Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VPN jak skonfigurować KODI
Łączę się z vpn przez vps a konfiguracja openvpn manager polegała tylko na imporcie plików ovpn i tyle.
Odpowiedz
REKLAMA:

holore wie oco kaman najważniejsze ze mi działa robiłem rózne z hasłem do wpisania z hasłem w środku nic nie działało dopiero ta medota dała rade
Odpowiedz
Ja też pliki importowałem przez wizard, wskazywałem folder i sam importował pliki, potem tylko hasło i działało Smile
Odpowiedz
Witam,

Nie chciałem zakładać nowego tematu bo mam podobny problem. Jestem nowy na forum i zielony w temacie więc proszę o pomoc.

Zainstalowałem Coreelec na Magicsee n5. Niestety mojego vpna (Surfshark) nie ma na liście wspieranych przez VPN Managera. Ściągnąłem plik ovpn ze stronki surfshark. Zgodnie z radą utworzyłem katalog UserDefinied w który wrzuciłem:
- plik xxx.ovpn który ściągnąłem ze stronki Surfshark,
- plik user_surfshark.crt w który wkleiłem tekst wycięty z pliku ovpn. Wygląda tak:

-----BEGIN CERTIFICATE-----
>>> tu jest jakiś tam tekst <<<
-----END CERTIFICATE-----

- plik user_surfshark.key w który wkleiłem tekst wycięty z pliku ovpn. Wygląda tak:

# 2048 bit OpenVPN static key
#
-----BEGIN OpenVPN Static key V1-----
-----END OpenVPN Static key V1-----
</tls-auth>

I teraz nie wiem do końca gdzie mam wrzucić ten katalog. I jak to zrobić. Przez manager plików w kodi? Tam nie widzę nigdzie katalogu addons_data. Wrzuciłem katalog do addons ale nic to nie dało. VPN Managera konfiguruję przez wizarda. Wskazuję plik ovpn, wpisuję login i hasło i nic - connecting error. VPN nadal pokazuje w logu auth_failed.

Sorry za lamerskie pytania ale jestem zielony i nie wiem jak to ugryźć.
Odpowiedz
Wrzucasz plik OVPN do jakiegoś folderu, we wtyczce (nie pamiętam gdzie bo nie mam jak teraz sprawdzić) uruchamiasz wizard do konfiguracji, który krok, po kroku "wypyta" Cię o ustawienia twojego dostawcy.
Podczas działania z wizardem wybierasz UserDefinied, folder, w którym masz plik OVPN, login i hasło. Przeprowadzi pierwsze połączenie i zapyta do jakich wtyczek ma się automatycznie połączyć. Jak będziesz mieć problem to zrobię z obrazkami krok po kroku jak to wygląda.
Jeśli chcesz nas wspomóc jakąś kwotą możesz to zrobić przez poniższy banner!

[Obrazek: a015.gif]

Jak uzyskać logi: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedz
(01-05-2019, 08:04 AM)mjw napisał(a): Wrzucasz plik OVPN do jakiegoś folderu, we wtyczce (nie pamiętam gdzie bo nie mam jak teraz sprawdzić) uruchamiasz wizard do konfiguracji, który krok, po kroku "wypyta" Cię o ustawienia twojego dostawcy.
Podczas działania z wizardem wybierasz UserDefinied, folder, w którym masz plik OVPN, login i hasło. Przeprowadzi pierwsze połączenie i zapyta do jakich wtyczek ma się automatycznie połączyć. Jak będziesz mieć problem to zrobię z obrazkami krok po kroku jak to wygląda.

Sorki. Teraz dopiero edytowałem swój post i dodałem info jak to konfiguruję.

Katalog z UserDefined mam na pendrajwie. W VPN Managerze włączam wizarda. Wskazuję cały katalog UserDefined w wizardzie, wpisuję login i hasło. I na końcu i tak connecting error.

Robię dokładnie tak jak to opisałeś. I przy próbie połączenia wyskakuje error. W logu widać linijkę auth_failed. Może zły tekst skopiowałem do plików crt i key. Już sam nie wiem. Poza tym ścieżkę do katalogu UserDefined wskazuję tylko w wizardzie. Nigdzie więcej.
Odpowiedz
REKLAMA:

(01-05-2019, 08:04 AM)mjw napisał(a): By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Oto co robię po kolei:
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Mam nadzieje, że te zdjęcia się wstawiły:/
Odpowiedz
Nic ten dodatek jest jakis dziwny, te same pliki bez danych logowania etc libreelec od strzała wszystko działa te same pliki te same ustawienia na windows woła o hasło "ktorego nie ma" i nie działa jakis czas temu uzywałem dzialało wszystko teraz problem

Podziękowali: czynmydobro4fun
Odpowiedz
Nie wiem jak twój dostawca ale np ja korzystam z MyDevil i plik OVPN jest już z certyfikatem. Może dlatego u mnie idzie gładko. Nie mam jak sprawdzić twojego dostawcy bo nie oferuje okresu próbnego. Wink

Jeśli chcesz nas wspomóc jakąś kwotą możesz to zrobić przez poniższy banner!

[Obrazek: a015.gif]

Jak uzyskać logi: By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedz
(01-05-2019, 07:56 AM)czynmydobro4fun napisał(a): Ściągnąłem plik ovpn ze stronki surfshark. Zgodnie z radą utworzyłem katalog UserDefinied w który wrzuciłem:
- plik xxx.ovpn który ściągnąłem ze stronki Surfshark,
- plik user_surfshark.crt w który wkleiłem tekst wycięty z pliku ovpn. Wygląda tak:

-----BEGIN CERTIFICATE-----
-----END CERTIFICATE-----

- plik user_surfshark.key w który wkleiłem tekst wycięty z pliku ovpn. Wygląda tak:

# 2048 bit OpenVPN static key
#
-----BEGIN OpenVPN Static key V1-----
-----END OpenVPN Static key V1-----
</tls-auth>

Nie wiem czym to robiłeś ale nie robi się tego notatnikiem. Istotny jest znak końca linii. Najlepiej modyfikować działające pliki na dany system programem notepad++ lub innym, który ich nie popsuje. OpenVPN jest na różne systemy i pliki konfiguracyjne trzeba odpowiednio przygotować.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości