Liczba postów: 4,794
Liczba wątków: 42
Reputacja:
799
Wersja Kodi: 20.0
System operacyjny:
16-04-2026, 05:07 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-04-2026, 05:09 PM przez Tomek.)
Ale ty się mnie nie pytaj czy jest dobrze - to ty robisz tego moda - ja ci tylko zwróciłem uwagę że dość mocno nadużywasz requestów do serwera co może prowadzić do blokad, co odbije się na innych użytkownikach.
Modując wtyczkę musisz zrozumieć że owszem dostaniesz 1 źródło więcej - ale możesz doprowadzić do blokady serwerów. Ja nie zamierzam po raz n-ty odkręcać sytuacji z rapideo/xt7 bo któryś z modów nadmiernie zarzuca serwery zapytaniami.
Liczba postów: 322
Liczba wątków: 31
Reputacja:
126
Wersja Kodi: 19.4
System operacyjny:
Urządzenie: Boxtv
16-04-2026, 08:04 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2026, 04:32 AM przez Jmno.)
Zmniejszyłem liczbę zapytań wysyłanych do serwerów xt7.pl i tb7.pl. Usunąłem zbędne zapytania HEAD które były wykonywane przy każdym odtwarzaniu — to bezpośrednio zmniejsza obciążenie ich serwerów. Dodatkowo potwierdziłem że throttle 200ms i cache 5-minutowy działają poprawnie, co sprawia że przy wyszukiwaniu tego samego tytułu wtyczka nie bombarduje ich serwera powtarzającymi się zapytaniami.
Naprawiono również stabilność odtwarzania plików z konta na hoście TwojPlik/plik.to — pliki posiadane na koncie można teraz odtwarzać wielokrotnie bez żadnych problemów, zarówno od początku jak i wznawiając z zapamiętanej pozycji, przez cały okres ważności linku.
Efekt końcowy: mniej ruchu do xt7/tb7, mniejsze ryzyko blokady, i stabilne odtwarzanie plików z konta.
Jutro zrobię upload ps także dodałem licznik zapytań do serwerów w logach wszystko będzie ale po testach w xt7 tb7 wychodzi dobrze
1
Liczba postów: 248
Liczba wątków: 1
Reputacja:
836
Wersja Kodi: 20.0
System operacyjny:
Urządzenie: telewizor TCL C70
18-04-2026, 08:31 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2026, 05:31 PM przez tele.)
Bo dużo materiałów, szczególnie filmów, ma proporcje kinowe, a nie telewizyjne, przez co w domowych telewizorach pojawiają się czarne pasy na górze i dole ekranu. I zawsze wysokość pionowa w takim wypadku będzie mniejsza niż maksymalna.
Film o wysokości 804 pikseli (najczęściej w formacie 1920x804 lub podobnym, np. 2.39:1 / 2.35:1) jest zaliczany do standardu Full HD (1080p), mimo że w pionie ma mniej niż 1080 linii.
Tak naprawdę , to moim zdaniem powinno się określać "rozdzielczość" w poziomie (z uwagi na powyższe ), ale z jakiegoś powodu (podejrzewam że chodzi o porównanie do dawnej telewizji analogowej, gdzie określało się ilość linii poziomych ) "przyjęło" się, że tylko podają maksymalną pionową dla danego standardu (np. dla FullHD jest to 1080).
W niektórych ripach czarne pasy mogą być "hardkodowane", i wtedy odtwarzacz pokaże maksymalną rozdzielczość 1920x1080, ale efekt wizualny będzie ten sam. Ja wolę materiały bez zakodowanych czarnych pasów, bo łatwiej można je zoomowac - w Kodi skrót Z na klawiaturze, ale można sobie też przypisać skrót tej funkcji do przycisków pilota od TV.
Także to co zrobiłeś w tym przypadku, to bez sensu.
Włącza się film, odlicza się transfer z konta, ale ty zatrzymujesz odtwarzanie bo niby za mała ilość linii w pionie; odpalasz więc kolejne źródło, które ma to samo , chyba że ktoś czarne pasy wkodowal do rip-a, to wtedy oglądasz, choć efekt wizualny ten sam. Ale transfer już stracony. A co jeśli w ogóle nie trafisz na wkodowane pasy? W ogóle nie obejrzysz sobie tego filmu.
Wszystko co powyżej 720 kwalifikuje się już do FullHD (do 1080 oczywiście, bo dalej to 2K no a potem 4K).
Tak to jest jak się robi coś bez zgłębienia tematu. AI nie zawsze dobrze podpowiada.
1
Reputacja:
126
System operacyjny:
Testy testowałem cały dzień klucz Gemini darmowe zrobiłem ok 50 wyszukań nie dobiłem do limitu
Tylko czasami widzę że openai płatne jest skuteczniejszy ale Gemini też sobie radzi
Openai Gemini, API Google korzystają z wyszukiwania internetowego .
Klucze są bezpieczne brak w logach kodi .
Muszę jeszcze przeprowadzić kilka audytów w kierunku bezpieczeństwa kluczy
Dodałem też import kluczy z pamięci urządzenia kopiuj wklej w pliku txt.
Czyli normalnie piszemy własnymi słowami co pamiętamy z filmu lub serialu ai ma znaleźć tytułu
Reputacja:
126
System operacyjny:
Testuje ale dzisiaj Gemini API darmowe jest przeciążone i tak to jest z darmowymi. Ale można sobie kupić tokeny do Gemini i będzie działać.Dodałem opcje wyboru modelu w Gemini i open ai testowałem na słabszym gpt 4o mini
Ai miało znaleźć mi stary serial z lat 70 udało mu się po 4 razie gdzie zadałem te same pytanie opis serialu na gpt 4o czyli lepszy znalazł za pierwszym razem dodałem do czatu licznik tokenów