Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
box x96Q pro plus + problem z Wifi
mam problem z boxem , a raczej z jego dostępem do Internetu, w domu mam dwie czestotliwosci internetu 2,4 i 5ghz 
box tylko wykrywa siec 2.4ghz , a po jej połączeniu predkosc pobierania jest ok 5mb, a uploadu ok 30mb  czy miał ktos taki przypadek?
ps.
box ma wsparcie: 1000M RJ45 Ethernet, Wifi 6, BT5.0 ;
Odpowiedz
REKLAMA:

masz rozdzielone sieci 5G i 2.4 GHZ? czy modem wyswietla sie jako jedna sieć?
Odpowiedz
Działał mi dobrze w sieci łącząc sie zawsze w paśmie 5 GHz , ok 400-800 Mbps przez cały czas, mam MESH i obydwa pasma są zawsze pod tą samą nazwą na wszystkich 3 routerach co mam w sieci.

Czasami problemem jest nowe szyfrowanie WPA3 dlatego najlepiej sieć ustawić tylko na WPA2 albo używać w domu pasma 5Ghz jeśli nie ma żadnych starszych urządzeń w sieci.
Czasami rozwiązaniem jest utworzyć drugą sieć gościnną, większość ruterów ma tą opcję dla urządzeń w paśmie 2,4 GHz a podstawową zostawić tylko 5 GHz.
Odpowiedz
(16-05-2025, 02:03 PM)gzenio22 napisał(a): masz rozdzielone sieci 5G i 2.4 GHZ? czy modem wyswietla sie jako jedna sieć?

tak mam rozdzielone (inna nazwa sieci)
(16-05-2025, 04:34 PM)Ktosi napisał(a): Działał mi dobrze w sieci łącząc sie zawsze w paśmie 5 GHz , ok 400-800 Mbps przez cały czas, mam MESH i obydwa pasma są zawsze pod tą samą nazwą na wszystkich 3 routerach co mam w sieci.

Czasami problemem jest nowe szyfrowanie WPA3 dlatego najlepiej sieć ustawić tylko na WPA2 albo używać w domu pasma 5Ghz jeśli nie ma żadnych starszych urządzeń w sieci.
Czasami rozwiązaniem jest utworzyć drugą sieć gościnną, większość ruterów ma tą opcję dla urządzeń w paśmie 2,4 GHz a podstawową zostawić tylko 5 GHz.

spróbuje zmienisz szyfrowanie może pomoże.

Na boxie Canal + box widzi mi obydwie sieci 2,4 oraz 5Ghz i na obydwóch sieciach mam predkosci po ok 200mb/s

router to Asus RT-AC1200G+
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: