Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki.
FanFilm – oficjalny wątek - Wersja do druku

+- Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki. (https://forum.kodiwpigulce.pl)
+-- Dział: Kodi (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=31)
+--- Dział: Zmodyfikowałem wtyczkę (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=71)
+--- Wątek: FanFilm – oficjalny wątek (/showthread.php?tid=6229)

RE: FanFilm – oficjalny wątek - artmiecz - 23-05-2026

Czołem brygada,

Wnioskuje o dodanie opcji wyboru ograniczenia wielkości pliku (dla premium) w zależności od czasu trwania filmu, było w w modzie tele działało bardzo dobrze, zważywszy na to że większość linków non premium w zasadzie już nie działa a docelowo jak mniemam wszystkie padną, taka opcja będzie przydatna dla tych którzy maja niskie limity na premkach.

Salut.

(23-05-2026, 06:36 PM)Tomek napisał(a): Został usunięty. Autor nie zastosował się do wskazań administracji.
Komunikat masz na shoutbox:
Cytat:Dla przypomnienia: Decyzją zarządu forum wątki, w których wtyczki nie są dystrybuowane w sposób jawny — czy to poprzez GitHub, czy przez publiczne udostępnianie na forum — zostają zamknięte natychmiastowo. Nie akceptujemy sytuacji, w których dystrybucja odbywa się wyłącznie przez wiadomości prywatne lub zamknięte grona użytkowników. Autorzy takich wątków byli już wielokrotnie proszeni o zmianę sposobu udostępniania swoich materiałów na bardziej przejrzysty i publiczny. Społeczność forum ma opierać się na otwartej wymianie wiedzy i zasobów, a nie na „tajnych kompletach” dostępnych jedynie dla wybranych osób. Jeśli autorzy zdecydują się na publiczne udostępnianie swoich wtyczek, wątki zostaną odblokowane. W przeciwnym razie, po kolejnym tygodniu zostaną usunięte. Decyzja została podjęta i niezależnie od tego, czy komuś się podoba, czy nie — będzie egzekwowana. Wszelkie uwagi mające na celu podważanie tej decyzji lub wywoływanie zbędnych dyskusji na ten temat będą skutkowały ostrzeżeniami.
W wątku o którym mówisz ta informacja wisiała 10 dni. Autor nie zareagował.

To może należało dać autorowi "final warning" i usunąć jego posty a jego wy....ć z forum, a nie usuwać cały wątek w którym udzielało się wiele osób i mieli pomysły/uwagi z których beta także korzystała.

RE: FanFilm – oficjalny wątek - Tomek - 24-05-2026

(23-05-2026, 10:28 PM)artmiecz napisał(a): Czołem brygada,

Wnioskuję o dodanie opcji wyboru ograniczenia wielkości pliku (dla premium) w zależności od czasu trwania filmu. Było to dostępne w modzie tele i działało bardzo dobrze. Biorąc pod uwagę, że większość linków non-premium praktycznie już nie działa, a docelowo zapewne wszystkie znikną, taka opcja mogłaby być przydatna dla osób posiadających niskie limity transferu na kontach premium.

Nie do końca zgadzam się ze stwierdzeniem, że większość linków free nie działa — wręcz przeciwnie, nadal jest ich całkiem sporo (zwłaszcza EN doszło dość dużo...). Wystarczy odpowiednio zadbać o ciasteczka z filman/zaluknij/netmirror oraz korzystać z aktualnego resolvera (w tym temacie również szykujemy pewne zmiany.)

Poniżej masz tylko darmowe linki - jeśli to mało dla ciebie i nie da się korzystać to na to nic nie poradzę.

[Obrazek: vIprmbIl.png]
[Obrazek: lOSRfeyl.png]

Jeśli chodzi o możliwość ograniczania wielkości pliku (dla premium) w zależności od długości filmu — na ten moment nie planujemy wprowadzenia takiej funkcji. Obecny mechanizm ukrywania materiałów, na które użytkownikowi nie wystarczy transferu, spełnia swoje zadanie i w naszej ocenie jest wystarczający.

(23-05-2026, 10:28 PM)artmiecz napisał(a): To może należało dać autorowi "final warning" i usunąć jego posty a jego wy....ć z forum, a nie usuwać cały wątek w którym udzielało się wiele osób i mieli pomysły/uwagi z których beta także korzystała.

