Każdy z nas słyszał pewnie o Ambilight Philipsa. Kto nie słyszał - niechaj czyta:
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Otóż jest możliwość zrobienia samemu odpowiedniej instalacji i podłączenia jej do swojego boxa.
Samemu? Nie... to nie dla nas... nasi drodzy przyjaciele z Chin ułatwiają wszystko i sprzedają gotowe rozwiązania. Koszt gotowca to około 100-150 zł - koszt własnej roboty to około 80-100 zł + zdolności manualne...
W poradniku tym pokażę jak uzyskać taki efekt na swoim sprzęcie.
Po pierwsze ograniczenia - na Androidzie nie będzie działać z treściami DRM - czyli Netflix, HBO, i inne odpadają.
Na Coreelec działa na wszystkim
I dlatego to na nim się skupię (bo kto normalny używa andka jak jest CE) - jeśli ktoś ma doświadczenia z Androidem (choć podejrzewam że to doinstalowanie 1-2 apek) niech się podzieli w tym temacie.
Przede wszystkim co nam potrzeba:
0. Box - z Coreelec
1. Taśma led + sterownik + zasilacz - czyli tak naprawdę Arduino w opakowaniu + taśma + zasilacz.
Myfriendy mają gotowe zestawy - ja wybrałem ten:
Owszem - są też inni sprzedawcy - sprzęt się różni naklejką tak naprawdę:
Tu trzeba zwrócić uwagę na długość taśmy - najlepiej wziąć miarkę i polecieć po obwodzie TV. U mnie wyszło 3 m taśmy, wybrałem 60 diod na 1 m a w komentarzu wpisałem że chcę wtyczkę EU
2. Złączki - można oczywiście zginać taśmę... lutować... ale po co? Są gotowe...
I znowu dla chętnych albo wymagających innego podłączenia:
3. Wtyczka Hyperion.ng dostępna w oficjalnym repo Coreelec + ewentualnie wtyczka Hyperion Control dostępna na githubie: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
4. Składamy zamówienie - czekamy 2 tygodnie - paczuszka w domu.
5. Montaż - banalny - tniemy taśmę po wcześniejszej przymiarce (gór i dół w moim przypadku wyszło 51 diod, lewa/prawa - 28 diod - telewizor 39 cala), zakładamy złączki, ładnie wszystko porządkujemy. Ja zacząłem montaż taśm zgodnie z kierunkiem ruchu zegara, poczynając od lewego górnego rogu, patrząc od przodu na TV - można to potem ustawić w konfiguracji jeśliby ktoś potrzebował inaczej podłączyć. Na zdjęciu widać prawy górny róg do którego biegną 2 kable.
6. Podłączamy do naszego boxa... i nic nie działa - palą się 4 diody
7. Instalujemy wtyczkę Hyperion.ng z repozytorium Coreelec
8. Łączymy się z boxem przez ssh i wpisujemy /dev/tty[wciskamy TAB]
Jak widać nasze urządzenie jest pod adresem /dev/ttyUSB0
9. W przeglądarkę internetową na komputerze wpisujemy: http://[ADRES IP BOXA]:8090 i pokaże się taka oto strona:
Jeśli się nie pokaże, musimy zrestartować sprzęt.
Idziemy od razu do Configuration-Led Hardware i wybieramy:
Controler type: adalight
Output path: /dev/ttyUSB0
Baudrate: 115200
i robimy "Save Settings" - troszkę czasem trzeba poczekać.
Następnie klikamy zakładkę LED LAYOUT i wpisujemy pozostałe dane:
Jak widać wpisałem 51 w top i bottom, oraz 28 w left - right - bo dokładnie tyle diod mi wyszło po przycięciu taśmy. Pozostałe opcje umożliwiają poprawę ustawień montażu.
Robimy safe... czekamy
10. Odpalamy film i się cieszymy - powinno działać
11. Ale po co nam podświetlenie w interfejsie kodi? Po nic... I tu przychodzi z pomocą wtyczka Hyperion Control dostępna na githubie: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. która pozwala na wyłączenie podświetlenia w kodi:
I jak to się mówi...
U mnie działa :
nagrywane kartoflem, w ciągu dnia, kolory nie oddają rzeczywistych przy zmianie (trzeba by w pełnej ciemności lepszym kartoflem nagrywać)...
Link do wideo: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
[Problemy wykryte]
Pojawiły się problemy z TV - przy małych rozdzielczościach nic nie było widoczne. Przy HD - pojawiło się spowolnienie obrazu... ale tylko na boxie z s905x - na s905x2 nie było tego.
Rozwiązanie? W ustawieniach Hyperion wyłączyć w Configuration - Network Services nastęþujące serwisy:
Flatbuffers Server
Protocol Buffers Server
[Tips & Tricks] - tak - bonus
Żeby nie szukać po całym temacie będę dopisywał tu swoje spostrzeżenia
Klawiszologia - czyli jak wyłączyć światełka klawiszem
Pod 2 klawisze w pilocie podłączyłem skrypty bash które włączają/wyłączają diody:
hyp_on.sh:
hyp_off.sh:
Skrypty zapisałem w katalogu /storage/.kodi/userdata/, następnie, jak to zawsze w systemach linuksowych nadałem uprawnienia do wykonywania (przez SSH):
I następnie podpiąłem pod pilota:
Dzięki temu mogę sobie włączyć i wyłączyć światełka.
Crontab bo lubimy automatyzm
Chyba nie muszę tłumaczyć użytkownikom Coreelec czym jest Crontab - automat do odpalania czegokolwiek kiedy chcemy.
Dostajemy się do niego przez konsolę ssh a następnie wydając komendę
Dodałem więc do crontab 2 skrypty - jeden wyłącza diody o 6 rano (nie wyłącza samego serwisu - miałem z tym problemy przy ponownym odpaleniu) a drugi odpala je o 19 (jeśli będzie odtwarzany film to się zapalą)
Podziękowali: ssooqq, lolekanabolek, mjw
Otóż jest możliwość zrobienia samemu odpowiedniej instalacji i podłączenia jej do swojego boxa.
Samemu? Nie... to nie dla nas... nasi drodzy przyjaciele z Chin ułatwiają wszystko i sprzedają gotowe rozwiązania. Koszt gotowca to około 100-150 zł - koszt własnej roboty to około 80-100 zł + zdolności manualne...
W poradniku tym pokażę jak uzyskać taki efekt na swoim sprzęcie.
Po pierwsze ograniczenia - na Androidzie nie będzie działać z treściami DRM - czyli Netflix, HBO, i inne odpadają.
Na Coreelec działa na wszystkim
I dlatego to na nim się skupię (bo kto normalny używa andka jak jest CE) - jeśli ktoś ma doświadczenia z Androidem (choć podejrzewam że to doinstalowanie 1-2 apek) niech się podzieli w tym temacie.Przede wszystkim co nam potrzeba:
0. Box - z Coreelec
1. Taśma led + sterownik + zasilacz - czyli tak naprawdę Arduino w opakowaniu + taśma + zasilacz.
Myfriendy mają gotowe zestawy - ja wybrałem ten:
Owszem - są też inni sprzedawcy - sprzęt się różni naklejką tak naprawdę:
Tu trzeba zwrócić uwagę na długość taśmy - najlepiej wziąć miarkę i polecieć po obwodzie TV. U mnie wyszło 3 m taśmy, wybrałem 60 diod na 1 m a w komentarzu wpisałem że chcę wtyczkę EU
2. Złączki - można oczywiście zginać taśmę... lutować... ale po co? Są gotowe...
I znowu dla chętnych albo wymagających innego podłączenia:
3. Wtyczka Hyperion.ng dostępna w oficjalnym repo Coreelec + ewentualnie wtyczka Hyperion Control dostępna na githubie: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
4. Składamy zamówienie - czekamy 2 tygodnie - paczuszka w domu.
5. Montaż - banalny - tniemy taśmę po wcześniejszej przymiarce (gór i dół w moim przypadku wyszło 51 diod, lewa/prawa - 28 diod - telewizor 39 cala), zakładamy złączki, ładnie wszystko porządkujemy. Ja zacząłem montaż taśm zgodnie z kierunkiem ruchu zegara, poczynając od lewego górnego rogu, patrząc od przodu na TV - można to potem ustawić w konfiguracji jeśliby ktoś potrzebował inaczej podłączyć. Na zdjęciu widać prawy górny róg do którego biegną 2 kable.
6. Podłączamy do naszego boxa... i nic nie działa - palą się 4 diody

7. Instalujemy wtyczkę Hyperion.ng z repozytorium Coreelec
8. Łączymy się z boxem przez ssh i wpisujemy /dev/tty[wciskamy TAB]
Jak widać nasze urządzenie jest pod adresem /dev/ttyUSB0
9. W przeglądarkę internetową na komputerze wpisujemy: http://[ADRES IP BOXA]:8090 i pokaże się taka oto strona:
Jeśli się nie pokaże, musimy zrestartować sprzęt.
Idziemy od razu do Configuration-Led Hardware i wybieramy:
Controler type: adalight
Output path: /dev/ttyUSB0
Baudrate: 115200
i robimy "Save Settings" - troszkę czasem trzeba poczekać.
Następnie klikamy zakładkę LED LAYOUT i wpisujemy pozostałe dane:
Jak widać wpisałem 51 w top i bottom, oraz 28 w left - right - bo dokładnie tyle diod mi wyszło po przycięciu taśmy. Pozostałe opcje umożliwiają poprawę ustawień montażu.
Robimy safe... czekamy
10. Odpalamy film i się cieszymy - powinno działać
11. Ale po co nam podświetlenie w interfejsie kodi? Po nic... I tu przychodzi z pomocą wtyczka Hyperion Control dostępna na githubie: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. która pozwala na wyłączenie podświetlenia w kodi:
I jak to się mówi...
U mnie działa :
nagrywane kartoflem, w ciągu dnia, kolory nie oddają rzeczywistych przy zmianie (trzeba by w pełnej ciemności lepszym kartoflem nagrywać)...Link do wideo: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
[Problemy wykryte]
Pojawiły się problemy z TV - przy małych rozdzielczościach nic nie było widoczne. Przy HD - pojawiło się spowolnienie obrazu... ale tylko na boxie z s905x - na s905x2 nie było tego.
Rozwiązanie? W ustawieniach Hyperion wyłączyć w Configuration - Network Services nastęþujące serwisy:
Flatbuffers Server
Protocol Buffers Server
[Tips & Tricks] - tak - bonus

Żeby nie szukać po całym temacie będę dopisywał tu swoje spostrzeżenia
Klawiszologia - czyli jak wyłączyć światełka klawiszem
Pod 2 klawisze w pilocie podłączyłem skrypty bash które włączają/wyłączają diody:
hyp_on.sh:
hyperion-remote -xhyp_off.sh:
hyperion-remote -c blackSkrypty zapisałem w katalogu /storage/.kodi/userdata/, następnie, jak to zawsze w systemach linuksowych nadałem uprawnienia do wykonywania (przez SSH):
chmod u+x /storage/.kodi/userdata/hypoff.sh
chmod u+x /storage/.kodi/userdata/hypon.shI następnie podpiąłem pod pilota:
<key id="253">System.Exec("/storage/.kodi/userdata/hypoff.sh")</key>
<key id="252">System.Exec("/storage/.kodi/userdata/hypon.sh")</key>Dzięki temu mogę sobie włączyć i wyłączyć światełka.
Crontab bo lubimy automatyzm
Chyba nie muszę tłumaczyć użytkownikom Coreelec czym jest Crontab - automat do odpalania czegokolwiek kiedy chcemy.
Dostajemy się do niego przez konsolę ssh a następnie wydając komendę
crontab -eDodałem więc do crontab 2 skrypty - jeden wyłącza diody o 6 rano (nie wyłącza samego serwisu - miałem z tym problemy przy ponownym odpaleniu) a drugi odpala je o 19 (jeśli będzie odtwarzany film to się zapalą)
0 6 * * * /storage/.kodi/addons/service.hyperion.ng/bin/hyperion-remote -c black
0 19 * * * /storage/.kodi/addons/service.hyperion.ng/bin/hyperion-remote -xPodziękowali: ssooqq, lolekanabolek, mjw
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.