(24-05-2026, 06:15 AM)Tomek napisał(a): Jeśli chodzi o możliwość ograniczania wielkości pliku (dla premium) w zależności od długości filmu — na ten moment nie planujemy wprowadzenia takiej funkcji. Obecny mechanizm ukrywania materiałów, na które użytkownikowi nie wystarczy transferu, spełnia swoje zadanie i w naszej ocenie jest wystarczający.
W odpowiedzi na moją prośbę dotyczącą wprowadzenia limitów na premium w zależności od długości filmu odpowiedziałeś jak wyżej.
Nie chodzi mi stricte o mechanizm ukrywania materiałów, na które użytkownikowi nie starczy transferu. Chodzi mi bardziej o możliwość zarządzania posiadanym lub wykupionym limitem GB, który nie odnawia się co 24 godziny.
Mając do dyspozycji jeden odgórny limit (np. 30 GB z puli 300 GB), logiczne jest, że więcej transferu należałoby przydzielić na film trwający 2,5 godziny niż na 45-minutowy odcinek serialu. Obecnie (gdy pliki są sztucznie zawyżane, żeby nabijać transfer) mniej świadomy użytkownik może błyskawicznie zmarnować cały limit na krótkie seriale, gdzie pojedyncze odcinki potrafią ważyć po 10, a nawet 20 GB.
Dlatego warto wprowadzić gradację w przedziałach, gdzie każdy użytkownik mógłby sam ustawić wartości, w zakresach co 30 lub 60 min. np:
0-60 min - 5GB
61-120min - 10 GB
121-180 - 15 GB
181 - .... - 20 GB
lub wyższe jeżeli preferuje jakość 4k.
Dodatkowo, przy sortowaniu według własnych kryteriów, warto pomyśleć o wprowadzeniu opcji wyboru: "rosnąco" lub "malejąco" (również w kontekście rozmiaru plików). Obecnie brakuje takiej możliwości i lista domyślnie układa się od największych do najmniejszych, chyba że czegoś nie zauważyłem.
Myślę, że wprowadzenie takich funkcji pozwoli części użytkowników zaoszczędzić trochę grosza na limitach, a płatnym serwisom nie zrobi to ani szkody, ani wielkiej różnicy.