![]() |
|
Malware z Raspberry Pi na Windows, czy to możliwe? - Wersja do druku +- Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki. (https://forum.kodiwpigulce.pl) +-- Dział: Pomoc z Kodi (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Kodi dla początkujących (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Malware z Raspberry Pi na Windows, czy to możliwe? (/showthread.php?tid=1945) |
Malware z Raspberry Pi na Windows, czy to możliwe? - ryhoaw - 30-05-2019 Cześć ostatnio czytałem o malware w repo Gai. Np ten temat By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.. Abstrahując od tego moje pytanie brzmi, czy malware z np. raspberry pi może przenieść się jakoś na Windowsa, jeśli korzystam z WinSCP do transferu plików? Np ten miner z repo Gai? Czy wirus może w jakiś sposób zrobić, to sam? RE: Malware z Raspberry Pi na Windows, czy to możliwe? - mjw - 30-05-2019 Wszystko jest możliwe ale raczej mało prawdopodobne. Taka koparka obciąża system więc szybko byś się zorientował. Zresztą społeczność by to wychwyciła. RE: Malware z Raspberry Pi na Windows, czy to możliwe? - Tomek - 30-05-2019 Zakładając że jest to skrypt pythona, który jest w twojej wewnętrznej sieci - to wszystko jest możliwe. To tak jak z najlepszymi zabezpieczeniami w systemach bezpieczeństwa. Kończą się w momencie, kiedy hacker może usiąść fizycznie przy twoim sprzęcie. Wtedy jest tylko konieczność znalezienia metody. jeśli masz urządzenia spięte w jedną sieć, to teoretycznie każdy wirus może po nich chodzić jak po domu. RE: Malware z Raspberry Pi na Windows, czy to możliwe? - ryhoaw - 30-05-2019 Dzięki za wypowiedzi. Zapomniałem dodać, że Kodi mam tylko na Raspberry. Na Windowsie nie mam zainstalowanego Kodi. A tutaj link, o co dokładnie chodziło w całej sprawie By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. RE: Malware z Raspberry Pi na Windows, czy to możliwe? - Tomek - 30-05-2019 Rozważając czysto teoretycznie to możliwe jest napisanie skryptu w pythonie który: 1. wygląda jak normalna wtyczka 2. zaciąga treść z internetu 3. wchodzi w interakcję z systemem operacyjnym (i to już przerabialiśmy na polskiej scenie kodi) 4. skoro jest w systemie, szuka otwartych połączeń do innych urządzeń.... 5. skoro się połączył, to może coś tam przesłać na zasadzie "Super nagie fotki najlepszych laseczek w twoim mieście.jpg.xxx" 6. I teoretycznie - da się... W praktyce, wątpliwe... Ale jeśli instalujesz na kodi wszystko ze wsząd to nikt nie wie co tam naprawdę masz.. RE: Malware z Raspberry Pi na Windows, czy to możliwe? - ryhoaw - 30-05-2019 Prawie wszystko, co mam zainstalowane biorę z tej strony Ale też miałem te dwa feralne pliki z pierwszego postu, mimo, że Gai nigdy nie instalowałem. Pochodziły one z repozytorium qwer. Dzięki raz jeszcze za pomoc. PS. Prócz kodiwpigulce.pl, jakie znasz inne pewne źródła różnych wtyczek? Niekoniecznie polskie. RE: Malware z Raspberry Pi na Windows, czy to możliwe? - Tomek - 30-05-2019 No repo qwer było sporym śmietnikiem, i niestety sami wpadliśmy w jego pułapkę - autor kompletnie nie nadzorował tego co tam wrzuca. Podstawa to kodiwpigulce Warto zaglądać tu: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. - to naprawdę kopalnia... ABSOLUTNIE omijac wielkim łukiem cokolwiek co wymaga/zaciąga ten syf: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. nie raz dali popalić, a przede wszystkim kradną innym wtyczki, dodają do siebie do repo podbijając wersje i dorzucając swój programik Indigo... Omijaj multi repozytoria. Kieruj się tym: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. Kupę roboty tam zostało włożone. jako że widzę że korzystasz z libreelec - warto zaglądać tu: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. (większość z nas przerzuciła się na coreelec, ale wiele problemów jest takich samych na libre i coreelec) No i pytaj - to czego nie wiemy, pewnie wyjaśnimy. To co wiemy, tym się podzielimy. Ze swojej strony polecam Fanfilm, FilmwebBooster, Segos, Phantom - więcej IMo nie trzeba. |