Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FanFilm – oficjalny wątek
(16-09-2025, 08:30 AM)DenDy napisał(a): Jasne. W takich przypadkach potrzebna jest mi nazwa skórki, by sprawdzić jakie domyślne wartości wymusza na kontrolkach.
Już widzę, w czym problem i będzie poprawione, dzięki.
Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam ale miałem problemy z komputerem. Pozdrawiam
Odpowiedz
REKLAMA:

(18-09-2025, 09:23 AM)rafalmar1981 napisał(a):
(16-09-2025, 08:30 AM)DenDy napisał(a): Jasne. W takich przypadkach potrzebna jest mi nazwa skórki, by sprawdzić...
Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam ale miałem problemy z komputerem. Pozdrawiam

Czas jest ulotny, owszem, ale w odpowiedzi przydałoby się czy poprawka zadziałała.
Odpowiedz
(18-09-2025, 09:23 AM)rafalmar1981 napisał(a):
(16-09-2025, 08:30 AM)DenDy napisał(a): Jasne. W takich przypadkach potrzebna jest mi nazwa skórki, by sprawdzić jakie domyślne wartości wymusza na kontrolkach.
Już widzę, w czym problem i będzie poprawione, dzięki.
No to na PC nadal nie ma linku ale spokojnie mogę kliknąć w link i mnie przenosi(muszę być zalogowany) i pyta o fanfil czy uwierzytelnić. Tak to wygląda(teraz skanowałem QR to nie zwróciłem uwagi, sorry)
Odpowiedz
W przypadku gdyby CDA przestało pokazywać źródła - należy wyczyścić cache źródeł - [Fanfilm] ↦ [Narzędzia] ↦ [Cache] ↦ [Wyczyść cache źródeł]
fix w kolejnej becie
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
Odpowiedz
Hej, zauważyłem kilka problemów i chciałem zapytać czy jest może na to aktualnie jakiś sposób.

1) Filman API nie wyrzuca źródeł dla niektórych materiałów dostępnych dla użytkowników premium Filman. Dla przykładu nie pojawiają się w serialu Obcy: Ziemia czy Gra o Tron.

2) Japońszczyzna. Część filmów oraz seriali anime potrafi nie wyszukiwać całkowicie źródeł. Zauważyłem, że jest to problem oryginalnego tytułu, który w edycji składa się z prostokątów ( jakaś brakująca czcionka?). Po wpisaniu manualnie oryginalnego tytułu jego źródła zaczynają wskakiwać poprawnie. Tutaj jako przykład mogą posłużyć m.in Demon Slayer czy Attack on Titan. Ogólnie samo manualne wpisanie nie jest większym problemem, ale niestety trzeba to robić za każdym uruchomieniem aplikacji, ponieważ edycja tytułu nie zapisuje się na stałe.
[Obrazek: FTs5c8Zl.jpeg]  [Obrazek: AtWleMTl.jpeg][Obrazek: KYS8Pxxl.jpeg]
Odpowiedz
1. Filman API nie do końca pokrywa się z tym co jest na stronie dla użytkowników premium. API ma zupełnie inny mechanizm tak naprawdę i nie zwraca tego co jest na stronie tylko to co mają w swojej aplikacji. Dostajemy linki które zwraca dla wyszukiwania API, i czasem jest tak że na stronie nie ma danego serialu w ogóle, a API go zwraca. Tu niewiele da się pomóc. Ten obcy ziemia to jeden z testowych materiałów. API nie zwraca nic na niego ani na żadne frazy z tytułu. Także API to nie to samo co premium. To zupełnie inne zasoby. I w sumie jedyne co je łączy to nazwa serwisu. No ale zobaczymy co się uda poprawić...
DLa tych dwóch przykładów które podałeś - API dla Obcy: Ziemia - nie zwraca nic ani dla tytułu PL, ani EN - nawet dla fragmentów wyszukiwania. Dla gry o tron coś tam zwraca - przyjrzymy się.
Przykład serialu którego nie ma na stronie a jest w API - "czterej pancerni i pies"

2. Kwadraty w czcionce wynikają z braku obsługi znaków japońskich/koreańskich w skórce - tu nie pomożemy (na razie - bo są pewne pomysły). Natomiast kwestię samych tytułów sprawdzimy. Mówiąc że wpisujesz tytuł oryginalny wytłumacz w które pole i jaki - japoński w krzaczkach?
Czy angielski? Musimy sprawdzić na którym i w jakiej kolejności są lepsze wyniki (chociaż akurat te strony to porażka jakaś jest) i zgodnie z niepisaną umową z nimi nie możemy ich zarzucać wieloma pytaniami bo zablokują całkowicie. także potrzebuję bardzo dokładnych danych - co wpisujesz (i nie do skopiowania z obrazka - tylko podanych tutaj)

A najlepiej odpal kodi na nowo. Włącz logi programisty w ff. Wyszukaj dokładnie to samo jedną i drugą metodą. A potem wyłącz logi programisty a mi prześlij log na PW lub daj linka do niego tutaj. Istotne jest co wpisujesz jako tytuł oryginalny - bo to co w przypadku anime uznaje się za tytuł oryginalny nie zawsze zgadza się z tym co tmdb uznaje za tytuł oryginalny
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
Odpowiedz
REKLAMA:

1. Tak, rozumiem o czym mówisz. Używałem ich premium głównie na aplikacji dla wygody, ale przez ciągłe problemy odpuściłem, no ale mniejsza z tym. Seriale o których pisałem na pewno znajdują się w aplikacji - Gra o Tron już od dawna, pełny sezon Obcy: Ziemia od wczoraj. Jak widać na poniższych screenach dla przykładu pierwszy odcinek Gry o Tron posiada 4 źródła, pierwszy odcinek Obcy: Ziemia dwa. Niestety FanFilm nie wyrzuca żadnego z nich w jakimkolwiek odcinku.

Logi: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

[Obrazek: xwwVAY5l.jpeg]
[Obrazek: voL3IP7l.jpeg][Obrazek: qQZZAIml.jpeg]

2. Co do drugiego już opisuje. Dla przykładu dam tego Demon Slayera.

#1 Wyszukuje tytuł.
#2 Jak widać nie ma źródeł. Wchodzę więc w "Edytuj szukanie" po prawej.
#3,4 Zmieniam "Oryginalny tytuł" z 4 prostokątów na "kimetsu no yaiba"
#5,6 Robię ponowne skanowanie przyciskiem pod "edytuj szukanie". Źródła wskakują prawidłowo - są Shinden i Filman API w tym przypadku.

[Obrazek: QUByFcNl.jpeg]
[Obrazek: 6i0VWs3l.jpeg]
[Obrazek: vva9LAjl.jpeg]
[Obrazek: 2yic2Pel.jpeg]
[Obrazek: zc4yzixl.jpeg][Obrazek: zB6dB03l.jpeg]

Podziękowali: Tomek
1
Odpowiedz
Co do 1 - dostęp jaki mamy do api jest powiedzmy "mniej oficjalny" - i dla obcy ziemia nic nam nie zwracał - dla gry o tron nam zwraca - przyjrzymy się czemu nie ma w wynikach. Pamiętaj że dostęp przez API nie jest w ogóle powiązany z kontem premium - możliwe że dla konta premium zwraca inne wyniki jeszcze - ale tu nie mamy za bardzo możliwości sprawdzenia tego - nie udostępniono nam API - to co jest to "inżynieria wsteczna" i wielu rzeczy nie da się po prostu zrobić. A jeśli się nawet da - to nie jest warta świeczki - wymaga naprawdę dużej ilości pracy z wychwytywaniem zapytań, z debugiem aplikacji, dla serwisu który co chwilę pada... (ostatnio api nie działało przecież jakieś 2 miesiące) - naprawdę ciężko to widzę...
Co do obcy ziemia - faktycznie zaczął zwracać - jak testowałem 2 tygodnie temu nie było nic... - przyjrzę się - bo to podobny problem co z grą o tron - api nam zwraca ale coś u nas odrzuca... Będzie poprawione.

Co do 2. Tu będzie problem - tmdb dla tego serialu daje nam takie tytuły:
- Miecz zabójcy demonów – Kimetsu no Yaiba (PL)
- Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba (EN)
- 鬼滅の刃 - oryginalny
I po tych 3 tytułach szukamy - i to naprawdę jest maksimum w przypadku tego serwisu - jeśli zwiększymy ilość zapytań, zamkną nam "bramkę" z której korzystamy (to duże uproszczenie)

Ten który ty podajesz to jeden z wielu aliasów dla tego serialu - zresztą nawet nie EN: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. tylko JP - więc nie sposób w niego trafić. Nie jesteśmy w stanie ustalić który jest "pewny" więc musielibyśmy pytać o wszystkie. 3-4 zapytania to już naprawdę maksimum - mieliśmy już sytuację z jednym scraperem że nas odcieli bo ktoś wpadł na pomysł z wieloma zapytaniami olewając to że mogą wejść za CF lub może wyłożyć stronę.
Pomysłimy - zobaczymy - rodzi się globalne rozwiązanie

Owszem można zmienć tytuł PL na TMDB - ale fani anime nas za to zjedzą.

Dzięki za wsparcie - to co się da ogarniemy - resztę przedyskutujemy - może coś się uda...
Odpowiedz
1. Dzięki za double checka tego.

2. Rozumiem, faktycznie po odwiedzeniu tmdb nie ma tam nic co wyglądałoby na oryginalny tytuł, ale niepisany krzaczkami, a z tego co widać serwisy posługują się właśnie oryginalną nazwą, którą można zobaczyć m.in na filmweb pod ich angielskim tytułem. Przykłady poniżej. Sprawdziłem np. także nowy film Demon Slayer: Infinity Castle i tak jak w tych dwóch przypadkach FF zaczął wypluwać źródła po podmienieniu krzaczków na oryginalny tytuł z filmweb - "Gekijōban Kimetsu no Yaiba Mugenjō Hen".

[Obrazek: lVbdJ3Il.jpeg][Obrazek: Fq4GhWRl.jpeg]
Odpowiedz
Nie bierzemy aliasów z filmweb - bierzemy je z trakt lub z tmdb (trakt ma lepszy porządek i ciut lepiej je zwraca) - ale rozwiązanie jest w drodze - wysłałem ci PW
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: razor1995, 2 gości