Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FanFilm – oficjalny wątek
1. Skąd pomysł, że mam nolimity? Mam jak każdy, a często nawet mniej, bo nie oglądając zużywam transfer na testy, często łapię timeouty na serwerach (nawet tych zaprzyjaźnionych).

Skoro user według ciebie nie potrafi ustawić opcji, które podałem, to będzie potrafił prawidłowo ustawić opcje, które ty chcesz wprowadzić? Prawidłowo wyznaczyć współczynnik, o którym mówił rysson? Obliczyć ile GB wychodzi na 1h w zależności od bitrate? Pamiętać później co pozmieniał, jak przestanie mu znajdować źródła?
To ty pierwszy mówiłeś o mniej świadomych użytkownikach, którzy nie potrafią ustawić kilku opcji.
Cytat:Obecnie (gdy pliki są sztucznie zawyżane, żeby nabijać transfer) mniej świadomy użytkownik może błyskawicznie zmarnować cały limit na krótkie seriale, gdzie pojedyncze odcinki potrafią ważyć po 10, a nawet 20 GB.

Ja tylko wskazałem które to opcje i ile już teraz jest zabezpieczeń.

Za chwilę pojawi się pomysł sprawdzania bitrate albo innych ograniczeń, bo ktoś ma internet mobilny z prędkością 512 kbps.

2. Opcja jest bardzo niszowa, a wprowadza spore zamieszanie. Była już dawno temu przedyskutowana — chyba jeszcze rok temu, jak jimno o niej wspominał — przez wszystkich devów, nie tylko mnie i ryssona, i dalej nie widzimy potrzeby jej wprowadzania w tej formie.

Teraz, kiedy znowu podniosłeś temat, została nawet sprawdzona testowo (zgadnij przez kogo (?!) — bo tak jak rysson zapomniałem, że temat był już omawiany), ale finalnie wraz z innymi dev doszliśmy do tego samego wniosku: za dużo komplikacji przy kompletnie niszowym zastosowaniu. W 90% przypadków da się to ogarnąć istniejącymi rozwiązaniami. Te pozostałe 10% to już kwestia użytkownika lub const.

Na tę chwilę opcja nie będzie wprowadzona w ustwaienia..

Co do strzałek — naprawdę nie masz na pilocie strzałek góra/dół albo krzyżaka? Zaczyna się to robić trochę ironiczne. Jak ty w ogóle wybierasz źródła? Na pierwszym źródle wciskasz strzałkę w górę i jesteś na końcu listy.
Sortownie źródeł przecież można ustawić w ustawieniach (wg języka, hostu, jakości, wielkości). Masz własne sortowania — jak dobrze to skonfigurujesz, to pierwsze będą wyskakiwały dokładnie te źródła, które chcesz. Sam metodą prób i błędów ustawiłem sobie tak, że praktycznie pierwsze trzy źródła to te, które oglądam + 2 proste reguły w const żeby kolorki mieć i ikonki.

A czy pierwsze mają być lektor, dubbing itd. można ustawić przez const.
# Define priority to sort language type
const.sources_dialog.language_type_priority = {
    "lektor": 0,
    "dubbing": 1,
    "multi": 2,
    "napisy": 3,
    }
Przez const możesz też ustawić np. żeby darmowe źródło VOE z Filmana było na fioletowo i zawsze na samej górze, a pod nim np. tylko seriale z Netmirror.
Ja mam np. inny kolor dla netmirror + ikonkę + na top listy jeśli to serial:
[Obrazek: F9R0Uo3l.jpeg]

Da się to nawet dla wielkości plików ustawiać:
# Sources rules, color, order, play mode, etc.
# Order does matter, last rule is more important. Only defined attributes override previous one.
# Use `SourcePattern(): False` to disable the source at all.
# Default rules always should be applied. For update in `local.py` use:
# >>> const.sources.rules = {
# >>>     **const.sources.rules,  # IMPORTANT! Keep default rules, then add your own.
# >>>     SourcePattern(…): SourceAttribute(…),
# >>> }
# For color and order attributes description see SourceAttribute class in cdefs.py.
# All matched rules are applied, until the first with `final=True`.
#
# == Pattern (see SourcePattern, RegEx, Glob, Expr from cdefs.py) ==
# Only used attributes are checked, e.g. SourcePattern(provider='tb7') check only provider, other attributes are ignored.
#   - provider – source provider, e.g. 'tb7', 'xt7', 'external', 'wizjacc', etc.
#   - platform – source platform, e.g. 'android', 'windows', etc.
#   - kodi     – [int] Kodi version (int or conditional expression with Kodi version, e.g. '>= 22').
#   - hosting  – source hosting, e.g. 'player', 'lulustream', etc.
#   - setting  – user setting, e.g. 'isa.enabled' (bool or conditional expression with settings, e.g. 'settings..hosts.quality.max > 1').
#   - m3u8     – [bool] source is m3u8 (True) or not (False).
#   - premium  – [bool] source is premium (True) or not (False). Taken from source meta['premium'].
#   - meta     – source meta, e.g. {'size': '1 KB'} one or more, only used keys are checked, e.g. other keys are ignored.
#   - size     – [int] source size in bytes (int or conditional expression with size, e.g. 'size > 1 * MB'). Calculated from source meta['size'].
#   - media    – real media type, e.g. 'movie', 'episode'.
# All patterns are compared to value (str, int, bool) or one of patterns RegEx, Glob, Expr (any type) or range (if int).
#   - RegEx is full mached regular expression, e.g. RegEx('tb7') or R('tb7|xt7').
#   - Glob is full mached glob pattern, e.g. Glob('tb*7') or G('tb?').
#   - Expr is conditional expression with variables,
#     - use `{}` for value, e.g. size=Expr('2*GB < {} < 3*GB')
#     - just use simple compare, e.g. kodi=Expr('< 22')
#     - you can use settings, e.g. Expr('settings.getInt("hosts.quality.max") > 1') or Expr('settings.getBool("isa.enabled")')
#
# == Attribute (see SourceAttribute from cdefs.py) ==
# Only used attributes are set, e.g. SourceAttribute(menu=('buy', 'play'))
#   - color – source background item color, e.g. 'FF990000' (ARGB hex).
#   - order – force source order, bigger value are more important:
#     - +2001..+2006:  download, local, plex, jellyfin, external
#     - +1000:         account (already bought, in library, etc.)
#     - 0..999:        providers
#   - play – force play mode: 'auto', 'direct', 'isa'.
#   - menu – set menu items, sequence of 'direct', 'isa', 'play', 'buy'.
#   - meta – update source meta, e.g. {'info': 'zz', 'language': 'pl'} , only defined keys are set. Update is done on filtering beginning.
#   - final – if True, stop processing rules, no more rules will be applied after this one.
#
const.sources.rules = ....

Const może być dla niektórych bardziej skomplikowany, ale ma dokumentację i daje możliwości, których zwykłe ustawienia Kodi po prostu nie oferują. Jeśli poprosisz w wątku dot. const - na pewno któryś z dev ci pomoże ustawić odpowiednie reguły: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. i dojdziesz do 99% tego co chcesz uzyskać

BTW — pisząc post bezpośrednio pod postem, na który odpowiadasz, nie używaj opcji „cytuj”.
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedz
REKLAMA:

No tak, zapomniałem dyskusję, przepraszam.
Ja zawsze się zastanawiam jak by można a potem muszą mnie pacyfikować, bo wszystko przestaje razem być do ogarnięcia.
Artmiecz, no zastanawiałem się, ale stwierdziłem też, że „nie przekonuje mnie za bardzo ta opcja”.

Jest już zaawansowana, to Tomek ma rację, lepiej w const. Kiedyś będzie lepszy edytor to przynajmniej nie będzie problemu z dostępem do pliku.
Zanim mnie pogonią to można rozważyć
– opcję w narzędziach edytuj plik (co na boksach nie ma sensu)
– dodać do const.sources.rules długość materiału i obsługę wyrażenia dla order

Tomku, to luźne uwagi, nie zobowiązania (tu była buźka, ale forum wycina)
Dobra, znikam.

Podziękowali: artmiecz
Odpowiedz
(29-05-2026, 07:04 AM)rysson napisał(a): No tak, zapomniałem dyskusję, przepraszam.
Ja zawsze się zastanawiam jak by można a potem muszą mnie pacyfikować, bo wszystko przestaje razem być do ogarnięcia.
Artmiecz, no zastanawiałem się, ale stwierdziłem też, że „nie przekonuje mnie za bardzo ta opcja”.
No akurat w tym przypadku to ja byłem jakieś 2 tygodnie temu spacyfikowany.
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedz
rysson - Na razie musi wystarczyć fakt, że strzałką do góry lądujesz na końcu listy i kolejne do góry masz w odwrotnej kolejności.

Tomek - Co do strzałek — naprawdę nie masz na pilocie strzałek góra/dół albo krzyżaka? Zaczyna się to robić trochę ironiczne. Jak ty w ogóle wybierasz źródła? Na pierwszym źródle wciskasz strzałkę w górę i jesteś na końcu listy.

Sorki nie zrozumiałem że chodzi o zwykłe przewijanie, nie wiem dlaczego ale wyobraziłem sobie że na komputerze jest inaczej i że po wciśnięciu strzałki na klawiaturze lista "magicznie" się przesortowuje Smile , nie no tak to oczywiście mam możliwość przewijania na pilocie, tylko po przejściu w górę czyli do ostatniej pozycji później jadąc w górę trzeba przejechać (w takiej formie jak mam teraz bez ingerencji w const.py) przez wszystkie darmowe źródła, en-y i multi to już lepiej jechać od góry, w dół przez PL.
Ok dzięki, wiem jak się sprawy mają, spróbuje pobawić się w const.py
Odpowiedz
(29-05-2026, 08:11 AM)artmiecz napisał(a): Ok dzięki, wiem jak się sprawy mają, spróbuje pobawić się w const.py
Jestem pewien że jak dokładnie opiszesz czego oczekujesz w tamtym temacie dostaniesz gotowe linijki do wklejenia.
Będzie ci pokazywać wszystkie - ale te które chcesz najbardziej będą na samej górze - dzięki temu zawsze będziesz mógł zmienić wybór i odpalić w lepszej jakości
Odpowiedz
Czy byłaby możliwość dodania ocen z imdb i filmweb przy tytule lub opisie danej pozycji lub koło daty premiery ? Wiem, że w informacjach jest ocena, ale ona nie pokrywa się z tymi serwisami.
Odpowiedz
REKLAMA:

Za wyświetlanie ocen nie odpowiada FanFilm tylko kodi/skórka i jej mechanizmy - nie pobieramy tych informacji bo nie mamy tego jak wstrzyknąć do kodi/skórki - nie ma mechanizmów na to. Z tych samych powodów Filmweb też nie będzie.

Wyświetlania obok tytułu/opisu/roku premiery w postaci dopisku też nie będzie - te pola nie do tego służą i wprowadzanie tam zbędnych elementów będzie powodowało że będziemy musieli bawić się w hackowanie tego co działa świetnie natywnie w kodi i w wielu skórkach
Natomiast oceny można uzyskać w skórkach które obsługuję TmdbHelper poprzez dodanie swoich kluczy dla serwisów (poniżej masz zrzuty z AZ2 Remaster)
OMDb = Tomatoes, IMDb, Metacritic (movies), Critics consensus, Awards
MDbList = Tomatoes, IMDb, Metacritic (movies + tvshows), Letterboxd (movies)
[Obrazek: r4ndTGUl.jpeg]
[Obrazek: 0SYPoa0l.png]

Podziękowali: servisco2
Odpowiedz
netmirror.gg już nie działa? tzn jak wejdę na tę stronę to tutaj nie było tego okienka Fanfilm, musiałem kliknąć na "Go to home" i przechodziło na By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. i dopiero tam było to okienko. Od przynajmniej wczoraj go to home przchodzi na By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. "Niestety, nie udało się odnaleźć tej strony"
Odpowiedz
Zmienili domenę. Będzie fix w najbliższej becie, możliwe że do stable pójdzie hotfix.

Przy wejściu na netmirror.gg teraz przekierowuje na net11.cc
Dziś w nocy, jutro będzie poprawka w becie (wraz z innymi)
Odpowiedz
ok, to przechodzę tutaj -> [Obrazek: 89Y7i0hl.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości