Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki.
Problem z Kodi na Android TV: Jak zwolnić miejsce bez utraty ustawień? - Wersja do druku

+- Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki. (https://forum.kodiwpigulce.pl)
+-- Dział: Pomoc z Kodi (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Dział: Poszukuję wtyczki (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=23)
+--- Wątek: Problem z Kodi na Android TV: Jak zwolnić miejsce bez utraty ustawień? (/showthread.php?tid=5737)

Problem z Kodi na Android TV: Jak zwolnić miejsce bez utraty ustawień? - Tomkowic - 25-06-2024

Cześć,

Mam problem z Kodi na Android TV, ponieważ aplikacja zajmuje u mnie zbyt wiele miejsca (ponad 2,5 GB). Podejrzewam, że jest to spowodowane pobieraniem okładek, opisów filmów i seriali. Używam najnowszej wersji Kodi 21.0. Czy istnieje jakaś wtyczka, która pozwoliłaby mi wyczyścić pamięć aplikacji, nie usuwając przy tym moich ustawień? Chciałbym zwolnić miejsce na urządzeniu, ale jednocześnie zachować wszystkie bieżące konfiguracje.

Dzięki za pomoc!

RE: Problem z Kodi na Android TV: Jak zwolnić miejsce bez utraty ustawień? - Łonogrzmot - 25-06-2024

(25-06-2024, 08:27 PM)Tomkowic napisał(a): wyczyścić pamięć aplikacji,
zwolnić miejsce na urządzeniu,
jednocześnie zachować wszystkie bieżące konfiguracje.

Wystarczy z poziomu ustawień aplikacji Android TV, okresowo ręcznie wyczyścić pamięć podręczną Kodi.

[Obrazek: th9JYAv.jpg]

RE: Problem z Kodi na Android TV: Jak zwolnić miejsce bez utraty ustawień? - Toov - 25-06-2024

(25-06-2024, 08:27 PM)Tomkowic napisał(a): Mam problem z Kodi na Android TV, ponieważ aplikacja zajmuje u mnie zbyt wiele miejsca (ponad 2,5 GB). Podejrzewam, że jest to spowodowane pobieraniem okładek, opisów filmów i seriali. Używam najnowszej wersji Kodi 21.0. Czy istnieje jakaś wtyczka, która pozwoliłaby mi wyczyścić pamięć aplikacji, nie usuwając przy tym moich ustawień? Chciałbym zwolnić miejsce na urządzeniu, ale jednocześnie zachować wszystkie bieżące konfiguracje.

Po pierwsze usuń folder Thumbnails: 
/storage/emulated/0/Android/data/org.xbmc.kodi/files/.kodi/userdata/Thumbnails
...zrestartuj Kodi i wtedy zobaczysz na czym stoisz. Być może to wystarczy.
Bez obaw, nic złego się nie stanie.

(25-06-2024, 09:03 PM)Łonogrzmot napisał(a):
(25-06-2024, 08:27 PM)Tomkowic napisał(a): wyczyścić pamięć aplikacji,
zwolnić miejsce na urządzeniu,
jednocześnie zachować wszystkie bieżące konfiguracje.

Wystarczy z poziomu ustawień aplikacji Android TV, okresowo ręcznie wyczyścić pamięć podręczną Kodi.

[Obrazek: th9JYAv.jpg]
Pamięć podręczna każdorazowo się odbudowuje i wraca do stałej wartości. To nic nie da.

RE: Problem z Kodi na Android TV: Jak zwolnić miejsce bez utraty ustawień? - Tomkowic - 25-06-2024

@Łonogrzmot, @Toov wyczyściłem pamięć podręczną ale najwięcej pamięci zawierają dane. Jeżeli je usunę to cała konfiguracja Kodi pójdzie z nimi?
[Obrazek: 5ob9DF1l.jpeg]

@Toov, folder muszę usunąć jakiś menadżerem plików czy jest możliwość zrobienia to z Kodi?
Pobrałem kilka aplikacji menadżerów plików i nie ma folderu emulated od razu jest folder android/data jednak żadena z aplikacji nie może wejść do tego folderu i nie potrafię dać im uprawnień.

Udało mi się odnaleźć folder w menagerze plików Kodi: zakładka Menager Plików / Thumbnails usunąłem całą zawartość i Kodi waży teraz 1.67 GB.

RE: Problem z Kodi na Android TV: Jak zwolnić miejsce bez utraty ustawień? - Toov - 26-06-2024

Zainstaluj sobie menadżera plikow X-plore ( czyli dokładnie: com.lonelycatgames.Xplore ), w jego ustawieniach daj mu zezwolenie na przeglądanie plików ukrytych - a jeśli nadal będziesz miał problem z dostępem do folderów (a tak się ponoć dzieje na nowszych wersjach Androida), to zajrzyj tu: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Usunąłeś folder Thumbnails i zostało ci 1,67GB - to jeszcze trochę za dużo. Zresztą folder Thumbnails będzie się sukcesywnie zapełniał miniaturkami i zwiększał swoją wagę.
Kolejne kroki:
1. odinstaluj z poziomu Kodi wszystkie zbędne skóry, pakiety dźwięków interfejsu i pakiety obrazów (w Dodatki / Wygląd i działanie) - pakiety obrazów i skóry zajmują najwięcej miejsca; ze skór zostaw tylko skórę, której używasz (skóra Estuary i tak nie da się odinstalować); pakiety obrazów możesz śmiało wywalać, bo i tak zostaną ci te preinstalowane z Kodi
2. z poziomu ustawień Kodi użyj polecenia "Wyczyść bibliotekę"
3. z poziomu zewnętrznego menedżera plików (X-plore) lub z poziomu menadżera Kodi usuń zawartości folderu "packages" (lub po prostu cały ten folder):
/storage/emulated/0/Android/data/org.xbmc.kodi/files/.kodi/addons/packages
4. uwaga! delikatna sprawa - zachować ostrożność:
- wejdź do folderu Database (szukaj w "useradata", a nie w "addons" !):
/storage/emulated/0/Android/data/org.xbmc.kodi/files/.kodi/userdata/Database/
i usuń plik "Textures13.db" .
W tym samym folderze sprawdź też ile masz plików  MyVideosXXX.db (gdzie XXX to numer wersji) - jeśli takich plików jest więcej niż jeden, to zostaw sobie tylko ten z najwyższą wersją (u mnie na Kodi 21 to plik o nazwie MyVideos131.db)
Zostaw więc MyVideos131.db (lub inny o najwyższej wersji) a pozostałe MyVideosXXX.db usuń.
5. dla pewności usuń cały folder "script.module.simplecache" (w "userdata/addon_data", a nie w "addons" !) - oczywiście jeśli taki masz u siebie:
/storage/emulated/0/Android/data/org.xbmc.kodi/files/.kodi/userdata/addon_data/script.module.simplecache
6. Restart Kodi (a jeszcze lepiej restart całego Androida)

Zwracam uwagę na pkt 4: rób to ostrożnie.

Uprzedzając pytania: wszystkie te działania, które opisałem w ostatnim i w poprzednim poście NIE MAJĄ WPŁYWU na ustawienia Kodi, ani na bazy danych Kodi (biblioteki). Przeprowadzone DOKŁADNIE tak, jak je opisałem są CAŁKOWICIE bezpieczne.
Jeśli natomiast ktoś nie czuje się na siłach, to lepiej niech tego nie robi - nie biorę odpowiedzialności za błędy użytkownika Smile

RE: Problem z Kodi na Android TV: Jak zwolnić miejsce bez utraty ustawień? - arkady1964 - 26-06-2024

Poniżej podaję bardzo prostą i bezpieczną metodę, odzyskania dużej ilości pamięci wewnętrznej w Android TV.  Stosowałem dziesiątki razy, zawsze bez problemów i skutecznie, tj. "zwalnia miejsce na urządzeniu, ale jednocześnie zachowuje wszystkie bieżące konfiguracje".  Poniżej link z instrukcją:

By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Pozdrawiam

Edycja.  Podany w powyższym linku sposób czyszczenia pamięci wewnętrznej Android TV nie jest to idealna metoda tzn. nie czyści wszystkiego, ale jest prosta i bezpieczna.  Często też pozwala odzyskać wiele miejsca w pamięci wewnętrznej bez żadnego ryzyka utraty danych i ustawień.

RE: Problem z Kodi na Android TV: Jak zwolnić miejsce bez utraty ustawień? - Tomkowic - 13-07-2024

Trochę późno odpisuje.
Czego nie próbuje nie mogę uzyskać dostępu do folderu android/data..

RE: Problem z Kodi na Android TV: Jak zwolnić miejsce bez utraty ustawień? - deco164 - 20-07-2024

Ez Maintenance+ poczytać o tym programie do kodi. Na pewno wyczyści trochę śmieci.

By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.