Na tym pudełku przetestowałem kilka ROM'ów Android 9 - Aidan v9, oryginalny od X96 Mini oraz który mi się najbardziej podoba - slimbox dla X96 Mini (sbx_x96mini_atv_9_3.img). Niestety we wszystkich nie działa oryginalny pilot zdalnego sterowania. Można używać myszy i klawiatury USB lub sterować za pomocą aplikacji Android TV przez sieć lokalną z innego Androida np. smartfona ale są też minusy - w niektórych ROM'ach nie działa klikanie myszą USB na klawiaturze ekranowej a w niektórych niedokładnie działa wpisywanie z klawiatury zdalnej w aplikacji Android TV.
Na szczęście kiedyś - gdy box jeszcze działał z oryginalnym firmware BLOW zrobiłem kopię partycji Reserved w TWRP do pliku reserved.emmc.win - 64MB. Jak się okazało partycja ta zawiera sekcję DTB obsługi pilota.
Na stronie By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. do pobrania jest też patch na jakiegoś innego pilota - jest to plik Dtb_no_LG_for_X96mini.zip, który można zainstalować z poziomu recovery. W archiwum tym jest plik dt.img wielkości 114KB
Zauważyłem iż jak rozpakuję firmware slimbox .img By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. lub AMLogicTools_V7.1.0.zip pod Windows (wymaga NET Framework 4.5) to w katalogu jest plik _aml_dtb.PARTITION o takiej samej wielkości i prawe identycznej zawartości co dt.img
Oglądając By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. jak zrobić roota czyli zmodyfikować partycję recovery za pomocą narzędzi AMLogicTools 7.1.0 wpadłem na pomysł aby w ten sam sposób zmodyfikować partycję (sekcję) DTB - no i bingo mam działający pilot
Jak to zrobiłem:
Może uda mi się też tym samym sposobem odpalić wyświetlacz LCD
W załączniku plik obsługi pilota _aml_dtb.PARTITION od boxa BLOW. Można go podmienić w dowolnym firmware AMLOGIC na S905W od innego boxa tak jak opisałem.
Na szczęście kiedyś - gdy box jeszcze działał z oryginalnym firmware BLOW zrobiłem kopię partycji Reserved w TWRP do pliku reserved.emmc.win - 64MB. Jak się okazało partycja ta zawiera sekcję DTB obsługi pilota.
Na stronie By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. do pobrania jest też patch na jakiegoś innego pilota - jest to plik Dtb_no_LG_for_X96mini.zip, który można zainstalować z poziomu recovery. W archiwum tym jest plik dt.img wielkości 114KB
Zauważyłem iż jak rozpakuję firmware slimbox .img By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. lub AMLogicTools_V7.1.0.zip pod Windows (wymaga NET Framework 4.5) to w katalogu jest plik _aml_dtb.PARTITION o takiej samej wielkości i prawe identycznej zawartości co dt.img
Oglądając By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować. jak zrobić roota czyli zmodyfikować partycję recovery za pomocą narzędzi AMLogicTools 7.1.0 wpadłem na pomysł aby w ten sam sposób zmodyfikować partycję (sekcję) DTB - no i bingo mam działający pilot
Jak to zrobiłem:
- w hex edytorze otworzyłem plik reserved.emmc.win
- wyszukałem ciąg tekstowy jak na początku pliku dt.img czyli AML_ lxg - u mnie jest w offsecie 400000
![[Obrazek: bYdjkyW.png]](https://i.imgur.com/bYdjkyW.png)
- plik dt.img kończy się danymi keysn_ i zerami - znalazłem więc te same dane w moim pliku Reserved i sprawdziłem gdzie kończy się sekcja i wyszło mi iż w offsecie 41CFFF:
![[Obrazek: 9NSuKMo.png]](https://i.imgur.com/9NSuKMo.png)
- skopiowałem więc ten blok 400000 - 41CFFF i zapisałem jako plik _aml_dtb.PARTITION
- teraz wystarczy uruchomić CustomizationTool.exe z AML Tools, otworzyć obraz slimbox.img i wypakować do poziomu Level1 - wypakuje do podkatalogu tmp/level1
- następnie podmieniłem w tym katalogu plik _aml_dtb.PARTITION na ten który wyciąłem w hex edytorze i spakowałem firmware do nowego pliku IMG nadając nazwę np. slimbox_blow.img
- za pomocą kabla USB wgrałem obraz i cieszę się z działającego pilota
Może uda mi się też tym samym sposobem odpalić wyświetlacz LCD
W załączniku plik obsługi pilota _aml_dtb.PARTITION od boxa BLOW. Można go podmienić w dowolnym firmware AMLOGIC na S905W od innego boxa tak jak opisałem.