie tej sieci nie widział pomimo że kabel do internetu juz tak i jakiś yotube odpalał ale przygoda z tunerem skonczyła sie małym pożarem i to tak ni z tego ni z owego tubner zaczął dymic i sie zapalił wiec jakoś nie mam zaufania do tych chińskich technologii dlatego budżet wzrósł do 500 zł z 300 za chińczyka wczoraj juz zastanawiaąłem sie nad wydaniem 845 zł i zakupem odtwarzacza Dune z Amazona ale promocja sie skonczyła zanim zebrałem sie za zakup a ja cały czas miałem wątpliwości że to za dużo
26-11-2022, 03:20 PM
(26-11-2022, 06:55 AM)s3lk napisał(a):Gdzie Ty znajdujesz takie pliki,które wymagają przesyłu 1GB ?! Nawet kopie BD 4k 1do 1 rzadko zdarzają się większe niż 100GB -przelicz sobie wymagany bitrate,tym bardziej jeśli nie masz sprzętu audio odbierającego gęste formaty audio.Firestick odpala wszystkie pliki które odpala NVIDIA pro 2019 a nawet więcej (hdr10+,hlg).(25-11-2022, 05:24 PM)somer napisał(a): W czym przeszkadza Ci brak LAN w Firesticku ?
26-11-2022, 03:47 PM
Ma 4 GB RAM (czyli pamięci operacyjnej), te certyfikowane boxy mają najczęściej 2 GB, a nie dysku - tam wsadzasz kartę SD i masz taką pojemność jak karta (boxy mają najczęściej 8 GB).
26-11-2022, 10:27 PM
(26-11-2022, 03:20 PM)somer napisał(a):(26-11-2022, 06:55 AM)s3lk napisał(a):Gdzie Ty znajdujesz takie pliki,które wymagają przesyłu 1GB ?! Nawet kopie BD 4k 1do 1 rzadko zdarzają się większe niż 100GB -przelicz sobie wymagany bitrate,tym bardziej jeśli nie masz sprzętu audio odbierającego gęste formaty audio.Firestick odpala wszystkie pliki które odpala NVIDIA pro 2019 a nawet więcej (hdr10+,hlg).(25-11-2022, 05:24 PM)somer napisał(a): W czym przeszkadza Ci brak LAN w Firesticku ? nie nie wymagają 1 GB ale mam taką siec a wifi w moim domu działa bardzo mizernie (coś w ścianach domu chyba przeszkadza) Musiałbym postawic nadajnik wifi jako przedłużenie kabla który mam za TV wiec jaki sens wydawac kase na kolejny klocek w odległości 10 cm od Firesticka tylko po to żeby sie z nim połaczyc REKLAMA:
(26-11-2022, 06:55 AM)s3lk napisał(a):(25-11-2022, 05:24 PM)somer napisał(a): W czym przeszkadza Ci brak LAN w Firesticku ? Do tego jest usb Y adapter i karta sieciowa USB. Mam polecam. Jedyna wada (?), to przepustowosc interfejsu USB, ale 300mbit/s spokojnie wyciaga. Nie mam takiego filmu jaki by mi sie nie odpalil. Zadnych problemow z tymi kontenerami nie mialem. Mam kilka starych produkcji w divx/xvid i wszystko smiga. Wada o czym pisali to brak wsparcia dla HD audio. Jednak mam tez plex i on ciagnie transkodowanie audio jak trzeba (szczegolnie sciezek z DTS-HD MA). DTS i DTS-HD stick o dziwo odtwarza. Uzywam builda Maven z kodinerds. Mam pieknie dzialajacy HDR i DoVi. Swietny sprzet za 37e. Szkoda mi bylo inwestowac w "starego" shielda, wiec wzialem na przeczekanie i tak juz u mnie zostal przez te kilka ostatnich miesiecy. Czekam az nv odwierzy swoj sprzet, ale znajac zycie (i jak sie zachowuja na rynku kart graficznych) to dowala zaporowa cene.
01-12-2022, 07:55 AM
[quote pid="42134" dateline="1669880347"]
Do tego jest usb Y adapter i karta sieciowa USB. Mam polecam. Jedyna wada (?), to przepustowosc interfejsu USB, ale 300mbit/s spokojnie wyciaga. Nie mam takiego filmu jaki by mi sie nie odpalil. Zadnych problemow z tymi kontenerami nie mialem. Mam kilka starych produkcji w divx/xvid i wszystko smiga. Wada o czym pisali to brak wsparcia dla HD audio. Jednak mam tez plex i on ciagnie transkodowanie audio jak trzeba (szczegolnie sciezek z DTS-HD MA). DTS i DTS-HD stick o dziwo odtwarza. Uzywam builda Maven z kodinerds. Mam pieknie dzialajacy HDR i DoVi. Swietny sprzet za 37e. Szkoda mi bylo inwestowac w "starego" shielda, wiec wzialem na przeczekanie i tak juz u mnie zostal przez te kilka ostatnich miesiecy. Czekam az nv odwierzy swoj sprzet, ale znajac zycie (i jak sie zachowuja na rynku kart graficznych) to dowala zaporowa cene. [/quote] usb Y TO JAKIŚ KABEL usb/ przejściówka .. NIE BARDZO ŁAPIE - wytłumacz prosze Mam gniazdko w ścianie metr od TV z ta siecia lan 1 GB jak niby ten kabel ma mi pomóc w niekupieniu czegoś dodatkowego żeby podłaczyc Firestick do tego gniazdka ? istniej ejakaś magiczna przejściówka o nazwie USB Y do konwerski lanu na usb udajaca karte sieciową ?
01-12-2022, 08:27 AM
Wyobraż sobie ,że istnieje i to nawet kilka do wyboru.
Wystarczy wpisać w Google "firestick usb lan adapter".
01-12-2022, 10:36 AM
podobnie to u mnie wyglada, tyle ze mam karte sieciowa 1GB/s na USB3, ale nawet 100Mbit spokojnie do wszystkiego wystarczy. Amazon ma oficjalny adapter. Moja karta sieciowa ma jeszcze 3 porty USB.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|