(24-02-2023, 01:57 AM)jzef napisał(a): Nie jest uceglony tylko nie wiem po co bawiłem sie magisk i teraz jak odinstalowałem to nie mam SU przez ADB i nie pomaga resetowanie do ustawień fabrycznych bo magisk musiał namieszać w partycji System.Chyba zostawiam tak jak jest bo w prawdzie SU nie ma ale okazuje się iż mam dostęp na poziomie root przez ADB tylko trzeba odpalić tak:
adb rootNormalnie po odpaleniu ADB mamy tryb User (p281:/ $) i partycje systemowe w trybie tylko do odczytu roC:\Program Files (x86)\Minimal ADB and Fastboot>adb shell
p281:/ $ mount | grep ro,
/dev/root on / type ext4 (ro,seclabel,relatime,block_validity,delalloc,barrier,user_xattr,acl)
/dev/block/odm on /odm type ext4 (ro,seclabel,relatime,block_validity,delalloc,barrier,user_xattr,ac
l,inode_readahead_blks=8)
/dev/block/product on /product type ext4 (ro,seclabel,relatime,block_validity,delalloc,barrier,user_
xattr,acl,inode_readahead_blks=8)
/dev/block/vendor on /vendor type ext4 (ro,seclabel,relatime,block_validity,delalloc,barrier,user_xa
ttr,acl,inode_readahead_blks=8)
p281:/ $ exitADB pozwala na przemontowanie partycji systemowych w tryb odczyt/zapis rw ale musimy mieć dostęp root - p281:/ #:C:\Program Files (x86)\Minimal ADB and Fastboot>adb remount /system
Not running as root. Try "adb root" first.
C:\Program Files (x86)\Minimal ADB and Fastboot>adb root
restarting adbd as root
C:\Program Files (x86)\Minimal ADB and Fastboot>adb connect 192.168.0.5
connected to 192.168.0.5:5555
C:\Program Files (x86)\Minimal ADB and Fastboot>adb remount /system
remount succeeded
C:\Program Files (x86)\Minimal ADB and Fastboot>adb shell
p281:/ # mount | grep ro,
1|p281:/ #czyli nie znajduje nic w trybie ro - jak damy teraz polecenie mount to wszystko jest w trybie rw. Aby przywrócić domyślnie montowanie wystarczy zrestartować system
Szkoda, że SU nie ma bo w aplikacji Terminal Emulator nie można zrobić wszystkiego ale jak mamy coś zrobić to i tak przez adb jest wygodniej no chyba że mamy podłączoną klawiaturę USB.
Muszę przywrócić ustawienia fabryczne, zrobić pełną kopię w TWRP wszystkich 8-miu partycji a w zasadzie to można i poinstalować i poustawiać najpierw wszystko i dopiero robić kopię.