Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gęste formaty dźwiękowe na urządzeniach z Kodi lub odtwarzaczach wieloformatowych
(01-03-2023, 09:16 AM)Ktosi napisał(a): Dolby Atmos można osadzić w Dolby TrueHD (bezstratny) lub Dolby Digital Plus (stratny). Atmos to po prostu tylko rozwinięcie obydwu, zwykle jeśli jest osadzony w nich jest nadrzędny i w pierwszej kolejności odtwarzany.

W przypadku odtwarzania ich konwersji  jako Atmos ma swoje ograniczenia tylko do obsługi 7.1 i brak obsługi dźwięku z góry.  Czyli na systemach Atmos brak będzie tych dźwięków ale prawidłowo odtworzy 7.1.

Atmos to dodatkowe metadane dodawane do formatów Dolby - to jest jasne.

Co rozumiesz przez "konwersję jako Atmos" ? Jeżeli dana ściezka dzwiekowa (obojętnie oparta na DTH czy DD+) ma dodatkowe metadane (Atmos) to nie wymaga żadnej konwersji .
Atmos nie ma żadnego ograniczenia do 7.1 , może byc w formacie 7.1.2, 7.1.4, 5.1.2, 5.1.4 .
Nie chce mi sie teraz za tym grzebać ale z tego co pamiętam to metadane Atmos okreslają kierunkowośc dzwięku i w profesjonalnych (kinowych) instalacjach ilość kanałów może być własciwie dowolna.

(01-03-2023, 10:27 AM)Darekrocznik71 napisał(a):
(01-03-2023, 07:53 AM)somer napisał(a): Jeżeli dany format jest przepuszczany passthrough to teoretycznie nie powinno być róznicy z jakiego urzadzenia wychodzi.
Nie bardzo rozumiem co i jak jest "zamieniane na Atmos" , może jeszcze raz napisz jaki kodek zgłasza Kodi a jaki pokazuje procesor dzwiekowy.

Kodi nigdy mi nie pokazuje, że jest Atmos - na filmachBlu Ray z Atmosem pokazuje Dolby True Hd, na filmach z platform streaming Dolby Digital + procesor to pokazuje zazwyczaj jako Atmos

Kodi w ustawieniach dzwieku powinien w opisie ściezki dzwiekowej podawać takie informacje.Przynajmniej u mnie tak jest zarówno na Nvidii pro jak i Firestickach.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Gęste formaty dźwiękowe na urządzeniach z Kodi lub odtwarzaczach wieloformatowych - przez somer - 01-03-2023, 11:51 AM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości