04-02-2022, 11:32 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2022, 11:41 AM przez dabroviec.)
(03-02-2022, 08:29 AM)Baarmi79 napisał(a):(02-02-2022, 09:47 AM)redhunter napisał(a): Ten HTPC który mam i którego budowę podawałem na pewno obsługuje Dolby Atmos bo tego używam. 7.1 idzie z Atmosem. I Atmos nawet z Netflixa działa bezproblemowo.
Działają też pliki z HDR ale mie jestem na 100% pewien bo nie mam sprzętu do ich obsługi. Jednak pliki z DV niestety idą ale mają jakieś wypaczone kolory. Tylko nie powiem, czy to jest wina HTPC czy reszty sprzętów które go nie obsługują.
Sprawdziłem ceny tych Twoich komponentów, większość niedostępna, a bazując na używkach to ze 2tys trzeba wydać.
Jest to 7 generacja Intela, a obecnie dostępna jest już 12 generacja, dlatego nie ma większości komponentów, bo płyty zmieniają się prawie co generację, a te dzieli 5 lat.
Ostatnio widziałem na allegro używany zestaw H110 + G4560 + 8 GB RAM za 400 zł.
Te 2 tysiące które wyliczyłeś wynikały pewnie z winy RX570. @redhunter ją ma, bo chce mieć 2 złącza HDMI, a ta karta graficzna jak 3 lata temu kosztowała 700 zł, tak teraz kosztuje z 1500 zł. Co prawda daje ona dużo wydajności "wideo", lecz sama integra też wystarcza do oglądania filmów. Nie wiem tylko jak z Neflixem w 4K itd., trzeba doczytać. W każdym razie RX570 to przerost formy nad treścią.
Chłodzenia na procesor nie musisz kupować takiego samego, jednak jakieś trzeba, ponieważ Intelowe są głośne.
Zasilacz też można jakiś tańszy jeśli nie będzie karty graficznej. Spokojnie SilentiumPC Elementum wystarczy.