Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FanFilm - zaawansowane ustawienia (const)
Jest w planach.
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
Odpowiedz
REKLAMA:

(26-09-2025, 09:21 PM)Toov napisał(a): ... i zamiast normalnej, pozytywnej odpowiezi: tak, nie, może... wychodzi jakaś zupełnie niezrozumiała i kompletnie niepotrzebna dyskusja o diabli wiedzą czym.
Ech.

Zajrzyj na komunikator, łatwiej będzie to opisać.
Wyjaśnię dlaczego tak wyszło.
Odpowiedz
@Toov, chyba nie zajrzałeś na discorda, a odpowiedź zniknęła pod setkami innych komentarzy, więc wklejam tutaj.

Toov – po pierwsze ja na forum zaglądam tylko szybko przejrzeć czy są błędy albo ciekawe pomysły. Nie kojarzę osób, więc nie zakładam, że ktoś coś wie. To w ramach oburzenia na # ?
To co napisałem, że ważne to naprawdę jest istotne. W const muszą być **wszystkie** ustawienia i nie może być **żadnego** więcej.
Ten komentarz z echem opcji prawdopodobnie był wrzucony w ogóle przy pracach w tym miejscu – na zasadzie, jak mamy max to może min. Nie było żadnych prac nad nim (poza wbiciem nazwy) – to dlatego tak podkreślałem to, że nie ma takiej opcji, bo sama nazwa nie oznaczała rozpoczęcia prac nad nią. Odwrotnie, rozpoczynając pracę nad oznaczaniem w trakt najwyraźniej wbiłem obie nazwy jako potencjalnie potrzebne. W ciągu prac jedną zakomentowałem i zapomniałem usunąć. Komentarz jest z lutego 2024 (sprawdzałem git blame), więc musiał być w FF3 (znaczy pod starym id wtyczki). Alternatywnie przez dłuższy czas był w osobnej gałęzi, ale tego już mi się nie chce śledzić.
Ot i cała historia.

Podziękowali: Toov
Odpowiedz
Opcje:
const.indexer.progressbar.partial.color
i
const.indexer.progressbar.watched.color
nie działają.
Kolor zawsze jest taki jak ten ustawiony w opcji:
const.indexer.progressbar.fill.color
Odpowiedz
(25-10-2025, 09:21 AM)mariuszt napisał(a): Opcje:
const.indexer.progressbar.partial.color
i
const.indexer.progressbar.watched.color
nie działają.
Kolor zawsze jest taki jak ten ustawiony w opcji:
const.indexer.progressbar.fill.color

Może nastąpiło niezrozumienie opcji, bo u mnie oba te kolory działają.

# Partial filled element (watched & unwatched) color (kodi color eg. darkred, FFCC5500).
const.indexer.progressbar.partial.color = 'darkgreen'

Oznacza kolor znaku (elementu) w pasku, który odpowiada za mieszanie oglądanie. Czyli mamy 100 odcinków, szerokość 50, czyli każdy element (znak) odpowiada za dwa odcinki. Jeśli jeden z tych dwóch jest obejrzany, a jeden nie to ten kolor jest użyty.
Nie ma to nic wspólnego z częściowym obejrzeniem odcinka czy filmu. Tak jak w trakt.tv zliczane są tylko odcinki w całości obejrzane.

# Already watched element on watching again color (kodi color eg. darkred, gray, FF999999 or empty).
const.indexer.progressbar.watched.color = 'white'

Tu mniej zrozumiale bo o ile się nie mylę (już nie pamiętam dokładnie o co chodziło) to tym kolorem są oznaczane odcinki, które były raz obejrzane i są oglądane ponownie. Przy czym nie może być w elemencie obejrzanego bo... patrz wyżej.

Algorytm jest taki:
1. dzielimy odcinki na liczbę elementów w pasku (jak jest mniej, to kilka elementów odpowiada za odcinek, jak więcej, to jeden element może odpowiadać za kilka odcinków);
2. proceduj każdy element (znak), i tak patrz na odcinki przypisane do jednego znaku...
3. jeśli wszystkie są obejrzane, bierz const.indexer.progressbar.fill.color,
4. jeśli jest choć jeden obejrzany, bierz const.indexer.progressbar.partial.color,
5. jeśli jest jakiś ponownie oglądany, bierz const.indexer.progressbar.watched.color,
6. żaden nie jest obejrzany, bierz const.indexer.progressbar.empty.color,
Odpowiedz
(25-10-2025, 05:19 PM)rysson napisał(a): Może nastąpiło niezrozumienie opcji, bo u mnie oba te kolory działają.
....

Nie ma to nic wspólnego z częściowym obejrzeniem odcinka czy filmu. Tak jak w trakt.tv zliczane są tylko odcinki w całości obejrzane.

Ok, wszystko jasne. Tak jak napisałeś, źle zrozumiane opcje.
Przydałby się jakiś przewodnik po tych opcjach.
1
Odpowiedz
REKLAMA:

(25-10-2025, 07:00 PM)mariuszt napisał(a): Ok,  wszystko jasne. Tak jak napisałeś, źle zrozumiane opcje.

No przewodnik tworzy się powoli w tym wątku. Zachęcam do własnego opisywania to można by takie fragmenty scalić w jedno.
Co do dokumentacji, to muszą starczyć te lakoniczne opisy w pliku.

No może warto by trochę je uporządkować i tu przechodzimy do Twojego zgłoszenia. Oprócz tego, że nazwy można by poprawić (np. mixed a nie partial, czy rewatching zamiast already_watched) to czy Ty widzisz potrzebę osobnego oznaczania na pasku postępu odcinków w trakcie odtwarzania?
Znaczy czy masz taki realny scenariusz, w którym masz kilka odcinków zaczętych ale nie skończonych i chciałbyś graficznie widzieć które to są?
Pytam bo to wygląda na dość egzotyczny przypadek.
Odpowiedz
(26-10-2025, 10:27 AM)rysson napisał(a):
(25-10-2025, 07:00 PM)mariuszt napisał(a): Ok,  wszystko jasne. Tak jak napisałeś, źle zrozumiane opcje.

No przewodnik tworzy się powoli w tym wątku. Zachęcam do własnego opisywania to można by takie fragmenty scalić w jedno.
Co do dokumentacji, to muszą starczyć te lakoniczne opisy w pliku.

No może warto by trochę je uporządkować i tu przechodzimy do Twojego zgłoszenia. Oprócz tego, że nazwy można by poprawić (np. mixed a nie partial, czy rewatching zamiast already_watched) to czy Ty widzisz potrzebę osobnego oznaczania na pasku postępu odcinków w trakcie odtwarzania?
Znaczy czy masz taki realny scenariusz, w którym masz kilka odcinków zaczętych ale nie skończonych i chciałbyś graficznie widzieć które to są?
Pytam bo to wygląda na dość egzotyczny przypadek.

Zacznijmy może od tego, że dla mnie Trakt to nie tylko seriale. A właściwie to przede wszystkim filmy. A te jak wiadomo z roku na rok stają się coraz dłuższe, więc zdarza się, że mam na liście jakiś rozpoczęty, czasem także taki który zacząłem oglądać i raczej nie będę kontynuował. Dlatego myślałem, że właśnie takie filmy będą miały pasek postępu oglądania w innym kolorze. Ale tak naprawdę nie ma to dla mnie większego znaczenia, po prostu źle zrozumiawszy funkcjonalność opcji myślałem, że działa niewłaściwie.
Natomiast niejako przy okazji zauważyłem, chociaż to trochę odbiega od głównego tematu, że jedna z opcji na listach Trakt działa wybiórczo, nie wiem niestety od czego to zależy. Chodzi o "Wyczyść pozycję wznawiania". Dla niektórych filmów zeruje procent odtworzonego materiału, dla innych nic się nie zmienia.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości