Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Estuary, dodanie roku prdukcji do tytułu/clearlogo odtwarzanego materiału.
Tytułem wstępu, bo nawyraźniej box tytułu/tematu nie trawi moich przydługawych tekstów. Wink
Temat związany jest ze skórką Estuary by pkscout. Jedyną znaczącą różnicą względem oryginału, jest to, że ta daje możliwość edycji strony głównej, no i tam jeszcze można zmienić pozycję paska postępu (z góry na dół). Reszta to "vanilla"... Wink

A więc tak, mam problem natury takowej, że ni w ząb nie wiem w jaki sposób zrobić tak, by w "tytule" odtwarzanego filmu, kiedy te (przeważnie) mają clearlogo zamiast tekstu, pojawiał się też rok produkcji.
Dla zobrazowania sytuacji, wygląda to tak:
[Obrazek: 6rwGrH1l.jpeg]
Jak widać na przykładzie, mamy tu "Companion Horror/Sci-fi/Thriller", a docelowo miałoby być np. "Companion (2025) Horror/Sci-fi/Thriller".

Zaś tu dla przykładu "poglądowego", screenshot z tej samej skórki, ale dla filmu, dla którego poskąpiono "grafiki":
[Obrazek: YRawQ5el.jpeg]
Jak widać skórka potrafi wyświetlać rok produkcji, ale za Chiny Ludowe i hinduskie "śnięte" krowy nie wiem jak zmusić "holewę" do zrobienia tego przy graficznej reprezentacji tytułu.

Do czego doszedłem? Chyba do niczego, skoro "się prosię" o pmocną dłoń. Wink
Znalazłem takie coś w pliku Variables.xml
<variable name="NowPlayingSublabelVar">
 <value condition="VideoPlayer.Content(musicvideos)">$INFO[VideoPlayer.Artist]$INFO[VideoPlayer.Album, - ]</value>
 <value condition="VideoPlayer.Content(episodes)">$INFO[VideoPlayer.TvShowTitle]</value>
 <value condition="VideoPlayer.Content(movies)">$INFO[VideoPlayer.Year]$INFO[VideoPlayer.Genre, - ]</value>
 <value condition="VideoPlayer.Content(livetv)">$INFO[VideoPlayer.ChannelName]</value>
 <value condition="Player.HasAudio">$INFO[MusicPlayer.Artist]$INFO[MusicPlayer.Album, - ]</value>
 </variable>

A druga część wygląda tak:
<variable name="PlayerClearLogoVar">
 <value condition="!String.IsEmpty(Player.Art(tvshow.clearlogo))">$INFO[Player.Art(tvshow.clearlogo)]</value>
 <value condition="!String.IsEmpty(Player.Art(clearlogo))">$INFO[Player.Art(clearlogo)]</value>
 </variable>

Dodatkowo w pliku VideoFullScreen.xml jest coś takiego:
		<control type="group" id="0">
			<control type="label" id="10">
				<left>45</left>
				<top>15</top>
				<width>1770</width>
				<height>100</height>
				<label></label>
				<font>font12</font>
				<shadowcolor>black</shadowcolor>
			</control>
			<control type="label" id="11">
				<left>45</left>
				<top>45</top>
				<width>1770</width>
				<height>100</height>
				<label></label>
				<font>font12</font>
			</control>
			<control type="label" id="12">
				<left>45</left>
				<top>75</top>
				<width>1770</width>
				<height>100</height>
				<label></label>
				<font>font12</font>
			</control>
		</control>
Co chyba jest związane z wyświetlaniem całości tytułu, bo jak mniemam label 10 jest od tytułu, label 11 od roku, a label 12 od gatunku. Choć nie wykluczam, że jestem w czarnej... bez latarki, czy nawet zapałek. Wink

O reszcze innych rzeczy/prób nie będę już pisać...

Tak więc, jest tu kto, majster/mistrzu od skórkowania i "powie" mi co i gdzie mam "podstęplować" aby skubaniec podawał rok produkcji przy clearlogo?
Próbowałem sam i skończyłem jak "Anka z zielonego" po ciężkich dragach, kicająca "wesoło" po polanie, grzebiąc w krowich plackach w poszukiwaniu kwiatków. Ktoś mi wręczy "stokrotkę", która nie była w taki sposób "hodowana"? Wink

Chyba że się nie da, wtedy cóż, tak czy inaczej zawczasu dziękuję.

Edit:
Tak się dzisiaj obudziłem i pomyślałem, czy nie byłbym "łaskaw" ułatwić pomocnym sprawy i podać przynajmniej urla do repo tej skórki Wink
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedz
REKLAMA:

No i po godzinnych bojach, łopatologi, indiańskiego szamaństwa, voodoo, egzorcyzmów, filozoficznych dysput ze samym sobą i czytania tomików "poezji" (tematy o skinach, dokumentacje) internetowych, które g dały...

Udało się, a dumy ni "uja" nie czuję. Big Grin

Tak więc, jakby ktoś potrzebował, czy tam chciał sobie pyknąć rok w powyższe, to w pliku Variables.xml należy znaleźć taki "pakiecik" zapisu zatytułowany "OSDSubLabelVar":
	<variable name="OSDSubLabelVar">
		<value condition="Window.IsActive(visualisation) + Integer.IsGreater(Playlist.Length(music),1) + Integer.IsGreater(Playlist.Position(music),0)">$LOCALIZE[554] $INFO[Playlist.Position] / $INFO[Playlist.Length]</value>
		<value condition="VideoPlayer.Content(musicvideos)">$VAR[NowPlayingSublabelVar,,[CR]]$INFO[player.chapter,[COLOR button_focus]$LOCALIZE[21396]: [/COLOR]]$INFO[Player.ChapterCount,/]$INFO[Player.ChapterName, - ]</value>
		<value condition="VideoPlayer.Content(episodes) + !player.chaptercount">$INFO[VideoPlayer.Season,[COLOR button_focus][CAPITALIZE]$LOCALIZE[36906][/CAPITALIZE]:[/COLOR] S]$INFO[VideoPlayer.Episode,E,: ]$INFO[VideoPlayer.Title]</value>
		<value condition="VideoPlayer.Content(episodes) + player.chaptercount">$INFO[VideoPlayer.Season,[COLOR button_focus][CAPITALIZE]$LOCALIZE[36906][/CAPITALIZE]:[/COLOR] S]$INFO[VideoPlayer.Episode,E, - ]$INFO[VideoPlayer.Title,,[CR]]$INFO[player.chapter,[COLOR button_focus]$LOCALIZE[21396]:[/COLOR] ]$INFO[Player.ChapterCount,/]$INFO[Player.ChapterName, - ]</value>
		<value condition="VideoPlayer.Content(LiveTV) | PVR.IsPlayingRecording | PVR.IsPlayingEpgTag">$INFO[VideoPlayer.Season,[COLOR button_focus][CAPITALIZE]$LOCALIZE[36906][/CAPITALIZE]:[/COLOR] S]$INFO[VideoPlayer.Episode,E, - ]$INFO[VideoPlayer.EpisodeName]</value>
		<value condition="player.chaptercount + [!VideoPlayer.Content(episodes) + !VideoPlayer.Content(LiveTV)]">$INFO[player.chapter,[COLOR button_focus]$LOCALIZE[21396]:[/COLOR] ]$INFO[Player.ChapterCount,/]$INFO[Player.ChapterName, - ]</value>
		<value>$INFO[VideoPlayer.Genre]</value>
	</variable>
I dodać do ostatniego wiersza, czyli <value>$INFO[VideoPlayer.Genre]</value>, takie coś $INFO[VideoPlayer.Year, (,)].
Odpowiada to to za wyświetlanie roku produkcji, w nawiasach... Jeśli ktoś chce bez nawiasów, niech "upierdzieli" wszystko co znajduje się między "Year" a nawiasem kwadratowym, zamykającym, czyli to: ", (,)".

U mnie to wygląda tak:
	<variable name="OSDSubLabelVar">
		<value condition="Window.IsActive(visualisation) + Integer.IsGreater(Playlist.Length(music),1) + Integer.IsGreater(Playlist.Position(music),0)">$LOCALIZE[554] $INFO[Playlist.Position] / $INFO[Playlist.Length]</value>
		<value condition="VideoPlayer.Content(musicvideos)">$VAR[NowPlayingSublabelVar,,[CR]]$INFO[player.chapter,[COLOR button_focus]$LOCALIZE[21396]: [/COLOR]]$INFO[Player.ChapterCount,/]$INFO[Player.ChapterName, - ]</value>
		<value condition="VideoPlayer.Content(episodes) + !player.chaptercount">$INFO[VideoPlayer.Season,[COLOR button_focus][CAPITALIZE]$LOCALIZE[36906][/CAPITALIZE]:[/COLOR] S]$INFO[VideoPlayer.Episode,E,: ]$INFO[VideoPlayer.Title]</value>
		<value condition="VideoPlayer.Content(episodes) + player.chaptercount">$INFO[VideoPlayer.Season,[COLOR button_focus][CAPITALIZE]$LOCALIZE[36906][/CAPITALIZE]:[/COLOR] S]$INFO[VideoPlayer.Episode,E, - ]$INFO[VideoPlayer.Title,,[CR]]$INFO[player.chapter,[COLOR button_focus]$LOCALIZE[21396]:[/COLOR] ]$INFO[Player.ChapterCount,/]$INFO[Player.ChapterName, - ]</value>
		<value condition="VideoPlayer.Content(LiveTV) | PVR.IsPlayingRecording | PVR.IsPlayingEpgTag">$INFO[VideoPlayer.Season,[COLOR button_focus][CAPITALIZE]$LOCALIZE[36906][/CAPITALIZE]:[/COLOR] S]$INFO[VideoPlayer.Episode,E, - ]$INFO[VideoPlayer.EpisodeName]</value>
		<value condition="player.chaptercount + [!VideoPlayer.Content(episodes) + !VideoPlayer.Content(LiveTV)]">$INFO[player.chapter,[COLOR button_focus]$LOCALIZE[21396]:[/COLOR] ]$INFO[Player.ChapterCount,/]$INFO[Player.ChapterName, - ]</value>
		<value>$INFO[VideoPlayer.Genre][B]$INFO[VideoPlayer.Year, (,)][/B]</value>
Co daje "clearlogo gatunek (rok)", choć wolałbym "clearlogo (rok) gatunek", ale z jakichś przyczyn w takiej konfiguracji "rok" i "gatunek" za bardzo się do siebie "przytulają" (tekst na siebie nachodzi). Nie wiem czemu, ale sam sobie jeszcze sprawdzę, czy spacje coś dadzą...

Efekt końcowy wygląda tak:
[Obrazek: DjSkLlsl.jpeg]

Podziękowali: szopns, arkady1964
2
Odpowiedz
Witam i o zdrowie... nie do końca. Wink
Jako że dziś/wczoraj mnie coś ruszyło w związku z tym, że w Estuary nie ma opcji wymuszania typu widoku (czytając posty w temacie wtyczki ekino) i sprawdzeniu tego "faktu" również w wersji Estuary mod v2 KN edition (mod ma opcję jedynie dla biblioteki), tak się zafiksowałem na znalezieniu rozwiązania w wersji "DIY", że znalazłem sposób na to.

Do tego jeszcze doszła moja wcześniejsza "pomroczność" w przypadku rozwiązania z rokiem (post wyżej), że na tamten czas nie sprawdziłem co się dzieje kiedy trafi się na film bez "clearlogo", a ze zwykłym tytułem.
Dziś trafił mi się taki film, gdzie tytuł jest tekstem (jak na screenie z "Taśmy Watykanu") i okazało się, że rok pojawił się tak przy tytule (co jest normalne) jak i przy gatunku (co nie powinno się wydażyć).

