Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korzystanie z sieci gigabitowej na Raspberry Pi 3 z Xbian i KODI
Aktualnie korzystam z Raspberry PI 3B z zaktualizowanym systemem Xbian z zainstalowanym Kodi. Mam pytanie: jeśli kupię podobny adapter USB 3.0 na gigabit ethernet do mojego RPI 3B, np. z tego linku:

By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

to czy uzyskam prędkości powyżej 100 Mb/s? Podobno jest to możliwe według tego artykułu:

Czyli jeśli podłączę podobny adapter do mojego RPI 3B przez USB, to czy od razu uzyskam wyższe prędkości niż obecne 93-94 Mb/s, czy muszę coś jeszcze skonfigurować - dodać? Zgodnie z artykułem z powyższego linku, interfejs powinien być poprawnie skonfigurowany poprzez edycję i dodanie linii dla nowego adaptera eth. Jeśli jest to konieczne, proszę o szczegółowe instrukcje krok po kroku, jak to zrobić na moim Raspberry PI 3B z systemem Xbian z Kodi przy użyciu konsoli obsługiwanej przez „putty”. Jeśli ktoś wie, zna temat i mógłby mi pomóc, byłbym wdzięczny.
Odpowiedz
REKLAMA:

Jeśli ten adapter faktycznie jest kompatybilny z Linuxem to nie powinieneś mieć kłopotu - po prostu po podłączeniu wybierasz go w opcjach i tyle, żadnej specjalnej konfiguracji tam nie ma.
Ale na więcej niż 300-400 mb nie ma co liczyć bo 3b ma tylko usb 2.0.
Odpowiedz
Niestety tak, nie wyciągnie więcej bo tego nie umożliwia interfejs. Czyli praktycznie zabawa trochę bez sensu jeśli ograniczeniem jest po prostu interfejs z którego korzystają też inne urządzenia.

Można zwiększyć dwukrotnie z dwoma kartami 1 Gbps na dwóch  USB ale czy warto dla tak słabego sprzętu ?
Prościej po prostu mieć malinkę z 1 Gbps LAN ak jak zalecają w artykule  na dodatek zwiększy się prawie dwukrotnie jak nie więcej  wydajność .

W sumie autor odnosił sie też do Pi3 w klastrze, gdzie podpina swoje 4x Pi3 pod switch  i dopiero ma praktycznie osiągalne pełne 1 Gbps.

[Obrazek: raspberry-pi-dramble-hero-2019.jpg]

Na twoim miejscu zainteresował bym sie rozwiązaniami typu terminal ( ceny o wiele niższe niż Raspberry Pi ) na którym praktycznie zawsze możesz zainstalować wymagany przez siebie soft z analogicznymi funkcjami do softu na malince, np. wersja na Windows czyli zwykłe komputery.
Odpowiedz
Myślę nad takim rozwiązaniem ...

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości