Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FanFilm – oficjalny wątek
No i kolejny zadowolony user do kolekcji.
To już drugi w tym miesiącu Smile
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
1
Odpowiedz
REKLAMA:

(10-03-2026, 09:05 AM)rysson napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
1
Odpowiedz
@Kamilmail
Nie jesteśmy w stanie odtworzyć tego problemu na żadnym z naszych systemów. Najprawdopodobniej jest to coś specyficznego dla Android TV 8, ale niestety nie mamy fizycznego dostępu do takiej konfiguracji, żeby to sprawdzić.

Są dwie możliwości, które mogą pomóc zdiagnozować problem (w sumie wiemy co, ale nie wiemy dlaczego Wink :

1. Prostsza opcja
Możesz podesłać logi z tego momentu
Cytat:„dzieje się tak: po uruchomieniu Kodi wybieram film, który ma opcję wznawiania – wszystko działa poprawnie”
i tu wygeneruj logi

2. Trudniejsza opcja
Pozyskanie logów po zawieszeniu kodi
Cytat:„ale jak się cofnę i wybiorę inny film, który też ma opcję wznawiania, Kodi już się zawiesza”
W tym przypadku bez fizycznego dostępu do katalogu Kodi będzie trudniej, ale możesz spróbować zrobić tak:
- Poczekaj aż Kodi się zawiesi i ponownie uruchomi/lub sam uruchom ponownie
- W katalogu głównym Kodi znajdziesz folder /temp a w nim znajdziesz plik kodi.log.old — jest to ostatni zapisany log przed restartem.

Jak się tam dostać?

1. Otwórz Menedżer plików w Kodi.
2. Kliknij „Dodaj źródło”.
3. Kliknij <brak>.
4. Wprowadź: special://home

Dzięki temu zobaczysz wszystkie ścieżki używane przez Kodi, w tym katalog główny.
Wejdź do folderu temp, znajdź plik kodi.log.old, skopiuj go np. na pendrive i podeślij nam.

OCZYWIŚCIE NAJLEPIEJ WŁACZYĆ OPCJĘ LOGI PROGRAMISTY W FANFILM
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
Odpowiedz
Proszę bardzo oto logi: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Dodatkowo dodam że na drugim urządzeniu android tv na dekoderze playbox 4b kaon na androidzie 11 mam ten sam problem. Na telefonie na androidzie 13 problem nie występuje
Odpowiedz
Ok - dzięki - przyjrzymy się.

Ok - dzięki - ale log kodi.log.old nie jest po wysypaniu się - wywołaj całkowicie wywalenie się kodi (czyli próbuj po raz drugi odtworzyć film z wznawiania), potem uruchom kodi ponownie i dopiero wtedy skopiuj ten plik.
1
Odpowiedz
(11-03-2026, 09:19 AM)Tomek napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Wpadłem na pomysł, że może pomogła by taka zmiana, obecnie gdy wybierzesz film który był oglądany to odrazu wyskakuje zapytanie czy wznowić czy odtworzyć od początku, być może gdyby pytało czy wznowić czy odtworzyć od początku po wybraniu źródła a nie filmu problem by nie występował
Odpowiedz
REKLAMA:

(11-03-2026, 09:54 AM)Kamilmail napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Wpadłem na pomysł, że może pomogła by taka zmiana, obecnie gdy wybierzesz film który był oglądany to odrazu wyskakuje zapytanie czy wznowić czy odtworzyć od początku, być może gdyby pytało czy wznowić czy odtworzyć od początku po wybraniu źródła a nie filmu problem by nie występował

Absolutnie nie. To jest podyktowane tym jak kodi działa. To samo kodi pyta czy wznowić czy nie, po czym uruchamia „źródło”. FF zwraca link do siebie ale bez URL.
Kodi żąda uzupełnienia URL i wtedy FF pokazuje okno. Czyli okno źródeł FF jest już „odtwarzanie” wg kodi.

Dzięki temu kodi wie o wznowieniach, postępach i zachowuje wszystko w swojej bazie.
Wiele miesięcy zajęło pogodzenie kodi z traktem, tak aby nie wyskakiwały side-effecty.
No może wyjąwszy anulowanie okna, bo albo kodi krzyczy, że błąd, albo... FF oszukuje trochę.
Odpowiedz
@Kamilmail - wysłałem ci wiadomość prywatną.
1
Odpowiedz
(11-03-2026, 10:16 AM)rysson napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Absolutnie nie. To jest podyktowane tym jak kodi działa. To samo kodi pyta czy wznowić czy nie, po czym uruchamia „źródło”. FF zwraca link do siebie ale bez URL.
Kodi żąda uzupełnienia URL i wtedy FF pokazuje okno. Czyli okno źródeł FF jest już „odtwarzanie” wg kodi.

Dzięki temu kodi wie o wznowieniach, postępach i zachowuje wszystko w swojej bazie.
Wiele miesięcy zajęło pogodzenie kodi z traktem, tak aby nie wyskakiwały side-effecty.
No może wyjąwszy anulowanie okna, bo albo kodi krzyczy, że błąd, albo... FF oszukuje trochę.W modyfikacji fanfilm od tele zapytanie o wznawianiu lub odtwarzaniu od początku następuje po wybraniu źródła i w jego modyfikacji tego problemu z zawieszaniem się kodi nie mam
Odpowiedz
Ale modyfikacja tele nie jest modyfikacją tej wersji FanFilmu - jest odrębną wtyczką, modyfikacją starej porzuconej dawno przez developerów wersji, nie mającą obecnie nic wspólnego z oficjalnym FanFilm (w sensie zasad działania, mechanizmów). Co więcej - wersja ta nie jest dostępna dla wszystkich, jest z niewiadomych powodów dystrybuowana przez wiadomości prywatne - więc nie do końca jest możliwość porównania działania.

@Kamilmail - dzięki za odzew na PW - będziemy dalej pracować - rozwiązanie które dostałeś to "brudny fix" - ale wiemy przynajmniej że to jest to miejsce...

Podziękowali: wbak1102
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: fsdgz, 18 gości