Więc pierwotne moje rozwiązanie to "partactwo" i nie będę się z niego tłumaczyć. Wink
Spierniczyłem wtedy, a dziś waracam z "tarczą", czyli działającym poprawnie rozwiązaniem (tym razem sprawdziłem)... dodając jeszcze do tego pierwszą jaką zrobiłem, kosmetyczną poprawkę dla tej skórki jako bonus.

Tak więc, opisowo:
1. Wymuszenie widoku.
Estuary, czy to w wersji oryginalnej, czy w wersji od pkscout, a z tego co przejrzałem "gita", też mod v2 (KN edition) nie mają opcji by to zrobić "po ludzku", więc jak nie tak, to łopatą/sztachetą, "daj że no kamienia Stasiek, bo maczugę żem połamał"...
Jednak po pewnych moich testach, doszedłem do "konkluzji", że najprawdopodobniej każda skórka, która takowego w ustawieniach nie posiada, kieruje się pewnym "schematem"... a jest nią kolejność wpisanych typów widoków w tag views.
Większość plików .xml zaczynających się od My w nazwię posiada na "początku" ten tag, ale my przyjrzymy się temu potrzebnemu we wtyczkach wideo, czyli MyVideoNav.xml.
Początek jest taki tego pliku (w większości innych z "My" podobny):
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<window>
	<defaultcontrol always="true">50</defaultcontrol>
	<backgroundcolor>background</backgroundcolor>
->	<views>50,51,52,53,54,55,500,501,502</views>
	<menucontrol>9000</menucontrol>
Tag views ma szereg liczb odpowiadających typom widoków jakie dana skórka posiada, a te liczby są zawarte w nazwach plików dla danych widoków.
W Estuary i jej pochodnych, przynajmniej tych które wymieniłem wyżej, przykładowo widok "Listy", który jest widokiem 3-ech paneli jest odzwierciedlony liczbą 50 w pliku .xml, a nazwa pliku odpowiedzialna za ten widok to View_50_list.xml.
Teraz żeby przykładowo domyślnym widokiem była "Lista szeroka" (nr. 55 jest tą listą) i nie dochodziło we wtyczkach wideo takich jak ekino, czy nawet FF (ta choć ma wymuszanie wbudowane, potrafi na nowych podstronach "mignąć" domyślnym widokiem) do kolejnych "przełączeń" na oryginalny domyślny widok, tzn. kiedy użytkownik pierwszą stronę sobie ustawi, to kolejna i tak wróci do pierwotnej (i tak trzeba z każdą z osobna ustawiać), ale te które już były przez niego ustawiane, pozostaną na użytkownika zmianie (zagmatwałem, ale chyba wiadomo o cochodzi Wink), wystarczy w wymienionym tagu i tym pliku zamienić nieco miejscami "cyferki".
Może to wyglądać tak
Cytat:<views>55,50,51,52,53,54,500,501,502</views>
(przykład spowoduje, że szeroka lista stanie się domyśliną)
Ważne by listę, którą chcemy mieć jako domyślną, była na początku tego taga.

2. Poprawka mojego partactwa, czyli by rok wyświetlany był dla clearlogo, ale nie pojawiał się dwókrotnie przy wystąpieniu zwykłego tytułu.

Nie zmieniamy nic w pliku Variables.xml, tzn. trzeba wywalić to co poprzednio zostało dodane.

A w pliku Custom_1109_TopBarOverlay.xml odnajdujemy OSDSubLabelVar. Są tylko dwie takie "instancje" w tym pliku, nas interesuje pierwsza:
<label>$VAR[OSDSubLabelVar]</label>

I zmieniamy ją na:
<label>$VAR[OSDSubLabelVar][B]$INFO[VideoPlayer.Year, (,)][/B]</label>

Efekt będzie jak na ostatnim screenie z poprzedniego postu, z tą właśnie różnicą że przy "zwykłych" tytułach nie zaostanie już dodany rok do gatunku (pod tytułem).

3. Bonus kosmetyczny.
Jakiś czas temu, kiedy (chyba) włączyłem sobie opcję w FF, by ten "Pokazywał nazwę pliku żródła", zauważyłem że odstępy między żródłami są jakieś tiakie nie ten teges w Estuary.
Po "poga-wędce" z @tele i jego wytłumaczeniu jak to jest w FF zrobione z tymi nazwami plików źródeł, naszła mnie pierwsza "ambicja" by to w tej skórce poprawić.
A że wtedy wiedziałem o "bebechach" skórek do Kodi tyle co nic i dalej tak jest, w zasadzie, ale jak widać jakieś cuda się zadarzają. Mam już ich całe 3, teraz jeszcze tylko zaliczyć chodzenie po wodzie, zmartwychwstanie (choć piję tyle co abstynęt, więc nie wiem jak tu zgona zaliczyć) i ogłoszenie się fałszywym mesjaszem... Wink
Ambicje były tak rozległe, że skończyłem na najprostszej rzeczy do jakiej udało mi się doczłapać. Znalazłem miejscówki odpowiedzialne za wyświetlanie elementów na liście źródeł i... -bębenkowy suspens- dodałem mniejszy font. Big Grin

Nie będę już przynudzał z kodem, robiłem go dla siebie pod szeroką listę (plik View_55_WideList.xml) dla źródeł wyświetlanych w panelu, ale jak ktoś będzie chciał to i tak udostępniam wszystkie trzy pliki jakie zostały przeze mnie zmienione.

Pliki zostały zmodyfikowane pod modyfikację Estuary by pkscout i najbliższą dla niej jest oryginalna wersja, więc i w niej powinna być możliwa "podmiana" (sęk w tym że oryginał na andku nie jest normalnie w profilowym katalogu, więc trzeba by jakoś "zainstalować" ją na nowo, co powinno teoretycznie ją tam umieścić lub po prostu przejść na wersję pkscout), więc i ta powinna "łyknąć" wszytkie te pliki (na "klaptoku" raczej da się do odpowiedniego miejsca dostać bez trudu).
Ale jako przestrogę jeszcze poinformuję, że w każdym przypadku lepiej sobie zrobić kopię plików oryginalnych, chyba że jest się "starym wyjadaczem" Wink i leci się ze zmieną, a raczej odaniem rozszerzenia .old do pliku (przykład: plik.xml.old).

Co do mod v2 KN edition, w jej przypadku (po szybkim przeglądzie GH), wiem że plik z pkt. 2 nie będzie kompatybilny (pliki się różnią, a ja nie sprawdzałem jak wygląda odtwarzacz w tym modzie, ot zainstalowałem na chwilę by spradzić coś innego, istnienie opcji wymuszenia widoku, a partactwo i szukanie poprawki wyszło póżniej, jak już skórki się pozbyłem). Jest za to możliwość zastosowania tego co jest w pkt. 3, ale trzeba by to zrobić ręcznie (oryginalny plik z moda ma wymagane "wiersze" w innych miejscach niż ten od pkscout...)

Za to pkt. 1 można zastosować, przynajmniej w metodzie ręcznej edycji plku bazowego tej skórki, zmiana kolejności (usunięcie 55 i wpisanie jej na początek, z przecinkiem) raczej nie jest ciężką rzeczą.

Pliki starndardowo znajdują się w By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować./addons/skin.estuary.pkscout.mod/xml
(katalog oryginalnej nie ma końcówki ".pkscout.mod", więc jeśli się komuś "uchowało" to wiadomo, można i w oryginale dać te pliki, oczywiście z "bezpiecznikiem" w postaci kopii pierwotnych plików).

xml.zip
Rodzaj pliku: .zip
Ilośc pobrań: 0
Rozmiar: 6.11 KB

Podziękowali: tele, arkady1964
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości