26-03-2025, 11:06 AM
(26-03-2025, 09:14 AM)coni napisał(a): 1. Czym rożni sie wtyczka na kodi 20-21 Fanfilm od Fanfilm3?
2. Jak aktualizują się te wtyczki?
3. Jaki ma cel i czy to konieczne wgrywanie "co jakiś czas "nowych wersji"?:
- PTW-2024.14.01_(2025-03-20)_aktualizator_(potrzebny restart Kodi po aktualizacji).zip
- FF_2024_TURBO_(2025-03-20)_aktualizator.zip
Jeśli tak, to czy kolejność ich wgrywania ma znaczenie?
Pozwól, że zacznę od końca:
Kolejność wgrywania nie ma znaczenia - ważne jest, aby zainstalować oba pliki - i najlepiej uruchomić Kodi ponownie, ponieważ cześć procesów od FanFilm pracuje w tle, więc dobrze byłoby, aby zaczęły pracować od nowa.
Pliki instalujesz z poziomu Kodi, poprzez opcję "Zainstaluj z pliku zip". Musisz zatem wcześniej zapewnić dla Kodi dostęp do tych plików - czy to umieścisz je wcześniej na pendriva, czy prześlesz sobie na urządzenie za pomocą jakiejś apki (niedawno ktoś o to pytał parę postów temu) czy być może ściągniesz sobie poprzez przeglądarkę na urządzeniu, jeśli masz taką możliwość. W nowszych wersjach Android trzeba pewnie będzie nadać uprawnienia do plików dla Kodi, aby Kodi mógł te pliki "zobaczyć". Na ten temat też było nie raz na forum.
Wgrywasz wtedy, kiedy coś Ci nie działa, działa gorzej, kiedy aktualizacja oferuje coś, z czego skorzystasz.
Ja np. nie korzystam z wielu ficzerów, które oferuje wtyczka, więc teoretycznie nie musiałbym wgrywać sobie nowszych wersji już od ponad pół roku, bo do mojego sposobu korzystania z wtyczki nowości nie są mi potrzebne.
Także zależy, czego oczekujesz (niektórzy mają nie wiadomo jakie oczekiwania) i co ma dla Ciebie znaczenie.
Ponieważ jesteś długo na forum, dużo dłużej niż ja, to na pewno wiesz do czego służy ta wtyczka.
Ja stałem się takim jakby jej konserwatorem, do czasu wydania wersji nr 3 (FanFilm3). Robię to hobbystycznie, w ramach takiej jakby społeczności sympatyków Kodi. Wersja 3 nie będzie jakąś rewolucją. Owszem, wniesie trochę nowości, aczkolwiek główne założenia i cel pozostanie ten sam. Optymalizacja nastąpi w kodzie, co zaowocuje jakimś tam wzrostem szybkości działania, szczególnie przy synchronizacji z Trakt (jak ktoś korzysta), jak również stanie się łatwiejszą do modyfikacji.
I na koniec - jeśli obecna wersja działa Ci dobrze - nic nie musisz zmieniać. Pisałeś swego czasu, że korzystasz z wtyczki Phantom i działa ona dobrze. Każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia i wymagania. Nic na siłę.
Możesz z ciekawości spróbować zainstalować i samemu się przekonać, czy to jest dla Ciebie. A zawsze możesz wrócić do pierwotnej wersji jeśli z jakiś względów nie "podpasuje" Ci.