Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Świat seriali (pozaNetflixowy)
Oddział dla zuchwałych.

Coś pomiędzy Bękartami wojny i Parszywą dwunastką.
Oficer z arystokratycznej rodziny wpada na pomysł stworzenia oddziału walczącego na tyłach sił osi w Afryce. W walce partyzanckiej mieli być poza jakąkolwiek jurysdykcją wojskową. I dzięki swoim koneksjom takie przyzwolenie dostaje.
I tworzy oddział w wyrzutków, więżniów, rozrabiaków gotowych na wszystko.
Fajnie zarysowane postacie. Zwłaszcza Jack O'Connell wypada świetnie w roli Paddy Mayna. Ci rozrabiacy dają się naprawdę lubić.
Bardzo dobre zdjęcia. Tylko niestety obraz jest jakiś taki zbyt naiwny i jednostronny. Tu każdy jest bohaterski. Brak czarnych charakterów. Niemcy i Włosi pokazani tylko jako cele do których się strzela. Trochę jakby to podrasować to byłby świetny serial a tak wyszło tylko przyjemne oglądanie.
Odpowiedz
REKLAMA:

Nadrabiam The Office - czemu aż tyle z tym zwlekałem?
Nie popełniajcie mojego błędu. Aktualnie jest w Amazon Prime
Odpowiedz
Bitwa o ciężką wodę.

Całkiem dobry serial wojenny, opowiadajacy prawdziwą historię.
Niemcy przed i w trakcie drugiej wojny za wszelką cenę staraja się zbudować bombę atomową.
Mają genialnego fizyka atomowego, laureata nagrody Nobla, Wernera Heisenberga, któremu nie przeszkadza praca nad bomba atomową finansowana przez nazistowską armię. Do postępu prac potrzebuje m.in. ciężkiej wody która jest produkowana przez jedną fabrykę w Norwegii.
Alianci wiedzą o tym fakcie i za wszelką cenę chcą przerwac dostawy tego producktu do Niemiec. Wysyłaja komandosów, żeby wysadzili fabrykę. Głównie Norwegów którzy zbiegli w czasie wojny do Anglii. Oni staraja się, żeby straty wśród ich rodaków pracujacych przy produkcji czy transporcie ciężkiej wody były jak najmniejsze. Anglików te straty raczej nie interesują liczy sie tylko wykonanie celu.
bardzo fajnie zagrany serial z wykorzystaniem stonowanych, nieprzesadzonych środków. Nie ma pompatycznego zadęcia.
bardzo fajnie pokazany, ciekawy kawałek najnowszej historii.
Odpowiedz
Sprostowanie.

Na AppleTV+ zaczął się intrygujacy serial z moją ulubioną Cate Blanchett.
No i nie można nie wspomnieć, że reżyseruje to Alfonso Cuaron. Więc opowiadana historią będzie na pewno atrakcyjna także wizualnie.
Nie pozostaje nic innego jak pozwolić się ponieść tej historii.
Odpowiedz
Pingwin

Ale petarda! Miałem opory czy podchodzić do tej produkcji. Bo te pokomiksowe seriale to naczęściej dziecinada.
Dodatkowo w głównej roli Colin Farell który już nie raz zaskoczył mnnie co prawda mistrzowską kreacją ale co do którego ról podchodze z nieufnością. I tu jeszcze tak ucharakteryzowany, że nie za bardzo go widać pod wartswami silikonu.
No ale włączyłem i przeniosłem się do tego Gothamowego świata. Rewelacyjna produkcja. Tu nie ma słabych stron. Gra Farella - klękajcie narody.
Scenografia, muzyka, pomysły na postacie pierwsza klasa. Wreszcie serial który odbiega od swojego pierwowzoru, komiksowej-rysunkowej przesady.
To trochę wygląda tak jakbyśmy przenieśli Człowieka z blizną, Chłopców z Ferajny, Dawno temu w Ameryce do Gotham City. Jako rekomendację powiem Wam, że pierwszy odcinek właczyłem wczoraj dosyć późno wieczorem jak żona powiedziała, że już idzie do łóżka. No to ja właczyłem sobie tego Pingwina. I żona jak zamurowana oglądała ze mną do ostatniej minuty. A komiksowe produkcje, marwelówki i takie tam omija szerokim łukiem.
Polecam więc każdemu nie tylko fanom tego rodzaju produckji. Już się cieszę na kolejne odcinki. Na szcęście już czekają w nagrywarce.
Odpowiedz
(17-10-2024, 11:39 AM)redhunter napisał(a): Sprostowanie.

Na AppleTV+ zaczął się intrygujacy serial z moją ulubioną Cate Blanchett.
No i nie można nie wspomnieć, że reżyseruje to Alfonso Cuaron. Więc opowiadana historią będzie na pewno atrakcyjna także wizualnie.
Nie pozostaje nic innego jak pozwolić się ponieść tej historii.
Lecę z tą produkcją.
Na razie jedna z lepszych serialowych rzeczy jaka dane mi było w tym roku zaliczyć.
Jest soczyście, wciągajaco i do tego pięknie podane.
Poznajemy trzy wydawałoby się odrębne historie. Dwójkę zakochanych, pełnych radości i namietnosci nastolatków podczas zwariowanej podróży po Europie. Dojrzałe, bogate małżeństwo cieszące się szacunkiem i pozycją w społeczeństwie oraz starszego wdowca, bardzo smutnego, zrezygnowanego, samotnego pogrążonego w żałobie po śmierci miłości swojego życia. I ten starszy pan, trochę nawet śmieszny, postanawia, jak to sam nazywa, wrzucić granat w życie reszty bohaterów tej historii. I faktycznie detonacja jego działań jest bardzo dotkliwa.
Reżyser Cuaron nie zawodzi. Aktorzy przez niego wybrani grają wyśmienicie. Wizualnie jest to cudownie wysmakowane i odważne. Historia powolutku odkrywa przed nami kolejne karty. Czego chcieć więcej?
A i wspomne jeszcze o jednej sztuczce.
Sporo tutaj jest narracji z offu. I ten glos jest zapodawany z sufitu z głośników atmosowych. Fajny efekt. jakby ktoś nam tłumaczył to trochę za plecami, troche jak głos wszystkowiedzącego który tłumaczy nam pewne rzeczy. Dopowiada jak było bo on wie.
Odpowiedz
REKLAMA:

Jestem po 4 odcinkach i powiem że serial niczego sobie. Wciąga. Główna bohaterka niesamowicie wyrachowana kobieta, takie chodzące ego, przytłoczona nową rzeczywistością i obrotem sprawy nieuchronnie zjeżdża po równi pochyłej.
Na początku myślałem że coś mi się popsuło z głośnikami, ten dźwięk z tylnych głośników z lekkim przesunięciem z centralnego tworzą spektakularne echo.
Czekam na następne odcinki.
Edycja.
Skończyłem oglądać jeden z lepszych seriali. Zakończenie wisienka na torcie.
Nie będę nic pisał o akcji żeby nie popsuć oglądania.
Polecam.
Odpowiedz
Po wielu problemach, po strasznie długiej przerwie wreszcie zaczęła się druga część piątej części serialu
Yellowstone.

Szkoda, że Costner jednak nie dogadał się z twórcami i już go w serialu nie zobaczymy. Więc to raczej będą ostatnie odcinki kończące tą wybitną serię.
Odpowiedz
SkyShowtime serwuje nam kolejną perełkę.

Serial Landman: Negocjator.

Co za obsada! To produkcja producenta Yellowstone i w głównej roli mamy Billy’ego Boba Thorntona , więc szykuje się mocne, męskie widowisko.
Trailer daje na to nadzieję.

Odpowiedz
Nie wiem, czy ten serial byl tu juz prezentowany.  Jesli nie to go goraco polecam. 
Chodzi o "Dzien Szakala" tytul w wyszukiwarce: "The Day of The Jackal" /1-Sezon/rok 2024
...Nazywany jest "szakalem". Zarabia na życie, dokonując morderstw za pieniądze. 
Ale po ostatnim zleceniu zabójca spotyka równego sobie przeciwnika: oficera brytyjskiego wywiadu Biancę...

Serial podobał sie 93% ogladajacych!

[Obrazek: ZeaogCol.jpeg]

Na wtyczce Fanfilm mozna go wyszukac ale nie ma do niego zadnego streamu.
A szkoda bo moim zdaniem warty jest obejrzenia.

A tak przy okazji, to na wtyczkach Fanfilm / Fanfilm3 prawie juz NIC z nowosci w j.polskim nie chodzi!

Osobiscie ogladam ten serial na wtyczce XSTREAM w j. niemieckim.
Jak na razie mozna go ogladac w Sezonie1 do odcinka nr. 6

Podziękowali: redhunter
Aby zrodziło się to co możliwe, należy stale próbować tego co niemożliwe.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości