Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z DTS HD w Stremio
Mam Box'a na Android TV, a konkretnie strong leap-s3 pro.

W momencie gdy próbuję odtworzyć jakiś film z dźwiękiem DTS HD czy to 5.1 czy to 7.1 obraz się zawiesza, a film nie odtwarza. Jeżeli film ma inne ścieżki dźwiękowe np. stereo, to po zmianie ścieżki film zaczyna się odtwarzać, przełączam znowu na DTS HD i znowu jest 'stopklatka'.

Próbowałem różnych ustawień zaróno w Stremio jak iw ustawieniach dźwięku samego BOX'a, a efekt wciąż ten sam.
Odpowiedz
REKLAMA:

(31-10-2025, 06:33 PM)phoenix_pl napisał(a):  próbuję odtworzyć jakiś film z dźwiękiem DTS HD czy to 5.1 czy to 7.1 obraz się zawiesza, a film nie odtwarza.

[Obrazek: qfDjI6m.jpg]

[Obrazek: 7Egi8dT.jpg]

[Obrazek: YLeJVuu.jpg]

Losowo wybrany materiał:

[Obrazek: mTFc4AJ.jpg]

[Obrazek: asIXc63.jpg]

Odtwarzanie bez uwag, zmiana ścieżek dźwiękowych odtwarzanie bez uwag.

Alternatywnie zawsze masz opcję odtwarzania za pośrednictwem zewnętrznego odtwarzacza, przykładowo Kodi...

[Obrazek: Ez8t8ar.jpg]

....lub Vimu Media Player, któremu nie straszne odtwarzanie jakichkolwiek formatów obrazu/dźwięku.

[Obrazek: KT0OQCP.jpg]
Odpowiedz
Z tego co widzę to masz wyłączone w Stremio 'Dekodowanie z akceleracją sprzętową". Pewnie to rozwiązuje problem z dźwiękiem ale przy bardziej wymagającym materiale spowoduje, że obraz nie będzie odtwarzany płynnie. Jutro postaram się podesłać link/zrzut ekranu z materiałem do przetestowania.

Fajnie gdyby w Stremio dało się włączyczyć/wyłączyć 'dekodowanie z akceleracją sprzętową' osobno dla ścieżki audio i osobno dla video.
Spróbuję jeszcze Vimu Media Player

Czy mógłbyś sprawdzić czy jak włączysz 'dekodowanie z akceleracją sprzętową' to będziesz miał taki sam efekt jak opisałem?
Odpowiedz
(01-11-2025, 07:20 PM)phoenix_pl napisał(a): Czy mógłbyś sprawdzić czy jak włączysz 'dekodowanie z akceleracją sprzętową' to będziesz miał taki sam efekt jak opisałem?

Tak, obraz/dźwięk jest zatrzymany.

Nie wiem czy ostatnia aktualizacja aplikacji Stremio sprzed kilku dni czegoś nie zepsuła, na innych urządzeniach Stremio również działa mi dziwnie kapryśnie.
Odpowiedz
(01-11-2025, 10:37 AM)Łonogrzmot napisał(a): Alternatywnie zawsze masz opcję odtwarzania za pośrednictwem zewnętrznego odtwarzacza, przykładowo Kodi...
....lub Vimu Media Player, któremu nie straszne odtwarzanie jakichkolwiek formatów obrazu/dźwięku.

Najpierw chciałem spróbować z Vimu ale Google Play odrzucał mi płatność. Okazuje się, że developer zawiesił możliwość płatność poprzez Google Play. Można płacić przez Telegram Stars. Nie chciało mi się jednak tracić czasu na konfigurowanie kolejnej metody płatności. No więc spróbowałem Kodi i ładnie mi zdekodowało DTS HD.

Nie wiem czy zauważyłeś ale gdy w sekcji ustawień Video, HDR Output Mode masz ustawione DV ON to każdy materiał z BOX'a (obojęctnie z jakiej aplikacji) jest traktowany przez TV jako Dolby Vision - co nie jest prawidłowe.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości