02-11-2021, 03:28 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2021, 03:50 PM przez arkady1964.)
(02-11-2021, 03:02 PM)szopns napisał(a):(02-11-2021, 02:50 PM)Łonogrzmot napisał(a):Nic nie mylę- spokojnie, byłeś łaskaw użyć słów "szemrana apka" i tylko do tego sie odnosłem w cytowanym przez Ciebie fragmencie. Być może odmniosłem "mylne wrażenie" że napisałeś to o SD-Maind ogolnie. Bo z resztą się zgadzam. Co też napisałem wcześniej.(02-11-2021, 02:43 PM)szopns napisał(a): Apk nie jest szemrana, jedna z lepszych w tym segmencie. Jest w oficjalnym sklepie
Nie myl płaszczyzn, oficjalnej wersji w oficjalnym Google Play, ze "zmutowaną" wersją, niewiadomego pochodzenia, która została tutaj wstawiona.
Oczywiście pełna zgoda, najlepiej na smartfony i urządzenia z Androidem gdzie korzystamy z danych tzw. „szczególnie wrażliwych” np. internetowe konta bankowe, instalować aplikacje SD-Maid pobraną bezpośrednio z oficjalnego Sklepu Google Play, tylko wtedy jest pewność, że instalowana jest oficjalna wersja, która jest bez modyfikacji tj. bez Mod, który może zawierać szkodliwy kod. Bardzo duży problem może się pojawić gdy użytkownik zainstalował i uruchomił szkodliwą aplikację (czyli malware). Wystarczy jednakże zachować prostą zasadę: nigdy nie instalować aplikacji spoza Sklepu Google Play tj. nie instalujemy aplikacji z niewiadomych źródeł, gdy mamy na urządzeniu z Androidem ważne dane, w szczególności dotyczy to też telefonów. Są np. szkodliwe aplikacje które mogą powodować wysyłanie lub otrzymywanie płatnych SMS-ów tzw. premium. Napisałem o niebezpieczeństwie instalowanie aplikacji z nieznanych źródeł na telefonie/smartfonie, ponieważ tutaj ryzyko instalacji szkodliwych aplikacji z plików APK może być obarczone bardzo dużymi stratami finansowymi.
Jednak np. na Android TV i inne przystawki z Androidem, tam gdzie nie mamy żadnych danych wrażliwych, instalowanie z plików APK, w tym też zmodowanych plików APK, nie jest obarczone większym ryzykiem.
Pozdrawiam