16-06-2019, 06:15 PM
Miałem zwykłe 3b i wyglądało to tak że nawet z dużym radiatorem po jakichś 20- 30 minutach temp dochodziła do 80 stopni i zaczynało ścinać.
Bo RPI redukował częstotliwość żeby nie uszkodzić CPU.
Ostatecznie problem rozwiązał zakup obudowy z aluminium od chińczyków - odbiera ciepło z proca i pamięci w niej nigdy nie widziałem temp wyższej niż 60 stopni
Minus był taki że wbudowane wifi przestało działać (aluminium ekranowało fale radiowe)
Dokładnie była to taka obudowa jak w linku poniżej:
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Ps.
HBO GO ma inaczej ustawiony DRM, działa tam akceleracja sprzętowa Video i dzięki temu obciążenie CPU jest marginalne - brak przegrzewania.
W Netflixie natomiast całość odtwarzania musi być na CPU dlatego tylko 720p i obciążenie proca na poziomie 80-90% co sprawia że RPI robi się mocno ciepłe...
Podziękowali: kola01
Bo RPI redukował częstotliwość żeby nie uszkodzić CPU.
Ostatecznie problem rozwiązał zakup obudowy z aluminium od chińczyków - odbiera ciepło z proca i pamięci w niej nigdy nie widziałem temp wyższej niż 60 stopni
Minus był taki że wbudowane wifi przestało działać (aluminium ekranowało fale radiowe)
Dokładnie była to taka obudowa jak w linku poniżej:
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Ps.
HBO GO ma inaczej ustawiony DRM, działa tam akceleracja sprzętowa Video i dzięki temu obciążenie CPU jest marginalne - brak przegrzewania.
W Netflixie natomiast całość odtwarzania musi być na CPU dlatego tylko 720p i obciążenie proca na poziomie 80-90% co sprawia że RPI robi się mocno ciepłe...
Podziękowali: kola01