Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
android tv na TV TLC
Witam
Stałem się posiadaczem TV TCL model C725 z Android TV, apiki pokroju Nrtflix, Player działają raczej poprawnie, ale mam problem z odtwarzaniem IPTV, używam OTT Navigator ale przetestowałem również Tivimate, problem polega na klatkowaniu obrazu lub całkowitym zawieszeniu obrazu, nie da się tego oglądać. Sprawdziłem również różne kodeki, AFR, nawet odtwarzanie na VLC nic nie pomaga. Na Boxowym androidzie wszystko śmiga aż miło. Podejrzewam że chodzi o klatki odtwarzacz pokazuje 50 klatek ale za nic nie umiem tego zmienić.
Miał ktoś do czynienia z takim problem na androidzie wbudowanym w TV ? 
Jak tego nie ogarnę to TV będzie do zwrotu, chociaż nie widzę jego następcy w rozsądnych pieniądzach.
Odpowiedz
REKLAMA:

(03-11-2021, 05:35 PM)bigtoy napisał(a): Miał ktoś do czynienia z takim problem na androidzie wbudowanym w TV ? 

Nie miał/nie będzie miał...zawsze i wciąż perfect kompletne walory użytkowe, tak jak napisałeś ewidentnie "nie ogarniasz", masz wypasiony model, nie ma możliwości aby coś nie działało [Obrazek: k045.gif]
Odpowiedz
Nie ogarniam tego, że to nie chce działać a powinno, raczej radzę sobie z takimi tematami i zastanawiam się właśnie co może być przyczyną, że nie działa, niezgodność klatek ?, kodek ? czy jeszcze coś innego na co nie wpadłem, stąd moje pytanie. Na pewno nie jest to net, a naj ciekawsze jest to, że jest tak na każdej aplikacji do odtwarzania IPTV w tym Kodi, dlatego wydaje mi się, że przyczyna leży po stronie TV a nie ustawień w aplikacji.
PS:
Z tym wypasionym modelem to bym nie przesadzał, choć na papierze zgadza się jest nieźle, coraz więcej błędów w nim widzę, w tym największy ten powyższy.
Odpowiedz
Telewizor 55 cali za 2500zł? To nie mogło się udać Smile Serio, lepiej się wstrzymać i dopłacić niż ładować kasę w coś co nie będzie dobrze działać ani wyglądać.Tańsze telewizory robione na Androidzie to kiepski pomysł, gdybym miał dla siebie kupić tv do 3000-3500 zł postawiłbym na Tizen OS Samsunga.
Odpowiedz
Na anglojęzycznych forach pełno tematów z takim problemem na telewizorach od TCL i Thomson (bliźniacze TV). Rozwiązania nigdzie nie widziałem, to jakiś problem softowy.

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
(03-11-2021, 07:02 PM)bigtoy napisał(a): choć na papierze zgadza się jest nieźle, coraz więcej błędów w nim widzę

Zwróć, skoro to jednak wadliwy model, szkoda nerw...
Odpowiedz
REKLAMA:

@RadareQ dzięki za info, spodziewałem się że to może być problem softu, nawet znalazłem aktualizację ale nie wiem czy wgrywać bo być może tv będzie do oddania.

@jp44, @Łonogrzmot cudów się nie spodziewałem za te pieniądze ale, że iptv nie będzie działało to mnie zaskoczyło, czytałem że są problemy z płynnością działania samego antka, a nie jest tak źle, a inne drobnostki bym przeżył. No cóż trzeba będzie podjąć decyzje co z tym sprzętem zrobić, niestety alternowany w 50" w założonym budżecie max 3000 nie widzę. Trzeba będzie ewentualnie zrezygnować z Dolby Vision i ewentualnie z technologii Qled
Mam jeszcze boxa z ATV ale trochę lipa korzystać z przystawki jak na pokładzie TV też jest ATV no i z przystawki nie działa Dolby Vision w Netflixie
Odpowiedz
(03-11-2021, 08:29 PM)bigtoy napisał(a): no i z przystawki nie działa Dolby Vision w Netflixie

Dokładnie, Netflix bez Dolby Vision to szkoda się wygłupiać, krok wstecz, kalectwo dla oczu...ale żeby tak software w TV zrąbali, niepojęte [Obrazek: g075.gif]
Odpowiedz
bigtoy napisał(a):
Witam
(...) nawet odtwarzanie na VLC nic nie pomaga. (...)

Akurat VLC niekiedy słabo sobie radzi z odtwarzaniem audio-wideo... Co do IPTV, są odtwarzacze IPTV które maja również funkcję możliwości odtwarzania w zewnętrznych odtwarzaczach wideo, niekiedy wewnętrzny odtwarzacz wideo IPTV nie radzi sobie z odtwarzaniem. Wtedy można wykorzystać jako zewnętrzny odtwarzacz wideo np. nPlayer 1.7.7.7_191219, który znakomicie sobie radzi w takiej sytuacji na każdym sprzęcie, w tym Android TV, smartfony i tablety (od Androida 4.2+).

W tym wątku (link poniżej) masz podane kilka odtwarzaczy audio-wideo, polecam szczególnie 3 z nich do wyboru. W wątku jest opis ustawień tych odtwarzaczy, aby działały bez problemu. Link do wątku:

By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Po uprzedniej konfiguracji playera wideo w ustawieniach tj. wyboru domyślnego dekodera (zmianę dekodowania w razie potrzeby można potem dokonać w trakcie wyswietlania filmu), polecam szczególnie wypróbować nPlayer, Wuffy Player, Lime Player.

Pozdrawiam
Odpowiedz
Tak to jest jak się kupuje duży telewizor za 2 koła. Reklama reklamą, widzisz Dolby Vision, HDR, itp a potem okazuje się, że większość rzeczy nie działa poprawnie lub wcale. Odradzam ładować kasę w taki sprzęt, zwłaszcza jeśli tv działa na Androidzie. W sieci jest o tym dużo, tańsze modele najczęściej mają skopany soft, przez co Android nie będzie stabilny, będzie się wysypywać, a gdy dołożysz do tego Kodi popełnisz samobójstwo, prędzej czy później zaczną się problemy.
Android wyłącznie na telewizorach Sony oraz Philips, nie zaryzykowałbym kupując coś innego, wybrałbym inny system.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości