Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowość - Nexfy Launcher for Android TV
Nexfy Launcher for Android TV, to nowość (nie mylić z Next Launcher), szybki i konfigurowalny dla sprzętu z systemem Android TV. Aplikacja ma wielojęzyczny interfejs, w tym polski i wymaga systemu Android 5.0 lub nowszego, rozmiar aplikacji 24 MB. Aplikacja jest bez reklam, bezpłatna w wersji podstawowej, ale w pełni funkcjonalna.  Smile

Zalety:
- Lekka, szybka wydajność na tańszych dekoderach Android TV. 
"Struktura oszczędzająca zasoby: Działa wydajnie, nie obciążając systemu w tle, zapobiegając zawieszaniu się lub opóźnieniom poprzez eliminację niepotrzebnego zużycia procesora i pamięci RAM." O wydajności info wytwórcy.
- Łatwa personalizacja
- dopracowany design
- w języku polskim

Nexfy Launcher nie ma tylu funkcji co Projectivy Launcher, ale nie każdy tych funkcji potrzebuje.  Dla takich użytkowników polecam Nexfy Launcher.

Do pobrania za darmo przez Sklep Play:
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Gwoli informacji, jako, że jest to nowy launcher twórcą jego jest Reefquiet.

Pozdrawiam
Odpowiedz
REKLAMA:

Uwaga.  Dla użytkowników potrzebujących więcej funkcji polecam Projectivy Launcher.  Wątek:

Natomiast, Nexfy Launcher pomimo tego, że nie ma tyle funkcji może spodobać się użytkownikom. Ja na moim box-ie Canal+ Android TV obecnie używam Nexfy Launcher.

Pozdrawiam

Podziękowali: r_w@interia.pl
Odpowiedz
Nexfy Launcher for Android TV to moim zdaniem jeden z ciekawszych launcherów dla osób poszukujących prostego launchera dla box-a z Android TV.

W wersja 1.2.2 dodano nowe narzędzia działające też w wersji bezpłatnej tj. 3 sloty (widżety), które po dłuższym przytrzymaniu przycisku "OK" dają dostęp do karty tj. w podświetlonej opcji "Zmień kartę". Co umożliwia dostęp do 14 okienek z różnymi informacjami, te które zostaną wybrane będą wyświetlone w slocie.

Krótkie kliknięcie na slot (widżet) "Monitor RAM i CPU" aktywuje szybkie wyczyszczenie pamięci. Jest to bezpiecznie, ponieważ czyści tylko przez np. zamykanie procesów działających w tle. Ma to na celu natychmiastowe zwolnienie pamięci operacyjnej. Zaznaczam, że daje to efekt krótkotrwały, ale jest taka funkcja i piszę to głównie dlatego, gdyby ktoś przypadkiem kliknął, to nie ma żadnego ryzyka.

W ustawieniach ogólnych dla pogody można wybrać lokalizację, temperaturę w stopniach Celsjusza, format zegara 24 godzinny. W zakładce "Aplikacje" można ukryć lub odinstalować aplikację.

Do tego w wersji free (w pełni darmowej) w zakładce Wygląd > Ustawienie tła > Kolor tła > można aktywować różne kolory, w tej samej zakładce jest ustawienie jasności, mieszanie z odcieniem i kąt gradientu. Dostępny jest podgląd i na samym dole zatwierdzenie ustawień "OK".
Automatyczny efekt w wyglądzie kolorów tapety można uzyskać wybierając funkcje "Żywa atmosfera".

W opcjach wersji premium jest trochę więcej funkcji, ale chodzi mi o jak najprostszy launcher na mojego box-a Canal+ Android TV z dostępem do ustawień Androida. 
Po kilkunastu dniach użytkowania Nexfy Launcher nie zauważyłem żadnych problemów.  Smile

Pozdrawiam

Edycja.  W ostatniej wersji naprawiono błąd tj. Ustawienia > Wygląd > Ustawienia tła > Przywróć ustawienia domyślne -  tłem jest dynamiczna tapeta zamiast ciemnego tła
Odpowiedz
Żeby choć jeden launcher miał tryb "Senior", czyli blokował dostęp do wszystkiego poza paroma widgetami widocznymi na ekranie bez podania hasła i obsługiwał różę wiatrów niezależnie czy krótko czy długo naciśniemy. Ech marzenie...
1
Odpowiedz
Nexfy Launcher już jest dość łatwy w obsłudze i powinien wystarczyć nawet dla seniora, ponieważ jest bardzo prosty w obsłudze.
Są co prawda jeszcze prostsze Launchery, jednak to dla zwolenników całkowitego minimalizmu.

Pozdrawiam
Odpowiedz
Uwierz mi, że dla seniora dla którego odczyt sms-a to za dużo, to jest problem.
Niechcący naciśnie milisekundę za długo klawisz i jakieś "gie" wyskakuje. Potem na ślepo naciska i klops bo nie wie o co chodzi i telefon bo coś naciskałem i nie działą...

Jak człowiek urodził się przez II wojną światową, to on teraz jest nie tylko wykluczony cyfrowo, on po prostu nie ogarnia ani umysłowo and zręcznościowo. Mam to na codzień.

A wystarczyłoby zrobić hasło na wszystkie dodatkowe, niewystępujące w oknie głównym pierdoły.

p.s. Telefony dla seniorów są i naprawdę są olbrzymim ułatwieniem.
Odpowiedz
REKLAMA:

@zdzislaw22

Launcher dla seniora, tak jak wcześniej wspomniałem są jeszcze prostsze Launchery niż Nexfy Launcher for Android TV, jednak to dla zwolenników całkowitego minimalizmu.  Może być np. TV Launcher, który jest najprostszym launcherem (programem) uruchamiającym aplikacje dla Android TV stworzony przez VNApps dostępny w "Narzędziach" bezpłatnie w Sklepie Google Play.
Uwaga.  Pod nazwą TV Launcher lub bardzo podobną jest kilka launcherów, więc trzeba koniecznie patrzeć na producenta (VNApps), ostatnia wydana wersja 1.2.22 w Google Play:
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.&hl=pl

Rozmiar aplikacji - 8 MB

Wersja Androida - 5.0 lub nowszy

Jedynie co, to senior nie powinien klikać w Settings, ponieważ są tam ustawienia Androida TV pod nazwą TV Settings Global Settings... Jednak tutaj, aby coś zepsuć to trzeba wchodzić głęboko w ustawienia. A wyjście z TV Settings jest bardzo proste przez kliknięcie na pilocie przycisku powrót. Po prostu wystarczy nie wchodzić w Settings lub po przypadkowym wejściu wyjść z ustawień.

Chyba nic bardziej prostego już nie ma, ja obecnie stosują na moim box - ie Canal+ aplikację Nexfy Launcher for Android TV.         

Pozdrawiam
1
Odpowiedz
Dzięki za tipa. Spróbuję. U siebie jadę na Projectivity.
Seniorowi instalowałem wolfa i jako tako prosty. Da się tylko dwa wielkie klocki ustawić na ekranie. Ale dostęp do ustaień i innych pierdól jest mimo key mappera. A i tak staruszek daje radę coś popstrykać od czasu do czasu i muszę grzać na drugą stronę miasta ratować. A dowiedzieć się co pstryknął się też nie dowiesz. Wink

Podziękowali: arkady1964
1
Odpowiedz
Pragnę ostrzec przed zamodowanymi wersjami Nexfy launcher, których jest dużo na stronach internetowych np:

Pewne wersję są tylko z Google Play i te zawsze najlepiej instalować.
Instalowanie zmodowanych  wersji na Android TV obarczone jest jakimś tam ryzykiem (czy jest to duże ryzyko czy małe jest kwestią dyskusyjną). 

Uwaga!  Natomiast zaznaczam, że, instalowanie aplikacji ze stron internetowych na smartfona, to moim zdaniem już całkowita głupota.

Pozdrawiam
Odpowiedz
Jest już nową oficjalna wersja 1.2.4 (wersję zmodowane APK są o jeden stopień niższe).
Twórca Nexfy Launcher for Android TV aktywnie wspiera przez aktualizację tę aplikację.

Pozdrawiam
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: