Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak odceglić boxa Amlogic?
Po tej opeacji sprawdziłem iż mogę uruchomić boxa przyciskiem RESET do recovery więc odpaliłem mu wgrywanie z karty microSD i zakończyło się sukcesem - zielony ptaszek na ikonie Androida. Wyłączyłem boxa, wyjąłem kartę i włączyłem.

Niestety znowu mam tylko bootloop czyli wyświetla logo i za kilka sekund na chwilę czarny ekran i znowu logo Sad

@Ktosi 
Właśnie robię to na WinXP, przycisku nie wciskałem, oryginalnego softu nie mam ale testowałem wcześniej dwa ROM'y - jeden od boxa X96 Mini a drugi to Aidan v9 i działają (działały) OK. Były wgrywane metodą z karty microSD tylko musiałem odznaczyć wszystkie opcje aby nie robił erase bo inaczej nie załapywało wgrywanie.

Ponieważ na tamtych softach nie działa pilot postanowiłem iż spróbuję wcześniejszej wersji Aidana v8 ale jak pisałem po wgraniu system się nie uruchomił.

Próbuje kolejny raz z karty microSD ale tym razem w pliku aml_sdc_burn.ini ustawiam opcje erase_bootloader i erase_flash na 1:
;
;Amlogic sdcard burning configure script
;This card burning script support both dos and unix file format, but don't edit in windows if not dos format
;Except comment, all must readable ASCII letters
;

[common]
erase_bootloader    = 1
erase_flash        = 1
reboot              = 0

;package will filled by sdacard burning tool
[burn_ex]
package    = aml_upgrade_package.img
;media      =

Niestety pojawia sie Upgrade na sekundę i nie wgrywa.

Dałem teraz tylko erase_flash=1 i idzie wgrywanie.

Zakończyło się sukcesem, odłączam zasilanie, wyjmuję kartę, włączam - pojawia się logo, animacja i za kilka minut system startuje i działa Big Grin Big Grin
[Obrazek: T3m3KtB.png] 

P.S. Aidana v9 i X96 Mini wgrywałem wcześniej na przemian kilka razy i zawsze w pliku dawałem same zera aby nic nie erasował i nie rebootował sam:
[common]
erase_bootloader    = 0
erase_flash        = 0
reboot              = 0

Widocznie tym razem trzeba było erasować flash:
[common]
erase_bootloader    = 0
erase_flash        = 1
reboot              = 0

Opcja erase_bootloader nie może być zaznaczona bo wtedy nigdy nie startuje wgrywanie tzn. pojawia się na sekundę Upgrade i dalej system uruchamia się normalnie o ile sprawny lub jest tylko animacja uruchamiania lub logo jeśli system niesprawny.
Plik aml_sdc_burn.ini trzeba edytować w formacie Unix np. programem Notepad++ - nie można edytować w Notatniku Windows.

Aha. I ważna informacja - laptop (dźwięk podłączania urządzenia USB) i program USB Burning Tool wykrywa boxa tylko gdy podłączymy do portu USB z brzegu - w środkowym porcie nie wykrywa.

Oba porty USB działają OK w uruchomionym systemie Android. Kabla USB można używać do zasilania boxa jak nie mamy zasilacza sieciowego Smile
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Jak odceglić boxa Amlogic? - przez jzef - 27-02-2023, 04:02 PM
RE: Jak odceglić boxa Amlogic? - przez Ktosi - 27-02-2023, 04:23 PM
RE: Jak odceglić boxa Amlogic? - przez jzef - 27-02-2023, 04:28 PM
RE: Jak odceglić boxa Amlogic? - przez jzef - 27-02-2023, 05:42 PM
RE: Jak odceglić boxa Amlogic? - przez Ktosi - 27-02-2023, 05:56 PM
RE: Jak odceglić boxa Amlogic? - przez jzef - 27-02-2023, 06:46 PM
RE: Jak odceglić boxa Amlogic? - przez Ktosi - 27-02-2023, 08:34 PM
RE: Jak odceglić boxa Amlogic? - przez jzef - 27-02-2023, 10:37 PM
RE: Jak odceglić boxa Amlogic? - przez coni - 28-02-2023, 12:19 AM
RE: Jak odceglić boxa Amlogic? - przez jzef - 28-02-2023, 06:06 AM