![]() |
|
TrueHD + Dolby Atmos - Wersja do druku +- Forum społeczności kodiwpigulce.pl - wszystko o Kodi! Polskie wtyczki, dodatki, poradniki. (https://forum.kodiwpigulce.pl) +-- Dział: Android/AndroidTV (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=46) +--- Dział: Aplikacje (https://forum.kodiwpigulce.pl/forumdisplay.php?fid=47) +--- Wątek: TrueHD + Dolby Atmos (/showthread.php?tid=5817) |
TrueHD + Dolby Atmos - azizi - 13-08-2024 Czy działa Wam dzwięk TrueHD 7.1 + Dolby Atmos na Andoridzie (Chromecast 4k) + Kodi? Mam Kodi v20.5 i jak puszczam dzwięk na wzmacniacz z zaznaczoną opcją aby przepuścił TrueHD dalej do dekodowania, to nie mam wcale dzwięku. Jak nie zaznacze tej opcji jest tylko 2.0. Jak natomiast zmienię w Kodi aby dzwięk był obsługiwany (nie pamiętam jak do końca to ustawienie się nazywało) przez androida, to jest dzwięk TrueHD 7.1 ale bez Dolby Atmos. Muszę jeszcze jeden test zrobić, ale wydaje mi się, że na CoreElec v19 działało to ok i był TrueHD+Atmos. RE: TrueHD + Dolby Atmos - azizi - 14-08-2024 Potwierdziłem, że na Coreelec v20.5 TrueHD 7.1 z Dolby Atmos działa bez problemu. Wczoraj na kilku źródłach puszczałem dzwięk i za każdym razem wykrywa wszytko prawidłowo. Tam jest wiele użądzeń do odtwarzania dzwięku do wyboru, a na Chromecast są tylko dwa, w tym właśnie android. RE: TrueHD + Dolby Atmos - somer - 14-08-2024 Jaki masz amplituner ? RE: TrueHD + Dolby Atmos - azizi - 15-08-2024 Sony an1000. Wyczytałem, że wina jest po stronie Chromecasta i Androida 12. Nie obsługuje atmosa przy truehd 7.1. Tak przynajmniej ludzie na forach piszą. RE: TrueHD + Dolby Atmos - Ktosi - 16-08-2024 Truehd będziesz miał np. z Nvidia Shield Pro, Ugoos Am8 albo Amazon Cube jeśli podłączysz bezpośrednio pod zestaw z ominięciem TV. box --> wzmacniacz --> TV W przypadku innych boxów tracone są metadane obiektów . RE: TrueHD + Dolby Atmos - somer - 16-08-2024 Jeżeli amplituner melduje na wyświetlaczu wejscie formatu Dolby True HD to taki sygnał do niego dociera. Natomiast nie ma możliwosci by ten amplituner (Sony an10000 obsłużył sygnał Dolby True HD 7.1 + Atmos , bo ma tylko 7 kanałów (+subwoofer rzecz jasna) .Tak więc może chodzic w konfiguracji "klasycznej" 7.1 lub w Atmosie , gdzie tylne surroundy wykorzystane są jako kanały przednie górne. RE: TrueHD + Dolby Atmos - azizi - 28-10-2024 Wg instrukcji obsługuje zarówno Dolby TrueHD 7.1 nawet z Atmos i tak jest w rzeczywistości. W sumie to jest wzmacniacz 7.2 ale to tylko dodatkowy sub. ![]() Na Coreelec działa wszystko prawidłowo. Wina leży po stronie androida 12. Jest teraz w promoce Google Streamer na amazon.pl. Ale obstawiam, że tam też jest ten sam android co na Chromecast 4k więc pewnie tak samo nie będzie to działać. Ciekawe czy jak zrobią aktualizację do andorida 14 (ponoć jeszcze w tym roku) to co się zmieni. A tu info i odpowiedź odnośnie mojego pytania By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. RE: TrueHD + Dolby Atmos - Łonogrzmot - 28-10-2024 (28-10-2024, 08:14 AM)azizi napisał(a): Jest teraz w promoce Google Streamer na amazon.pl. Ale obstawiam, że tam też jest ten sam android co na Chromecast 4k Od wejścia na rynek, Google Streamer ma fabrycznie Android TV 14. azizi napisał(a):odnośnie Jak to dobrze iż w innym miejscu sieci poszerzono Ci horyzonty. RE: TrueHD + Dolby Atmos - azizi - 28-10-2024 Nie wiedziałem, że jest 14tka. Czyli pewnie nic się nie zmieni w tym zmian audio za szybko dla Chromecasta 4k. |