Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[oddzielony] Aktualizacje softu do vectra/play
DV8988

11.6.87
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Kompilacja z 2.08.2023
Poprawki google czerwiec

==
Skanowanie tunera naprawione.

Podziękowali: Matheusz, michaelred
Odpowiedz
REKLAMA:

Witam,
małe pytanie: jak zainstalować aktualizację na dv8988 ?
Skopiować plik na usb jako update.zip > Informacje > Aktualizacja systemu ?

Takim sposobem nie działa zaktualizowanie.
Proszę o pomoc.
Odpowiedz
(24-09-2023, 07:19 PM)Trzciniak16 napisał(a): Witam,
małe pytanie: jak zainstalować aktualizację na dv8988 ?
Skopiować plik na usb jako update.zip > Informacje > Aktualizacja systemu ?

Takim sposobem nie działa zaktualizowanie.
Proszę o pomoc.
Sam sobie odpowiem Smile

Aktualizacja systemu z pliku zip z systemowego UPDATER
Czas aktualizacji ok. 10 minut i Reboot
Pierwsze minuty pracy sprzęt trochę przymula.

Faktycznie skanowanie DVB-T/T2 - działa super.

Dodatkowo zmiana domyślnego launchera po zainstalowaniu np. Wolf Launcher jest dostępna z procesu systemowego.
Instalujemy Activity Launcher
Kontroler uprawnień
com.android.permissioncontroller.role.ui.HomeSettingsActivity

Domyślny ekran główny na starcie
[] TV Smart
[+] Wolf Launcher
Także odchodzi szukanie dodatkowego Lounch Menagera.
--
Dodać to jako skrót na pulpit jalo LM.
Można dodać też skrót do TV na pulpit.
--
Jest tylko jeden problem. System nie dostosowuje automatycznie trybu ekranu do aktualnej treści.
Wszystko jest wyświetlane na sztywno tak jak ustawione w Ustawienia -> Ekran
np. Wolf Launcher ma normalne kolory jeśli ustawimy tryb SDR czyli: YCbCr444 8bit, YCbCr420 8bit lub RGB 8bit.
Niestety po uruchomieniu aplikacji np. Canal+, Prome Video czy Netflix - odtworzony film z HDR, obraz pozostaje i nie przechodzi w HDR z automatu na TV. To jest jakieś niedopracowanie DV8988 na Android 11, Canal+ BOX na Android 10 funkcja zmiany obrazu automatyczna i zależna od aktualnej treści.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak to poprawić / naprawić to proszę o info.
--
Muszę przyznać, że z DV8988 a raczej DV8981-KPV to całkiem niezły i szybki dekoder a przesiadam się z Canal+ BOX 4K.
Polecam i pozdrawiam.
Odpowiedz
DV8988 jak poprzednik dalej jest wybudzany tylko przez IR czy zadziała tez z jakimś pilotem, który ma tylko BT?
Odpowiedz
Wolf Launcher ma normalne kolory jeśli ustawimy tryb SDR gdzie to się znajduje jak to ustawić?.
w jakie ustawienia trzeba wejść aby zrobić żywsze kolory w Play now 2

Czy na zainstalowany wolfie w DV8988 odpali się apk Orange TV Go_3.31_apk ( gdy chcę ją uruchomić wyskakuje komunikat urządzenie nie jest wspierane) na Play now v2

Moze ktoś sprawdzić na DV8988 bede wdzieczny.
Pozdrawiam.

Testował ktoś Flauncher na DV8988??
Odpowiedz
(19-04-2023, 08:43 AM)477112 napisał(a): Wpadło 11.6.65 do dv8988 przez serwery google (aktualizacja systemowa, nie tms)
Kompilacja ze stycznia 2023 z poprawkami z lutego.

- Dodatkowa opcja do wyboru audio w live tv
- Na szybko zauważyłem, że chyba brak problemu z materiałem z przeplotem - jest płynnie czy to na tv z kabla czy tivimate
- Nadal wymuszony auto hdr bez możliwości wyłączenia
- Nadal brak pip
- Skanowanie kabla przez dtv setup demo działa nadal, wyżej siano fud że nie
- Problem jak w starym sofcie z dźwiękiem w live tv - potrafi nagle zniknąć na wszystkich kanałach i trzeba wyłączyć/włączyć apke aby wrócił.

I to tyle na szybko
Używałeś boxa dłużej od tego czasu? Problemy z przeplotem ogarnięte? Po ostatnim update coś sie pozmieniało na +?
Odpowiedz
REKLAMA:

Boxik DV8988 już u mnie i zdążyłem się nim trochę pobawić. Kilka moich uwag
-box dalej potrzebuje IR do wybudzania. Nie działa wybudzanie po wifi przez apke Google TV ani z pilota po BT. Co ciekawe Wifi działa w standby, box łączy się z routerem.
-jest cieplejszy od DV8519 i bierze więcej prądu. Max jaki widziałem to 6.6W. W czasie oglądania TV też ponad 1W więcej.
-wgrałem najnowszy firmware z tego tematu i box w standby zaczął pobierać 0.9W. Wcześniej na starym brał tylko 0.2W
-są jakieś dziwne problemy z iptv. Na dekodowaniu sprzętowym dźwięk potrafił się rozjechać z obrazem albo obraz bardzo zwolnić jak na załączonym filmie. Teraz testuje wersje dekodowania: programowa
-szybkość w zasadzie taka sama jak w DV8519. 
-Wolf się instaluje i można zmienić domyślny launcher sposobami z tego tematu ale sam Launcher Manager nie działa.
-Znalazło mi kanały DVB-C przez launcher Vectry ale żaden kanał nie działał (info słaby sygnał). Na TV śmiga.
-Wifi jest lepsze niż w poprzedniku. Box bez problemu zestawia połączenie na AX i 1200Mbps. Zmierzyłem oba boxy w tym samych warunkach. Max blisko od routera ok 40cm, w pokoju pomiędzy routerem i kuchnią i najdalej czyli w kuchni. Wyniki na fotkach. Przy okazji widać, że jest jakaś blokada w radiu na DV8519. Czy przy routerze czy w pokoju obok prędkości takie same i nie chce przeskoczyć 500Mbit/s
-Brak Dolby Vision

Ogólnie to fajna zabaweczka z potencjałem ale mam wrażenie, że soft to muszą jeszcze dopracować. Jak ktoś ma poprzednika i nie potrzebuje DVB to wielkiego sensu taki "upgrade" nie ma. Zanim AV1 będzie wymaganym kodekiem to takie boxy wielkości pendrivea będą rozdawać za darmo do chipsów

Spowolniony obraz, dźwięk ok.
Wyniki WIFI:
Max blisko od routera ok 40cm
[Obrazek: INJUglE.jpeg]
[Obrazek: N5RHI1d.png]
Pokój
[Obrazek: R9c79jQ.png]
Kuchnia
[Obrazek: bTbHC4i.png]
Geekbench5
[Obrazek: gEI2oa1.jpeg]
Jak widać, wydajność jest podobna.
Odpowiedz
Cześć. Nie chcę zakładać nowego wątku, więc może tutaj Smile

Niedawno otrzymałem od Vectry boxa DV8981. Do tej pory korzystałem z Fire TV 4k Max, ale denerwował mnie Amazonowy Launcher, więc postanowiłem sprawdzić sprzęt od Vectry i jest super. Poza jednym mankamentem:

Czy można wymusić kontrolę głośności telewizora za pomocą HDMI CEC? W Fire Sticku kontrolowałem tylko głośność TV i to było dobre, ponieważ czasami gram na konsoli i nie musiałem dostosowywać pilotem od TV głośności po skończonej grze. Box od Vectry ma standardową androidową kontrolę i przez to muszę ciągle używac dwóch pilotów.
Odpowiedz
Te piloty mozna zaprogramowac do dzialania z TV. Wlacz/wylacz glosniej/ciszej dziala wtedy przez IR nie przez BT (tak jak w firestick). Po to masz przycisk STB/TV z lewej strony. Jest tylko jeden problem. Vectra pali glupa, ze sie nie da bo ta funkcja nie dziala i nie opisali tego w instrukcji. Konsultanci tez nic nie wiedza ;/ No a na bank jest to mozliwe, bo kiedys przypadkiem udalo mi sie zaprogramowac pilota do pracy z TV Philips ale nie jestem w stanie powtorzyc tych krokow. Fartem mi to jakos wtredy wyszlo Tongue
Odpowiedz
No właśnie ustawienie pilota w tryb TV (czerwona dioda) nie zmienia nic poza brakiem możliwości zmiany głośności Big Grin

No trudno, będę używał drugiego pilota do grania i przeboleję dość długie wybudzanie w porównaniu do Fire Sticka, bo jednak szybkość i stabilność (ofc po wgraniu Wolfa Smile ) jest lepsza niż w sprzęcie od Amazona.

Ewentualnie proszę o post tutaj jeśli pojawi się jakaś aktualizacja, bo dla bezpieczeństwa je powylaczalem w ADB
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości