Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki.
Titan Vanilla - Wersja do druku

+- Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki. (https://forum.kodiwpigulce.pl)
+-- Dział: Kodi (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=31)
+--- Dział: Skórki (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=33)
+--- Wątek: Titan Vanilla (/showthread.php?tid=2594)

Strony: 1 2 3 4

RE: Titan Vanilla - arkady1964 - 23-11-2023

Dostępna w repozytorium malvinas2 jest nowsza wersja skórki Titan Vanilla na Nexusa:
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
W nowszej wersji 20.23.11.22, dodano do skórki czcionkę Arial i poprawiono widżety.

W przypadku problemów przy instalacji skórki Titan Vanilla z zależnościami, można rozwiązać je korzystając z poradnika znajdującego się w tym wątku.

Pozdrawiam

RE: Titan Vanilla - arkady1964 - 06-02-2024

To, co uwielbiam w Kodi, jest możliwość dowolnego dostosowania jej przez użytkownika, a skórka Kodi jest jednym ze  sposobów, aby to zrobić. Skórki Kodi poprawiają estetyczny wygląd interfejsu i powodują przyjemniejszą obsługę dla użytkownika. Od kiedy używam Kodi to zawsze potrzebowałem skórkę, która będzie mi się podobać, zmieniając interfejs użytkownika, dając duże możliwości w konfiguracji wyglądu. Taką skórką był Titan, następnie Titan Vanilla.

Dla zainteresowanych,  w wątku o Titan Vanilla na stronie 1 i 2 są zawarte ustawienia zmieniające wygląd skórki oraz sposoby na zainstalowanie wymaganych zależności w skórce, wszystko to można zastosować również w skórce Titan MOD, ponieważ są to pokrewne skórki wywodzące się bezpośrednio z Titana.

Pozdrawiam

RE: Titan Vanilla - arkady1964 - 07-05-2024

Myślałem, że skórka Titan Vanilla ma się ku końcowi, a jednak ta skórka wróciła do gry i jest już dostępna wersja na Kodi 21 Omega.

Staje się ona konkurencją dla Titan MOD.   W skórce jest dużo zmian na lepsze w wersji na Omegę, naprawdę jestem miło zaskoczony pozytywnymi zmianami w Titan Vanilla.   Smile

Oczywiście, Titan Vanilla nie staje w szranki z  Arctic Zephyr 2 - Resurrection (AZ2:R), ponieważ obie skórki mają inne podejście do działania skórki:

- AZ2:R np. stawia na funkcjonalność, minimalizm i szybkość obsługi 

- skórki wywodzące się z Titana np. możliwość zmiany motywów i kolorów  (z wyjątkiem skórki Titan BINGIE MOD, która poszła swoją drogą)

Polecam skórkę Titan Vanilla do przetestowania na Omegę.

Info autora skórki:

Repozytorium do pobrania ze strony:

Pozdrawiam

Edycja.  W skórce Titan Vanilla można zastosować niektóre z ustawień, które podałem na stronie 1 tego wątku:

RE: Titan Vanilla - arkady1964 - 09-05-2024

Obecnie moją stałą skórką na Kodi 21 Omega jest AZ2:R, skórka będąca w gronie skórek minimalistycznych stawiających na prostą i szybką obsługę.

Testuję w chwilach wolnych Titan Vanilla Omega, skórka ta osiągneła bardzo duży progres od wersji na Nexusa. Nie wiedziałem skąd taki postęp, ale już wiem...

Zerknełem w opisie skórki do autorów skórki, jest tam opiekun skórki  malvinas2 oraz prekursorzy jeszcze wywodzący się z dawnego Titana, ale są też nowi  AchillesPunks autor skórki Titan BINGIE MOD mającej swoje korzenie w Titanie oraz Fuchs2468 autor Titan MOD Omega. Z pewnością właśnie ta inspiracja i wsparcie dały wynik w postaci bardzo dobrej skórki Titan Vanilla Omega.   Smile

Skórka Titan Vanilla Omega ma nowe funkcje, działa szybko i stabilnie. Dla wszystkich miłośników zmian w motywach i kolorach jeszcze raz polecam przetestowanie Titan Vanilla na Kodi 21 Omega.

Wybór ekranu startowego w skórce to sprawa indywidualnych preferencji, dla testujących skórkę Titan Vanilla na Kodi 21 Omega jest spory wybór w ustawieniach. Najbardziej mi podoba się:
"Pionowe menu w stylu skóry Confluence"
Ustawienia > Ustawienia skóry > Ekran startowy > Ekran startowy > Kompozycja pionowa > Pionowe menu w stylu skóry Confluence > OK

Pozdrawiam

RE: Titan Vanilla - arkady1964 - 20-05-2024

Opiekun skórki Titan Vanilla malwinas2 zaktualizował Titan Vanilla do wersji 21.24.05.20. W aktualizacji tej naprawiono działanie funkcji "i+".

Po aktualizacji funkcja "i+" w dodatkach filmowych korzystających z tej opcji np. FanFilm funkcja nareszcie działa poprawnie. Oczywiście po włączeniu opcji "i+" w ustawieniach skórki Titan Vanilla:
Ustawienia > Ustawienia skórki > Menu ekranowe > Odtwarzanie wideo > Show detailed plot or extended information on OSD > WŁĄCZONE

Aby funkcja "i+" działała musi być zainstalowany ExtendedInfo Script.  Instalacja jest z pliku ZIP:
Lub poprzez skórkę Titan Vanilla:
Ustawienia > Ustawienia skóry > Widoki Biblioteki > Informacje o podsystemie grafiki > Używaj rozszerzonego okna okna informacji o video > wyświetli się komunikat, że trzeba pobrać ExtendedInfo Script > pobieramy klikając OK > Używaj rozszerzonego okna okna informacji o video > Włączone

Ustawienia > Ustawienia skóry  > Ustawienia ogólne > Ustawienia ogólne > Uruchamiaj obsługę myszy i ekranów dotykowych   Zaznaczam, żeby nie włączać tej opcji dla Android TV, ponieważ nawigacja pilotem w funkcji "i+" nie będzie działać.

Dzięki aktualizacji funkcja "i+" działa bardzo dobrze, wyświetlając szczegółowe informacje o filmie i aktorach. Jestem pewien, że spodoba się wielu użytkownikom skórki Titan Vanilla.

Pozdrawiam

Edycja.  Po ostatniej aktualizacji funkcja "i+" w skórce Titan Vanilla działa bardzo dobrze. Zauważyłem, że dodatki filmowe, które nie korzystają z tej funkcji, nie mają ikony "i+". Jednakże te, które obsługują tę funkcję np. FanFilm, mają ikonę "i+" w menu OSD

W skórce Titan Vanilla świetnie sprawdza się funkcja "i+".

RE: Titan Vanilla - arkady1964 - 31-05-2024

Info:
Titan Vanilla ma dostępne różne motywami zmieniającymi interfejs tej skórki, jest jednak pewna niedogodność w ich stosowaniu. Nie wychwyciłem jej wcześniej, ponieważ obecnie na moim sprzęcie z Android TV korzystam z AZ2:R.

Jednak lubię co jakiś czas w ramach testu trochę się pobawić i przełączam na inną skórką. Więc dzisiaj załączyłem w Interfejsie Kodi skórkę Titan Vanilla i wychwyciłem, że niektóre motywy szczególnie zaś ciemne jak. np "Midnight Theme" bardzo źle działają z funkcją "i+" tj. w czasie odtwarzania filmu i korzystania z rozszerzonych informacji nie ma obrazu z filmu tylko czarne tło i dźwięk. Aby tego uniknąć polecam stosować najbardziej kompatybilny z funkcją "i+", możliwie przezroczysty i jasny,  np. "Default Titan Vanilla blue",  ponieważ możliwe przezroczyste oraz jasne motywy nie przeszkadzają przy korzystaniu z funkcji "i+". 

Domyślny motyw Titan Vanilla tzn.  "Default Titan Vanilla blue" , zdecydowanie jest najlepszym motywem do działania z funkcją "i+" w skórce Titan Vanilla.

Pozdrawiam

RE: Titan Vanilla - arkady1964 - 03-06-2024

@Croton, to o czym powyżej pisałem ma znaczenie, ponieważ ciemne motywy dają rozmyty i zaciemniony obraz w Titan Vanilla.

Jednak, "zajarzyłem", że największe znaczenie dla lepszego działania w skórce Titan Vanilla  funkcji "i+" w trakcie odtwarzania filmu ma załączenie opcji, którą załączamy w okienku znajdującym się na dole po lewej stronie ekranu:
Ukrywaj tło paneli  -  ZAŁĄCZONE

Pozdrawiam

Edycja.  Po załączeniu funkcji "i+", na dole ekranu są też inne okienka funkcyjne, w tym:

Zarządzaj > Ustawienia skryptu > OK > Ustawienia - ExtendedInfo script
Pełny ekran > Przejście do filmu  (można też przyciskiem powrót)
Ukrywaj tło paneli > 2 opcje tj. WYŁĄCZONE / ZAŁĄCZONE  > polecam załączone

RE: Titan Vanilla - Croton - 03-06-2024

Próbowałem włączyć Default Titan Vanilla blue, ale pojawia się ten komunikat jak na zdjęciu. Brak mi doświadczenia. Gdzie szukać błędu? (kodi logfile)? Może ktoś pomóc?
[Obrazek: dUsyY7Ql.jpeg]
Z góry dziękuję.

RE: Titan Vanilla - arkady1964 - 04-06-2024

@Croton  Tak, wiem jak to naprawić, poniżej napisałem "krok po kroku" jak to zrobić.

Na wstępie "Default Titan Vanilla blue" trzeba koniecznie załączyć, ponieważ bez żadnych wątpliwości ten motyw daje najbardziej czysty i "ostry" obraz (pozostałe motywy dają obraz "zamglony").

Aby zainstalować "Default Titan Vanilla blue" jest potrzebna wymagana zależność, można zależności pobierać na różne sposoby, ja podam bardzo skuteczną metodę którą stosuję w tym przypadku.

Potrzebna jest zależność "Skin Helper Backup":

Aby, wejść do funkcji z motywami użyjemy zależności z Titan MOD.

1.  Musimy zainstalować najnowsze repozytorium Fuchs 2468 (tylko repozytorium Fuchs246 (Titan MOD), skórki nie musimy instalować).
Repozytorium Fuchs246 (repository.fuchs246-1.0.2)  Plik ZIP do pobrania i instalacji (83,2  KB):

2.  Wchodzimy w Ustawienia Titan Vanilla:
Ustawienia > Ustawienia skóry > Dodatki > Moje dodatki > Wszystkie > Skin Helper Service Skin Backup > Wersje > Wybierz wersję >  Wersja 1.0.22 Fuchs Repo  (ponieważ, Wersja 1.0.28+Matrix.1 Titan Vanilla Repository jest prawdopodobnie uszkodzona...) > OK

Uwaga.  Sprawa niby oczywista, ale może umknąć, aby znaleźć "Wersje" w skórce Titan Vanilla trzeba przewinąć na dole ekranu okienka w lewo lub w prawo.

3.  Ustawienia > Ustawienia skóry > Motywy kolorów > Zarządzaj motywami kolorów > jeżeli będzie wyświetlony monit to pobierz proponowany dodatek >  "Default Titan Vanilla blue" > OK

Metoda, którą Ci powyżej podałem w tym przypadku działa na 100%, sprawdzone wielokrotnie...

Proszę napisz, czy działa u Ciebie.

Pozdrawiam

Edycja.  Dla pewności jeszcze raz sprawdziłem metodę, którą podałem.  U mnie działa, można wejść do funkcji z motywami Titan Vanilla.

RE: Titan Vanilla - Croton - 04-06-2024

Oczywiście, że zadziałało. Jak przy każdej Twojej poradzie. Dziękuję Ci serdecznie i pozdrawiam.