![]() |
|
Wireguard konfiguracja klient - Wersja do druku +- Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki. (https://forum.kodiwpigulce.pl) +-- Dział: TV BOXy i inne urządzenia (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=69) +--- Dział: Dyskusja ogólna (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=35) +--- Wątek: Wireguard konfiguracja klient (/showthread.php?tid=3579) |
Wireguard konfiguracja klient - kris777 - 11-04-2021 Mam pytanie czy ktoś używa Wireguard -a na Coreelec / X96 max+ .... chodzi mi czy można się połączyć z serwerem gdzieś w sieci lan / wan czy tylko konfiguracja dotyczy serwera na Coreelec ? jakoś nie mogę załapać konfiguracji :-) może ktoś z doświadczeniem się podzieli. RE: Wireguard konfiguracja klient - mjw - 11-04-2021 Wtyczka openvpn i możesz się łączyć z każdym vpn jakim chcesz. RE: Wireguard konfiguracja klient - kris777 - 11-04-2021 Dzięki za info sprawdzę czy z serwerem Wireguard też można się połączyć :-) Wireguard konfiguracja klient - ScatMan91 - 11-04-2021 Ta wtyczka obsługuje tylko serwery protokołu openvpn. Wireguard jest to całkiem innym protokołem. By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. Z tego linku wynika że klient wireguard jest wbudowany w coreelec. Wystarczy że utworzysz plik wireguard.config w tym folderze /storage/.config/wireguard/ i uzupełnisz go danymi z pliku konfiguracyjnego od dostawcy lub z własnego serwera. RE: Wireguard konfiguracja klient - kris777 - 11-04-2021 Problem w tym że ten konfig chyba jest jako serwer i o dziwo uruchomiłem wedlug tego przykładu ( no podobnego przykładu nie docker ale już WG jest w systemie CE tylko trzeba go uruchomić ) ....ale jakoś nigdzie nie mogę znaleźć konfiguracji pod klienta czyli żeby się połączyć z serwerem WG np. w sieci LAN i dostać się do zasobów SAMB-y i plików audio / wideo Dodatkowo o ile mogę wywnioskować to nawet konfiguracja w systemach Linux .... a np LibreElec / CoreElec chyba się różni :-( By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. Wireguard to oczywiście nowość ale w niedługim czasie zupełnie wyprze OpenVPN -a a dlaczego to już można wyczytać w necie ... w skrócie bezpieczniejszy ale przede wszystkim szybszy i mniej zasobożerny ! Wireguard konfiguracja klient - ScatMan91 - 11-04-2021 Zapodaj linkiem z którego czerpałeś wiedzę. RE: Wireguard konfiguracja klient - mjw - 12-04-2021 A kurde faktycznie, porypały mi się terminy. Był dostawca VPN o podobnej nazwie. RE: Wireguard konfiguracja klient - kris777 - 12-04-2021 Ponieważ jestem na odmianie LibreElec ( matrix ) a mianowicie AlexElec korzystałem z tego howto: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. Niby usługa WG się uruchamia ale połączenia nie ma mimo licznych kombinacji. Serwer Wireguard-a mam postawiony na Odroid HC1 ( oparty na ubuntu - wersja Armbian ) . Mogę spokojnie uzyskać połączenie z innego PC ( Linux ) ale konfiguracja WG na LE AE i CE jest jakaś inna. :-( Ps. OK ...już działa :-) moja przykładowa konfiguracja ( może się komuś przyda ) :
|