Liczba postów: 4,555
Liczba wątków: 42
Reputacja:
688
Wersja Kodi: 20.0
System operacyjny:
16-04-2026, 05:07 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-04-2026, 05:09 PM przez Tomek.)
Ale ty się mnie nie pytaj czy jest dobrze - to ty robisz tego moda - ja ci tylko zwróciłem uwagę że dość mocno nadużywasz requestów do serwera co może prowadzić do blokad, co odbije się na innych użytkownikach.
Modując wtyczkę musisz zrozumieć że owszem dostaniesz 1 źródło więcej - ale możesz doprowadzić do blokady serwerów. Ja nie zamierzam po raz n-ty odkręcać sytuacji z rapideo/xt7 bo któryś z modów nadmiernie zarzuca serwery zapytaniami.
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
Liczba postów: 329
Liczba wątków: 31
Reputacja:
100
Wersja Kodi: 19.4
System operacyjny:
Urządzenie: Boxtv
16-04-2026, 08:04 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 9 godzin(y) temu przez Jmno.)
Zmniejszyłem liczbę zapytań wysyłanych do serwerów xt7.pl i tb7.pl. Usunąłem zbędne zapytania HEAD które były wykonywane przy każdym odtwarzaniu — to bezpośrednio zmniejsza obciążenie ich serwerów. Dodatkowo potwierdziłem że throttle 200ms i cache 5-minutowy działają poprawnie, co sprawia że przy wyszukiwaniu tego samego tytułu wtyczka nie bombarduje ich serwera powtarzającymi się zapytaniami.
Naprawiono również stabilność odtwarzania plików z konta na hoście TwojPlik/plik.to — pliki posiadane na koncie można teraz odtwarzać wielokrotnie bez żadnych problemów, zarówno od początku jak i wznawiając z zapamiętanej pozycji, przez cały okres ważności linku.
Efekt końcowy: mniej ruchu do xt7/tb7, mniejsze ryzyko blokady, i stabilne odtwarzanie plików z konta.
Jutro zrobię upload ps także dodałem licznik zapytań do serwerów w logach wszystko będzie ale po testach w xt7 tb7 wychodzi dobrze
1
Liczba postów: 616
Liczba wątków: 3
Reputacja:
801
Wersja Kodi: 20.0
System operacyjny:
Urządzenie: telewizor TCL C70
5 godzin(y) temu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 3 godzin(y) temu przez tele.)
Bo dużo materiałów, szczególnie filmów, ma proporcje kinowe, a nie telewizyjne, przez co w domowych telewizorach pojawiają się czarne pasy na górze i dole ekranu. I zawsze wysokość pionowa w takim m wypadku będzie mniejsza niż maksymalna.
Film o wysokości 804 pikseli (najczęściej w formacie 1920x804 lub podobnym, np. 2.39:1 / 2.35:1) jest zaliczany do standardu Full HD (1080p), mimo że w pionie ma mniej niż 1080 linii.
Tak naprawdę , to moim zdaniem powinno się określać "rozdzielczość" w poziomie (z uwagi na powyższe ), ale z jakiegoś powodu (podejrzewam że chodzi o porównanie do dawnej telewizji analogowej, gdzie określało się ilość linii poziomych ) "przyjęło" się, że tylko podają maksymalną pionową dla danego standardu (np. dla FullHD jest to 1080).
W niektórych ripach czarne pasy mogą być "hardkodowane", i wtedy odtwarzacz pokaże maksymalną rozdzielczość 1920x1080, ale efekt wizualny będzie ten sam. Ja wolę materiały bez zakodowanych czarnych pasów, bo łatwiej można je zoomowac - w Kodi skrót Z na klawiaturze, ale można sobie też przypisać skrót tej funkcji do przycisków pilota od TV.
Także to co zrobiłeś w tym przypadku, to bez sensu. Wszystko co powyżej 720 kwalifikuje się już do FullHD (do 1080 oczywiście, bo dalej to 2K no a potem 4K).
Tak to jest jak się robi coś bez zgłębienia tematu. AI nie zawsze dobrze podpowiada.
Liczba postów: 329
Liczba wątków: 31
Reputacja:
100
Wersja Kodi: 19.4
System operacyjny:
Urządzenie: Boxtv
5 godzin(y) temu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 5 godzin(y) temu przez Jmno.)
Zrobiłem aktualizację można zaktualizować w kodi wtyczkę wyszukaj aktualizacje z oznaczeniem 2.0.95 bo jeszcze coś tam poprawiłem wszystko opisane w zakładzie Co nowego
Dla użytkowników Windows już nie ma tego komunikatu podczas aktualizacji właśnie poprawiłem to w wersji 2.0.95
1