Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor modyfikacji chat gpt
Testuje nowy instalator z zależnościami i z wtyczka i po zainstalowaniu miałem powiadomienie że mam zrobić aktualizacje 3 zależności i zrobiłem ale skąd pobrał te aktualizacje skoro nie mam repozytorium.Bo chodzi o to żeby pobrać aktualizację trzeba mieć repozytorium?
Odpowiedz
REKLAMA:

Niektóre zależności Kodi pobiera ze swojego repozytorium (m.in. urllib, request, certifi ).
Także mimo, iż instaluje się wtyczkę z pliku zip, to Kodi potrafi pobrać takie brakujące zależności (wystarczy w pliku xml określić, że są wymagane -bez wrzucania ich kodu, tylko nazwy) i je sam aktualizować.

Podziękowali: arkady1964
1
Odpowiedz
Pod warunkiem że w ustawieniach masz zaznaczone że ma pobierać oficjalne tylko z domyślnych. Ale większość użytkowników to zmienia bo nawet skórki tej zmiany wymagają (większość od juriala, czy nawet az2 resurection).

I wtedy aktualizacja może nie pójść.
Pomijam że to wciąż bicie się z koniem skoro istnieje mechanizm repozytoriów.
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
1
Odpowiedz
Wyśle do testu zrobiłem inne id instalator zawiera  zależności + wtyczkę  po instalacji nie trzeba resetować kodi ale trzeba zrobić aktualizacje do góry pokaże sie komunikat  bez tego wtyczka nie działa  testuje tylko na świeżo zainstalowanym kodi.

[Obrazek: U8OrY3Xl.jpeg]

UWAGA - DOPISEK MODERATORA:

Poniższy plik zawiera gotowe, spakowane zależności, w tym zależności niewykorzystywane przez sam mod GPT – są to zależności dla FanFilm Beta. Zastosowana w skrypcie metoda instalacji spowoduje brak automatycznej aktualizacji tej zależności z repozytorium FanFilm, co będzie miało wpływ na nieprawidłowe działanie Fanfilm Beta oraz jego późniejszych wersji.

Korzystacie na własną odpowiedzialność. Ekipa związana z oryginalnym FanFilm oraz ekipa prowadząca forum nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z użycia tego pliku.

Podziękowali: arkady1964

Załączone pliki
script.ff.payload.installer.zip
Rodzaj pliku: .zip
Ilośc pobrań: 23
Rozmiar: 20.92 MB
1
Odpowiedz
Fajnie - wrzuciłeś w zipa "script.fanfilm.media" - czyli zależność dla FanFilm Beta - z jego nowymi ikonami i grafikami przez co nie będzie mu się aktualizować ten dodatek z repozytorium FanFilm beta. Kompletnie nie wiesz co robisz.
Ta zależność jest KOMPLETNIE ZBĘDNA DLA modów opartych na starym FanFilm - gdyż tele już dawno włączył media do katalogu głównego FanFilm mod.
Traktuj to jako ostrzeżenie - nie tylko mi się nie podoba ta forma dystrybucji. Jeśli jej nie zmienisz albo nie poprawisz - kolejne posty z tego typu plikami będą leciały w niebyt - czy komuś się to podoba czy nie.
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
Odpowiedz
@Jmno, bardzo dobrze, że Twój Mod ma własne id, ale to nie wszystko.  
Kolidowanie z  FanFilm Beta jest niewątpliwie ślepą uliczką, ponieważ idea jest taka , aby bez problemów można było instalować wersję FF równolegle w Kodi.

Z tego co pamiętam, to ja jako pierwszy zaproponowałem Ci opublikowanie repozytorium, podobne rady były też polecane przez inne osoby.
Są poradniki w internecie, poczytaj i postaraj się to zrobić. W dłuższe perspektywie innej drogi nie ma dla żadnego moda FF...

Pozdrawiam
Odpowiedz
REKLAMA:

Minęło ponad 24 godziny, a autor nadal nie odniósł się do sprawy, mimo swojej aktywności na forum. Otrzymał również prywatną wiadomość, którą przeczytał, ale do tej pory jej nie skomentował. Z tego powodu usuwam posty zawierające tę wersję skryptu.

@Jmno – jeśli chcesz dalej rozwijać swój mod i sposób jego dystrybucji, prosimy o umieszczanie wyłącznie zależności dla Twojej wersji FanFilm, a nie dla FanFilm Beta.

