Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kodi z TVP GO w niskiej rozdzielczości na słabszym sprzęcie
Właściwie to nie wiem, czy mam problem z Kodi czy z wtyczką, jeśli więc piszę nie tu gdzie trzeba to wybaczcie.

Ale od początku. Komputer to laptop Acer Extensa 5630EZ, Intel Dual Core 1,2 GHz, 4 GB RAM, grafika zintegrowana Intel Mobile 4. System MX Linux 19.4, Kodi 21.1 Flatpak (bo w repozytoriach to ten system ma Kodi 17), wtyczka TVP GO Libka.

Taki sprzęt oczywiście „nie wyrobi” na żadne Full HD z Internetu (chociaż z lokalnego pliku to jeszcze da radę), ale ma potencjał do płynnego wyświetlania strumieni wideo w rozdzielczości 640p czy 480p (a w porywach, to łapie się nawet na 720p), co potwierdziłem korzystając przez przeglądarkę z wielu serwisów streamingowych, w tym YouTube, TVP VOD, TVP Sport, Player.pl itp. Jakość obrazu na małym ekranie laptopa była bardzo dobra, a płynność wyświetlania idealna.

To wszystko jednak nie w Kodi. Chciałem skorzystać z wtyczki TVP GO do oglądania bieżących i archiwalnych programów TVP. W Input Stram Adaptive ustawiłem „Maximum resolution” i „Maximum resolution for DRM videos” na 640p (żeby nie wykraczać poza możliwości sprzętu), mimo to jakość jest nie do przyjęcia. Na obrazie występują liczne bloki i artefakty, kontury obiektów są poszarpane, przy szybkim ruchu obiekty rozmazują się do jednolitych kolorowych plam bez żadnych szczegółów, wyświetlanie nie jest płynne. Obniżenie rozdzielczości do 480p nie przynosi poprawy: jakość obrazu pogarsza się jeszcze bardziej, a płynność poprawia się niewiele.

Jest jakiś sposób, aby uzyskać w Kodi co najmniej taką jakość wideo jak w przeglądarkach? W końcu zagnieżdżone odtwarzacze na stronach WWW to też nie są demony wydajności. Może jakieś zaawansowane ustawienia, o których nie wiem?
Odpowiedz
REKLAMA:

Wiadomości w tym wątku
Kodi z TVP GO w niskiej rozdzielczości na słabszym sprzęcie - przez mirekc - 20-01-2025, 05:12 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości