Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Narmalizacja i optymalizacja dzwięku w Kodi
Jest jakaś patent, wtyczka, korektor, z zaawansowanymi ustawienia dźwięku, tak aby zrównoważyć rozpiętość między poziomami głośności najcichszych i najgłośniejszych fragmentów ścieżki dźwiękowej, w czasie odtwarzania (normalize matrix)?

Oglądam np. Wiedźmina z dubbingiem i żeby słyszeć dialogi, muszę podgłośnić na tyle, że z kolei wszystkie efekty dźwiękowe i muzyka tak napierdzielają, że subbufer podskakuje a szyby w oknach się trzęsą. Jak ściszę, to z kolei nie słyszę dubbingu, zwłaszcza jego cichszych fragmentów.

Kodi mam ustawione dokładnie tak jak tutaj By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. dla konfiguracji PC Speakers (5.1).

Chodzi o coś takiego jak np. w Media Player Classic - "normalizuj matrix", podobnie miał filtr AC3, którego kiedyś używałem z MPC, zależnie od ilości głośników (np. 2.0, 5.1) można w nich wysunąć na 1 plan dialogi, obciąć najgłośniejsze dźwięki i podbić najcichsze.

PS Filmy z lektorem (tym prawdziwym), stwarzają mniejszy problem, bo tu chyba tło, względem lektora, jest już ustawiane w studio, na etapie podkładania głosu lektora.

Za to polskie seriale - tu jest zazwyczaj dramat, gadają przeważnie jakby mieli "kluski w gębie", a napisów nie ma do wszystkich.

Podziękowali: arkady1964
Odpowiedz
REKLAMA:

W tabelce z ustawieniami co podałeś jest normalizacja głośności , ale to chyba działa tylko dla ścieżek 5.1 , bo wówczas w takim sygnale są odpowiednie informacje potrzebne do takiego zabiegu. Przy ścieżce 2.0 nie ma takich informacji i wówczas musiałby jakiś procesor DSP (limiter, kompresor, normalizer) działać. Choć jest w tej tabelce też opcja Upmix, która z 2 kanałów robi pseudo 5.1 , ale nie wiem czy ta normalizacja działa w tę stronę. 
A może w Twoim przypadku gdzieś w Windowsie można włączyć coś takiego jak normalizacja dźwięku?

(09-11-2025, 10:28 AM)Piotr.W napisał(a): Oglądam np. Wiedźmina z dubbingiem i żeby słyszeć dialogi, muszę podgłośnić na tyle, że z kolei wszystkie efekty dźwiękowe i muzyka tak napierdzielają, że subbufer podskakuje a szyby w oknach się trzęsą.

No i tak właśnie powinno być. Nie tylko obraz 4k, ale i dźwięk jest moim zdaniem ważny. Dialogi ustawiasz aby były na poziomie tak jakbyś rozmawiał normalnie z kimś, a jak coś wybuchnie, to jak w realu - powinno Ci się wszystko zatrząść co masz dookoła. To znaczy, że masz dobry system audio.
Odpowiedz
(09-11-2025, 02:47 PM)tele napisał(a): W tabelce z ustawieniami co podałeś jest normalizacja głośności... 
A może w Twoim przypadku gdzieś w Windowsie można włączyć coś takiego jak normalizacja dźwięku?

(09-11-2025, 10:28 AM)Piotr.W napisał(a): Oglądam np. Wiedźmina z dubbingiem...

No i tak właśnie powinno być.

Może tak powinno być, ale nie o 2 w nocy jak sąsiedzi śpiąSmile

W ustawieniach dźwięku można jedynie "zachować oryginalną głośność, miksując w dół" -  np. z formatu 5.1 do 2.0.
Jest też ustawienie "miksowanie stereo w górę", czyli na odwrót, z stereo do 5.1.

Szukam właśnie jakiegoś rozwiązania dla Windowsa, głownie powtarza się "zaznaczyć wyrównanie głośności w właściwościach głośników",

[Obrazek: windows-11-normalize-volume.webp?w=400&q...=all&ssl=1]

z tym że u mnie nie ma zakładki "Enhancements", pewnie dlatego, że mam w tym miejscu ustawienia starego sterownika do starej karty 5.1, już od paru lat bez supportu (SB X-FI Xtreme Audio).
Odpowiedz
@Piotr.W
No o 2 w nocy to już tylko słuchawki.

Jeśli chodzi o ten zrzut ekranu, to zależy to od sterownika urządzenia.
Ja np. mam takie coś tylko dla słuchawek bezprzewodowych.

Ale np. mam także kartę Asus Xonar U3 i w aplikacji od niej są różne opcje, m. in. "Smart Volume" (tak to się akurat u nich nazywa). Nie wierzę, że SoundBlaster nie ma czegoś takiego u siebie.
[Obrazek: Aea3uKsl.jpeg]

Podziękowali: arkady1964
1
Odpowiedz
W sterownikach do mojej karty (Audio Control Panel) niestety nie ma.
Karta jest sprzed wielu lat i nie ma do niej dedykowanej aplikacji na stronie wsparcia, poza tym panelem Audio Control że screena.

[Obrazek: 2c23JF5.png]

Karta ma status End of service Life:

By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: