30-09-2020, 11:15 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2020, 11:23 AM przez redhunter.)
(30-09-2020, 10:25 AM)mjw napisał(a): Wygląda fajnie, trochę większe zużycie procesora wychodzi w amlogic s922x. Jednak z tymi tunerami to nie przesadziłeś?Wiem że tak. To jest jasne. Ale ja mam w domu młodego programistę. To on to wymyślił i zbudował. A dopiero co skończył podstawówkę:-)
Ja się godzę na jego pomysły, bo dla niego oprócz zabawy też jest to nauka. Ja w domu mam wszystko jego projektu i wykonania. Nie mam już chyba nic sklepowego. Router z NASem nawet pod światłowód zabezpieczony jakimiś Eapami, wszystko na dyskach szyfrowane ( na tym w HTPC też tak jest), dwa osobne systemy audio w innych pokojach niż kinowe sterowane ze smartfona( DAC-i jego produkcji też), markiza, klimatyzacja, oświetlenie w domu i na zewnątrz po WiFi, sterowane ze smartfonów z aplikacji które sam napisał,( oczywiście wszystko zabezpieczone protokołami Eap, żeby nie było niebezpieczeństwa włamania tamtędy).
Ostatnio nawet padł mi napęd do bramy dwuskrzydłowej. Serwis stwierdził, że jest już nie do naprawy, bo sterownik padł i tylko wymiana. Młody nalutował do niego kabli, podobnie do pilotów, sprawdził i orzekł, że fizycznie jest OK, tylko softowo udaje zepsuty, żeby trzeba go było wywalić. Nie miał oczywiście możliwości modyfikacji tego softu, bo nie jest udostępniony kod źródłowy ( tak mi to tłumaczył) więc napisał sam swój soft do tego sterownika i pilotów. Kazał mi tylko kupić jakiś programator do tego typu procesora z Aliexpress za parę dolców. No i brama działa. Dodatkowo dorobił do niej Wifi, też oczywiście z tym jego Eapem. I teraz podczas jej pracy można z tym inne funkcje programować. Np. włączenie oświetlenia zewnętrznego pod wiatą garażową czy przed domem.
A wracając do tego HTPC to wczoraj mi powiedział, że teraz na dowolnym urządzeniu podpiętym w domową sieć w domu mogę oglądać TV, Netflixa czy filmy z dysku twardego z tego HTPC.