![]() |
|
FanFilm – oficjalny wątek - Wersja do druku +- Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki. (https://forum.kodiwpigulce.pl) +-- Dział: Kodi (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=31) +--- Dział: Zmodyfikowałem wtyczkę (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=71) +--- Wątek: FanFilm – oficjalny wątek (/showthread.php?tid=6229) Strony:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
|
RE: FanFilm – oficjalny wątek - Tomek - 23-07-2026 Musieli coś zmienić pomiędzy wersjami kodi - i nie łapie pewnych rzeczy Dzięki za wnikliwą analizę pomimo naszego uparcia.Może jutro puścimy betę Tak - ale przy okazji znalazłem błąd - będzie poprawione Tak dla wytłumaczenia - prace nad pewnymi elementami trwały wiele miesięcy (a nawet lat) - jak coś działało w jakiejś wersji kodi to czasem nie zauważamy że w nowszych coś może nie działać - zwłaszcza tak rzadko ustawiane rzeczy... Naprawdę dzięki za twój upór i działanie na nasze ambicje... RE: FanFilm – oficjalny wątek - RadziuOi - 23-07-2026 Zapewne to moja wina bo w managerze podawałem link do folderów na serwerze a powinienem podać główny udostępniony. Zamiast smb://adres/Multimedia wpisywałem smb://adres/Multimedia/fanfilm/movies. Jak podałem ten zakończony Multimedia to mam nową lokalizację sieciową i stamtąd już wszystko mogę sobie wybierać. Jeszcze raz dziękuję. RE: FanFilm – oficjalny wątek - Tomek - 23-07-2026 Jasne - jeszcze raz dzięki - pomęczyłeś nas, my ciebie, a przy okazji fixnę prosty błąd (1 linijka) a wiele ułatwia. Tak wygląda to teraz u mnie:
RE: FanFilm – oficjalny wątek - Tomek - 23-07-2026 W repozytorium BETA wersja 2026.07.23.1: — scrapery — - nowy scraper novahd [EN] — core — - poprawa obsługi katalogów kodi thx @RadziuOi RE: FanFilm – oficjalny wątek - RadziuOi - 24-07-2026 Dzięki za update. To teraz inny temat. W tej chwili mam osobną bazę mariadb i strm na osobnym serwerze. Czyli w razie reinstalki czy instalacji na innym sprzecie mam całą swoją bibliotekę. No ale wiąże się to z tym, że muszę dodawać te filmy do biblioteki (wiem wiem tylko dwa kliki > o dwa za dużo ). Od razu zaznaczam, że Trakt odpada. I pytanie czy jest taka możliwość teraz lub na przyszłość aby było dodane do FanFilm żeby postęp, listy, obejrzane itp. synchronizować sobie na oddzielnym serwerze. Bo nie ukrywam, że zamiast dodawać do biblioteki wolę rozwiązanie oparte o widgety. Głównie chodzi o to aby było to self hosted. Pozdrawiam
RE: FanFilm – oficjalny wątek - Tomek - 24-07-2026 Cytat: No ale wiąże się to z tym, że muszę dodawać te filmy do biblioteki (wiem wiem tylko dwa kliki > o dwa za dużo Wink )Nic nie musisz dodawać do biblioteki - raz dodane już tam są - skoro masz już bibliotekę na serwerze to w każdym urządzeniu wskazujesz w advancedsettings ustawienia bazy danych - @tasior55 pisał o tym tutaj: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować., a każda instalka kodi będzie widzieć filmy - jedynie obrazki musi sobie dociągnąć - ale progres, opisy, stan oglądania będzie wspólny dla wszystkich urządzeń. Każde urządzenia ma dokładnie tę samą bazę, dostęp do tych samych plików - to domyślne działanie biblioteki na zewnętrznym serwerze dla kodi. Dodatkowo - FanFilm stan obejrzenia filmów/postęp itd zapisuje (no i wiadomo także z niej odczytuje) natywnie w tej właśnie bazie - więc jeśli jest wskazana w kodi baza zewnętrzna - to FanFilm będzie z niej korzystał na każdym urządzeniu które prawidłowo skonfigurujesz w kodi. I na każdym będziesz miał dokłądnie ten sam stan natychmiastowo (uwzględniając czas potrzebny na odświeżenie się widgetów). Rozwiązań "zewnętrznych" selfhosted nie przewidujemy na razie - bo nie ma sensu - kodi samo to robi za nas. BTW - skoro nie chcesz biblioteki - to po co jej używasz jeśli wolisz widgety FanFilm? RE: FanFilm – oficjalny wątek - tasior55 - 24-07-2026 Backup bazy danych (mariadb) i postępy, listy itd Ci nie znikną. Pamiętaj że przy reinstalacji kodi wystarczy wkleić plik advancedsettings.xml i masz całą bibliotekę dodaną. Fajnie to działa na kliku urządzeniach. Oglądasz na urządzeniu A zatrzymujesz idziesz na urządzenie B i oglądasz dalej od miejsca zatrzymania. Dodam od siebie że warto TMDB synchronizować z fanfilm wtedy przez stronę internetową lub aplikacje dodajesz sobie filmy i seriale do biblioteki w kodi. RE: FanFilm – oficjalny wątek - RadziuOi - 24-07-2026 No tak wiem. Biblioteka kodi mi wróci bez problemu ale FanFilm juz nie i gdzie na jednym urządzeniu mam film "obejrzany" to na drugim już nie. FanFilm z tego co mi się wydaje korzysta ze swojej wewnętrznej bazy. Ja chcę osiągnąć taki trakt self hosted żeby uzywać tylko fanfilm bez biblioteki Kodi (pliki strm). Wczoraj nawet testowo zainstalowałem kodi na kompie wkleiłem plik advancedsettings.xml i wszystko zadziałało tak jak piszesz oprócz FanFilm (nie przywróciło postępu etc.). Dlatego pytam czy są jakieś rozwiązania już przez kogoś stosowane czy może w planach a może nikogo to nie interesuje. Wydaje mi się, że wystarczy tylko dodać opcję żeby te bazy z fanfilm mogły zapisywać się w innym miejscu (jak te wczorajsze nieszczęsne strm) ale to tylko mi się wydaje. Zapewne zrodziłoby to wiele problemów. Takim obejściem tego mogłoby być robienie codziennie kopi zapasowej i przywracanie w razie czego ale to tylko obejście. A taka synchronizacja bazy na serwerze czy nawet w chmurze działałaby automatycznie i natychmiastowo. RE: FanFilm – oficjalny wątek - Tomek - 24-07-2026 Cytat:FanFilm z tego co mi się wydaje korzysta ze swojej wewnętrznej bazy. JŹle ci się wydaje - stary FanFilm korzystał w ten sposób - nowy korzysta tylko z natywnej bazy - jedyny wyjątek - to jeśli się korzysta/korzystało z trakt - wtedy mogą się różne rzeczy dziać na poszczególnych urządzeniach - jeśli na jednym masz podłączone trakt a na drugim nie - to nie będzie wspólnego pokazywania w FanFilm - jeśli jest trakt - to on przejmuje rolę oznaczania Cytat:Wydaje mi się, że wystarczy tylko dodać opcję żeby te bazy z fanfilm mogły zapisywać się w innym miejscu (jak te wczorajsze nieszczęsne strm) ale to tylko mi się wydaje.Zapis strm - to była jedna linijka w jednym pliku. FanFilm nie zapisuje postępu we własnych plikach - jedyny wyjątek - to korzystanie z trakt - ale odłączenie trakt powoduje przejście na stan zapisu z bazy danych kodi. Natomiast - czemu się boisz trakt - na razie na free działa pod warunkiem korzystania z jednej apki - np. FanFilm na wielu kodi bez problemu działa. MDBList jest w przygotowaniu... więc będzie alternatywa RE: FanFilm – oficjalny wątek - RadziuOi - 24-07-2026 Ok. To wiele wyjaśnia. Czyli możliwe jest to, że na androidtv miałem wczesniej trakt (już nie mam) i dlatego nie zsynchronizowało mi postępów na kompie mimo wklejenia tego pliku do bazy mariadb? |