Dla osób, które nie śledziły tematu:
Posty autorstwa Jmno zawierały skrypt z rozpakowanymi zależnościami, które miał wykorzystywać dany mod. Niestety wśród nich znalazła się również biblioteka dedykowana dla FanFilm Beta. Taki sposób instalacji – polegający na ręcznym rozpakowaniu plików i umieszczeniu ich w Kodi – może spowodować, że konkretna biblioteka (i być może inne) nie będzie się aktualizować w przyszłości.

Dlaczego to jest problem:
Kodi nie potrafi samodzielnie aktualizować dodatków zainstalowanych z pliku ZIP. Aktualizacje są możliwe tylko wtedy, gdy dodatek pochodzi z repozytorium, które zawiera metadane o wersji i informacje, skąd Kodi powinien pobierać aktualizacje. Zainstalowany z ZIP-a dodatek to dla Kodi jedynie zestaw plików bez żadnych informacji o dostępności nowszych wersji.
Konsekwencją może być błędne działanie lub całkowita niefunkcjonalność FanFilm Beta i późniejszych wersji.

Autor moda został o tym poinformowany i poproszony o zmianę metody dystrybucji. Ponieważ do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi, podejmuję dalsze kroki zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią.

@Jmno – odłącz się od tego chatGPT, który prowadzi Cię całkowicie złą ścieżką. Zrób repozytorium. Jeśli tego nie zrobisz, każdy post zawierający wcześniej stosowaną metodę instalacji będzie usuwany wraz z ostrzeżeniem dla Ciebie. Otrzymałeś już wiele instrukcji na temat założenia repozytorium.
1
Odpowiedz
Zrobię wszystko od początku potem sprawdzałem że miałem pomieszane że wersję z tymi zależnościami

Czy możecie dokładnie napisać jakie zależności mus mieć taka wtyczka jak fanfilm mod i żeby nie kolidowała i innymi wersjami żeby użytkownik miał mógł mieć kilka wersji zainstalowanych i żeby zależności nie kolidowały się ze sobą żeby normalnie były aktualizowane z automatu przez kodi . Ja poproszę o wpisanie wszystkich zależności potrzebnych do normalnego działania wtyczki

Podziękowali: arkady1964, sky02
1
Odpowiedz
Masz wszystkie zależności wymienione w pliku addon.xml swojej wtyczki. Wystarczy je sprawdzić, zobaczyć, które znajdują się w oficjalnych repozytoriach, i dodać je jako wymagane dependencje. To naprawdę proste.

Otrzymałeś już poradnik opisujący, jak tworzyć repozytorium. Wszystko, co potrzebujesz, masz tam wyjaśnione. Zamiast go wykorzystać, próbujesz kodować jakieś instalatory bez podstawowej wiedzy na ten temat. Aż strach patrzeć, jakie tam kwiatki ChatGPT wymyślił w samym modzie.

Zamiast błądzić po złych ścieżkach, po prostu zrób repozytorium. To koniec. Instalacja zależności poprzez skrypt, który wymusza rozpakowanie plików ZIP, to nie rozwiązanie. Jak już wielokrotnie podkreślałem, taki no. resolver nie będzie się aktualizować automatycznie. Robisz w ten sposób duże utrudnienia dla użytkowników, a na to mojej zgody na tym forum nie ma.

To ostatnia uwaga na ten temat.

Linki do dokumentacji tworzenia repozytorium już masz. Każdy kolejny post zawierający ZIP-a, który wymusza rozpakowanie zależności – niezależnie od ich zawartości – będzie usuwany.

Trwa to już 3 miesiące. Nie byłoby żadnego problemu, gdybyś nie wpadł na pomysł z wymuszaniem rozpakowania ZIP-ów zamiast dystrybucji pojedynczych zipów FF i PTW.

Działaj. Załóż w końcu repozytorium lub wróć do starego sposobu instalacji z ZIP. Do zmiany identyfikatora wtyczki nie trzeba robić całego pakietu instalacyjnego z ZIP
1
Odpowiedz
I żeby nie było że czat GPT zły. Przydaje się w edycji tekstu (co widać powyżej), ale korzystamy z niego też przy FF Beta - ale jako z narzędzia a nie jako autora - bo jako autor raczej się nie sprawdza.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: anbi, 1 gości