Na ten moment ostrzeżenie otrzymujesz Ty:

„Wszelkie uwagi mające na celu podważanie tej decyzji lub wywoływanie zbędnych dyskusji na ten temat będą skutkowały ostrzeżeniami.”

Final warning został wcześniej wystawiony — cytowany przez Ciebie post był właśnie częścią tego ostrzeżenia. Samo usunięcie pojedynczych postów spowodowałoby również usunięcie innych tematów, wobec których administracja nie miała zastrzeżeń, dlatego usunięte zostały konkretne treści zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią. Usunięcie zaś autora z forum wiązałoby się także z usunięciem jego postów całkowicie. Zresztą nie byłoby do tego żadnych podstaw.

Jeśli chodzi o aktywność użytkowników w tamtym wątku — owszem, dyskusja była prowadzona, jednak w naszej ocenie nie wnosiła ona realnej wartości dla całej społeczności forum, a raczej służyła zamkniętej grupie wymieniającej się materiałami przez PW. Tego typu działania nadal są prowadzone prywatnie, ale nie w publicznych wątkach forum. To już nas nie obchodzi.

EOT - kolejnych ostrzeżeń dla ciebie w tym temacie nie będzie.
BTW - Ostatnio jak spamowałeś tutaj i dostałeś ostrzeżenie to pousuwałeś wszystkie swoje posty z tego i innych wątków, przywróciłem je bo zakłócało to przebieg dyskusji - znowu je usunąłeś i znowu je dziś przywróciłem. Dziś dostałeś oficjalne ostrzeżenie i ban na 24h - kolejnego już nie będzie - pożegnamy się bez bólu i żalu.

@Kamilmail - po raz ostatni dostajesz ostrzeżenie w tej formie. To nie jest wątek dotyczący kodi czy android.tv. Kolejne pytanie rzucane na oślep w dowolnych wątkach spowoduje że się pożegnamy na jakiś czas.

RE: FanFilm – oficjalny wątek - wyborca - 24-05-2026

Czyli teraz hmm tak jak się miało transfuzję z Fanfilm na Fanfilm tele (bez reinstalki chyba) to teraz można tak samo wrócić na fanfilm, gdyby się chciało? czy trzeba na czysto. Przeniosłem się na tele, bo zwykły fanfilm nic mi nie odpalał albo bardzo rzadko, w tej od tele było też coś jak external "nazwa wtyczki innej" i w razie czego było dobrą alternatywą gdy normalne źródła nie wypaliły.

(23-05-2026, 06:36 PM)Tomek napisał(a): Został usunięty. Autor nie zastosował się do wskazań administracji.
Komunikat masz na shoutbox:
Cytat:Dla przypomnienia: Decyzją zarządu forum wątki, w których wtyczki nie są dystrybuowane w sposób jawny — czy to poprzez GitHub, czy przez publiczne udostępnianie na forum — zostają zamknięte natychmiastowo. Nie akceptujemy sytuacji, w których dystrybucja odbywa się wyłącznie przez wiadomości prywatne lub zamknięte grona użytkowników. Autorzy takich wątków byli już wielokrotnie proszeni o zmianę sposobu udostępniania swoich materiałów na bardziej przejrzysty i publiczny. Społeczność forum ma opierać się na otwartej wymianie wiedzy i zasobów, a nie na „tajnych kompletach” dostępnych jedynie dla wybranych osób. Jeśli autorzy zdecydują się na publiczne udostępnianie swoich wtyczek, wątki zostaną odblokowane. W przeciwnym razie, po kolejnym tygodniu zostaną usunięte. Decyzja została podjęta i niezależnie od tego, czy komuś się podoba, czy nie — będzie egzekwowana. Wszelkie uwagi mające na celu podważanie tej decyzji lub wywoływanie zbędnych dyskusji na ten temat będą skutkowały ostrzeżeniami.
W wątku o którym mówisz ta informacja wisiała 10 dni. Autor nie zareagował.

Nie mamy kompletnie pojęcia jakie settingi i jakie bazy były w ostatnich wersjach modyfikacji tele - także zalecana jest czysta instalacja żeby nie było konfliktów. Przejście pomiędzy modem a oficjalnym FanFilm było testowane przez developerów wtedy kiedy jeszcze wtyczka była dostępna dla wszystkich. Potem już nie.
Nie wiem co to było external "nazwa innej wtyczki" - ale w FanFilm masz obsługę wtyczek external opartą na JustWatch - zerknij w drugi post w tym wątku.

RE: FanFilm – oficjalny wątek - wyborca - 24-05-2026

(24-05-2026, 05:39 PM)Tomek napisał(a): Nie mamy kompletnie pojęcia jakie settingi i jakie bazy były w ostatnich wersjach modyfikacji tele - także zalecana jest czysta instalacja żeby nie było konfliktów. Przejście pomiędzy modem a oficjalnym FanFilm było testowane przez developerów wtedy kiedy jeszcze wtyczka była dostępna dla wszystkich. Potem już nie.
Nie wiem co to było external "nazwa innej wtyczki" - ale w FanFilm masz obsługę wtyczek external opartą na JustWatch - zerknij w drugi post w tym wątku.

Gdzie wtyczka zapisuje sava ustawień?

Mam takie problemy:
1. kwestia ciasteczek
- mam tego addona w przeglądarce, TemperMonkey
- tryb programisty
- ustawione ekpert i all i zapisane
- klikam w to fanfilm.user.js, zainstaluj, pojawia się okienko zeby zapisać plik (ale nie ma go w historii pobranych plików w przeglądarce Big Grin)
- dalej punkt 4, wchodzę na filman.cc i nic się nie pokazuje a "powinna wyskoczyć informacja.."
edit - to ogarnięte, zadziałało na firefox - czy tę wtyczkę można usunąć i dalej będą działać te "ciastka" na ff?

2. Są takie źródła, które pokazują to okienko ze zdjęciem i na nim ikonkę, na którą trzeba najechać i zatwierdzić. Tutaj (np filmyonline, albo zerion.. nie wiem, które konkretnie, bo nie pokazuje na co przeskoczyło) wyskakuje "Brak dostępnych źródeł url", pokazuje mi takie okienko, ale obrazek jest czarny i brak tej ikonki, na którą mam najechać. Klikam gdziekolwiek, coś się odpala, jakieś inne źródło, nie wiadomo tutaj jakie, pewnie ostatnie po wszystkich zerionowych.
edit, na innym serialu, klikam w źródło zerion i wyskakuje to "Brak dostępnych źródeł url" i dalej okienko z potencjalnym capcha, którego nie widać i po kliknięciu gdziekolwiek nie akceptuje i niczego nie odpala, "nieudane odtwarzanie" (pewnie próbował odpalić sd źródła ekino).
I teraz coś dziwnego. Gdy udało mi się zrobić tę kwestię ciasteczkową, to gdy ponownie szukam takiego jednego starszego serialu, to nie ma w ogóle już tych źródeł od zerion. Jest sobie jedno od filmana (na szczęście działa).

3. Ten właśnie serial, który obie stare wtyczki do cda znajdują (nie odpalą, ale chodzi tylko o fakt, że znajdują) a FF tego akurat nie widzi. Na jakiej zasadzie szuka tytułów na cda? Nie jest to jakiś ukryty serial pod dziwną nazwą.

4. w serwisy źródeł PL - w Filman wpisałem login, nie ma tu miejsca na hasło, to jestem zalogowany czy nie?

FanFilm – oficjalny wątek - Tomek - 25-05-2026

FanFilm zapisuje swoje ustawienia w standardowej lokalizacji Kodi, czyli w katalogu profilu (userdata) — tak samo jak każda inna wtyczka.

1. Jeśli usuniesz TM, a ciasteczka wygasną (mają własny limit czasu) albo zmienią się po ponownym logowaniu do danej strony, wyszukiwanie i odtwarzanie przestaną działać. Wtedy trzeba będzie ponownie przejść instalację.
W Chrome nie działało Ci dlatego, że nie włączyłeś skryptów użytkownika. W naszej instrukcji tego nie opisujemy, ale jest to zawarte w instrukcji TM i sam TM wyświetla taką informację przy instalacji.

2. To nie jest już problem po stronie FanFilm, tylko resolvera. Nie mamy na to żadnego wpływu. Możesz zgłosić problem autorowi resolvera.

Zerion nie ma nic wspólnego z ciasteczkami Filmana — to są całkowicie niezależne serwisy.
Przydałyby się logi (zw włączonym trybem programisty). Najprawdopodobniej złapałeś timeout, czyli wysłałeś zbyt dużo zapytań w krótkim czasie i Zerion chwilowo odciął połączenie. Choć jak teraz patrzę to ich strona w ogóle się nie zgłasza, nawet przez przeglądarkę.

3. Mam opisać całą zasadę działania wyszukiwania na CDA przez ich API? i cały schemat wyszukiwania jaki jest w FanFilm?
Na początek podaj:
* tytuł serialu,
* konkretny odcinek,
* link do materiału na CDA.

Sprawdź też, czy oficjalna aplikacja CDA na Androidzie znajduje ten serial. Bez konkretnych przykładów ciężko coś zweryfikować.

To, że stare wtyczki CDA coś znajdują, ale nie potrafią tego odtworzyć, zwykle oznacza, że materiał jest martwy albo API nie zwraca poprawnych danych — dlatego FanFilm go nie wyświetla.

4. Filman Premium ma standardowo dwa pola do wpisania: login i hasło.
Po włączeniu tego scrapera rozwija się lista opcji — tak samo jak przy każdym innym premium — czyli login, hasło, kolor oraz pozycja. Jeśli instalowałeś na jakieś mody to mogą być problemy m.in. z tą częścią. Jak już ci mówiłem - wskazana jest pełne deinstalacja.

[Obrazek: CBlGkEkl.png]

BTW — samo przeskakuje Ci na następne źródło, czy zmieniałeś coś w ustawieniach? Nie przepadam za tą funkcją - dość szybko można wyłapać ban na IP i wtedy serwisy odrzucają....

RE: FanFilm – oficjalny wątek - Tomek - 25-05-2026

Instrukcja zgłaszania błędów w działaniu FanFilm

Pominięcie któregokolwiek z wymaganych punktów może skutkować brakiem odpowiedzi na zgłoszenie lub wydłużeniem czasu jego rozpatrywania. Wyjątkiem są wyłącznie elementy oznaczone jako opcjonalne.

W celu ułatwienia diagnozy problemu zalecane jest każdorazowe dołączenie logów, najlepiej tzw. logów programisty.
Procedura pozyskania logów programisty:
  1. Włącz logi programisty:
    FanFilm → Ustawienia → Konserwacja → Włącz logi programisty (po zakończeniu diagnostyki i przesłaniu logów wskazane jest wyłączenie tej funkcji).
  2. Uruchom ponownie Kodi.
  3. Odtwórz zgłaszany problem (np. ponownie wyszukaj materiał lub spróbuj go odtworzyć).
  4. Wygeneruj log:
    FanFilm → Ustawienia → Wygeneruj logi lub zainstaluj dodatek Kodi Logfile Uploader a następnie wygeneruj logi.
  5. Alternatywnie możesz skorzystać z instrukcji dostępnej pod adresem:
    By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Wklejenie samego fragmentu logu z błędem, w żaden sposób nam nie pomaga - potrzebujemy pełnych informacji diagnostycznych, informacji o konfiguracji itp celem odtworzenia u siebie danego problemu. Zgłoszenia z niepełnymi logami nie będą w ogóle rozpatrywane. W przypadku gdybyś w logach miał dane np. swojej listy m3u - prosimy o przesłanie na PW.

1. Informacje o środowisku – OBOWIĄZKOWO
W zgłoszeniu należy podać:
  • wersję Kodi,
  • wersję FanFilm,
  • system operacyjny, na którym występuje problem.
1.a Informacje diagnostyczne z logów – OPCJONALNIE
Dodatkowo można zamieścić informacje diagnostyczne dostępne w logach, np.:
plugin.video.fanfilm: 2026.05.13.0
script.fanfilm.media: 2026.04.01.0
kodi: 21.3 (21.3.0) Git:20251031-a3a448d26b
kodi.db: type=sqlite3, video=MyVideos131
python: 3.8.15 (default, Oct 17 2022, 02:39:57) [MSC v.1929 64 bit (AMD64)]
sqlite3: 3.30.1
platform: windows
Informacje te ułatwiają identyfikację środowiska i mogą przyspieszyć diagnozę problemu.

2. Przed zgłoszeniem braku źródeł należy sprawdzić i OBOWIĄZKOWO potwierdzić w zgłoszeniu, że zostały zweryfikowane:
  • filtry wyszukiwania: FanFilm → Ustawienia → Wyszukiwanie źródeł (zalecane jest przywrócenie ustawień domyślnych),
  • poprawność danych logowania do serwisów, które tego wymagają, lub ponowne przesłanie ciasteczek (cookies),
  • czy wyszukiwane materiały są odnajdywane bezpośrednio przez przeglądarkę na danej stronie oraz czy ich odtwarzanie działa prawidłowo,
  • działanie przy wyłączonym VPN.

3. Dokładny opis problemu zawierający:
W przypadku braku źródeł: Uwaga: Brak linku do TMDb może znacząco utrudnić lub wydłużyć analizę problemu.

W przypadku problemów z odtwarzaniem źródeł:
  • wszystkie informacje wymienione powyżej,
  • informację o wybranym źródle, które nie działa.
W przypadku problemów z funkcjami korzystającymi z serwisów zewnętrznych (Trakt, TMDb, IMDb itp.):
  • przed zgłoszeniem należy przeprowadzić ponowną autoryzację danego serwisu,
  • sprawdzić działanie przy wyłączonym VPN.

W przypadku zgłaszania niedziałających funkcji dodatku:
  • WYMAGANE jest dołączenie pełnego logu działania Kodi.
  • sprawdzić działanie przy wyłączonym VPN.

Uwaga: W przypadku zgłoszeń niespełniających powyższych wymogów analiza problemu może być niemożliwa lub znacząco utrudniona. Takie zgłoszenia mogą również nie być traktowane priorytetowo do czasu dostarczenia wymaganych informacji i logów.

RE: FanFilm – oficjalny wątek - wyborca - 25-05-2026

1 Ja na te strony w ogóle nie wchodzę z poziomu przeglądarki. Pierwszy raz tam byłem podczas instalacji. Mam tam zaglądać regularnie żeby te ciastka się wysyłały? czy to samo się zrobi jak tylko wejdę do przeglądarki. A jeśli mam tam zaglądać, to co jaki czas.

2. a ok, bo to się zrobiło na tej nowej wersji Fanfilm, to myślałem, że to tutaj jest błąd.

3. serial Miracles, szukam -> Cuda 1, By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować., oficjalna apka znajduje. Stare apki do cda mi w ogóle nic nie odtwarzają.

4. Choci mi o zwykły Filman, jest wyżej na liście.

NIe rozumiem o co chodzi z tym przeskakiwaniem, niczego nie zmieniałem co by tak brzmiało. Gdzie to jest w apce? Wszystkie inne apki same to robią jeśli źródło się nie włącza. Tylko tam "pokazuje", że przeskakuje.

RE: FanFilm – oficjalny wątek - Tomek - 25-05-2026

0. Nie cytuj odpowiedzi jeśli odpowiadasz bezpośrednio pod postem - utrudnia to czytanie wątku.

1. to zależy od setek czynników - nie ma stałych wartości - zmienisz IP, zmienią wersję zabezpieczeń, zmieni się tzw. fingerprint, zmienią coś na stronie - i padnie ciastko. CDA-HD ma np na 1h, Filman - jeśli nie resetują - potrafi nawet 2-3 tygodnie trzymać, Netmiror - 5-7 dni. Ciastka wyślą się same dopiero jak wejdziesz na daną stronę, zalogujesz się czy przejdziesz CF. Ja np. olałem CDA-HD - ciastko ważne 1h to dla mnie kpina - tym bardziej że nie ma tam żadnego unikalnego materiału. No ale ludzie z uporem maniaka chcą stamtąd mieć to jedno źródło więcej.

2. strona leży - jak się podniesie to będzie działać.

3. sprawdzę - z takim zapisem numeru odcinka się jeszcze nie spotkaliśmy. Możliwe że będzie fix

4. Zwykły Filman nie wymaga podawania danych logowania tylko ciasteczek. Nie masz tam nigdzie pola login więc nie wiem co i gdzie wpisywać. Masz pola z ciasteczkami - do wpisania ręcznego lub do wysłania przez skrypt TM. Jeśli masz konto premium - to wtedy podając login i hasło łączysz się z ich api. Jeśli korzystasz z współdzielonych kont - spodziewaj się że filman szybko cię odetnie całkowicie.

FanFilm nie przeskakuje z automatu źródeł a ty napisałeś
Cytat: Klikam gdziekolwiek, coś się odpala, jakieś inne źródło, nie wiadomo tutaj jakie, pewnie ostatnie po wszystkich zerionowych.
zabrzmiało to tak jakbyś próbował odpalić, nie zadziałało i samo przeszło do kolejnego. W pełni świadomie ta opcja jest domyśłnie wyłączona.