Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FanFilm – oficjalny wątek
Komunikat "Zależności od script.fanfilm.media w wersji 2026.06.15.0 nie mogą zostać spełnione"
Odpowiedz
REKLAMA:

Dzięki - skrypt nie zadziałał z automatu. Zaraz będzie fix

Ok - jeśli ktoś napotkał na ten sam błąd - proszę w dodatkach - Zainstaluj z repozytorium wybrać aktualizację
[Obrazek: YGv9sP3l.png]
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedz
Coś dziwnego dzieje się z komunikacją na linii FanFilm-Trakt. Przed chwilą na smartfonie za pomocą aplikacji Trakt dodałem do listy obserwowanych serial "Dam Ci lekcję". Wszedłem od razu w Kodi aby zobaczyć czy jest faktycznie na liście, no i był. Ale obok na liście miałem serial, który dodałem wczoraj, czyli "Pozostawieni" i wcoraj również obejżałem pierwszy odcinek, ale za pomocą apki HBO Max na tv. Chciałem go na liście oznaczyć jako obejrzany i po tym wyparował z listy. Tak samo wcześniej miałem z serialem "Obcy Ziemia". Przy okazji pytanie, czy Historia jest lokalna, czy brana z Trakt?
Odpowiedz
Jeśli korzystasz z trakt - to historia jest brana z trakt. Jeśli nie korzystasz z trakt - to jest brana lokalnie.
Lista obserwowanych w trakt działa tak, że po obejrzeniu (oznaczeniu jako obejrzane) elementy - odcinek/serial/film jest usuwany z listy obserwowanych - to zachowanie Trakt a nie FanFilm - tak po prostu działa ich API/serwis. Jeśli na stronie Trakt masz film w obserwowanych i oznaczysz go jako obejrzany to zniknie z tej listy na stronie. Tak samo jest z odcinkami - jeśli masz cały serial w obserwowanych - a na stronie oznaczysz jako obejrzany jeden odcinek z tego serialu, to cały serial jest usuwany z obserwowanych. Nie mamy na to wpływu żadnego - tak działa API trakt.
Widziałem rzeczy, o których wam ludziom nawet się nie śniło. Płonące okręty szturmowe w konstelacji Oriona. Strumienie elektronów jarzące się w ciemności przy wrotach Tannhausera. Pamięć o wszystkich tych chwilach zniknie w otchłani czasu, jak łzy w deszczu. Pora umierać...
By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedz
(16-06-2026, 10:58 AM)Tomek napisał(a): Jeśli korzystasz z trakt - to historia jest brana z trakt. Jeśli nie korzystasz z trakt - to jest brana lokalnie.
Lista obserwowanych w trakt działa tak, że po obejrzeniu (oznaczeniu jako obejrzane) elementy - odcinek/serial/film jest usuwany z listy obserwowanych - to zachowanie Trakt a nie FanFilm - tak po prostu działa ich API/serwis. Jeśli na stronie Trakt masz film w obserwowanych i oznaczysz go jako obejrzany to zniknie z tej listy na stronie. Tak samo jest z odcinkami - jeśli masz cały serial w obserwowanych - a na stronie oznaczysz jako obejrzany jeden odcinek z tego serialu, to cały serial jest usuwany z obserwowanych. Nie mamy na to wpływu żadnego - tak działa API trakt.
Skoro to wina Trakt i zachowuje się w ten sposób, to jakiś absurd. Bo nie po to dodaję cały serial (a nie tylko jeden odcinek) do obserwowanych, aby po obejrzeniu jednego odcinka on mi z tej listy znikał. Natomiast co do Historii oglądania to niestety u mnie nie działa (oczywiście mówię o Film->Historia, czy Serial->Historia, a nie FanFilm->Historia->Filmy TRAKT, Seriale TRAKT), bo mimo sparowania wszystkich urządzeń z tym samym kontem Trakt, to na każdym mam tylko to, co na nim obejrzałem (lub oznaczyłem jako obejrzane). Na samartfonie mam tylko 1 odcinek Pozostawieni, o którym pisałem wcześniej. Na tablecie mam tylko to co oglądałem wieki tewmu, czyli The Office. Na Android TV mam Obcego Ziemię. No i jeszcze mam chromecasta spiętego z projektorem, ale tu już mi się nie chce sprawdzać, bo na pewno też jest tylko to co na nim obejrzałem.
Odpowiedz
Na to jakie sobie zasady trakt wymyślił nie mamy za bardzo wpływu. Tak samo działają inne serwisy. W Tmdb jak ocenię film w obserwowanych to także znika z listy.
Używaj zamiast "obserwowanych" kolekcji lub własnych list. Natomiast pytałeś ogólnie o historię a nie o konkretne menu. Historia w głównym menu pokazuje historię w danym urządzeniu. Historia w "moich" pokazuje historię z serwisów, synchronizowaną między nimi. Jeśli masz konto trakt podpięte to na listach filmów pokazuje ci zgodnie z trakt. Jest pewien interwał czasowy odpytań, czasem API też nie zwraca od razu że coś w historii jest
Odpowiedz
REKLAMA:

(16-06-2026, 11:55 AM)Tomek napisał(a): Używaj zamiast  "obserwowanych" kolekcji lub własnych list. Natomiast pytałeś ogólnie o historię a nie o konkretne menu. Historia w głównym menu pokazuje historię w danym urządzeniu. Historia w "moich" pokazuje historię z serwisów, synchronizowaną między nimi. Jeśli masz konto trakt podpięte to mankietach filmów pokazuje ci zgodnie z trakt. Jest pewien interwał czasowy odpytań, czasem API też nie zwraca od razu że coś w historii jest
No niestety odkąd Trakt "zaktualizował" aplikację do wersji 3.xx kolekcja (aktualnie w aplikacji "Biblioteka") dla mnie stała się nieużywalna i przeniosłem się na "obserwowane". Nieużywalna, bo w aplikacji na początku w ogóle nie dało się dostać do tej listy (teraz już można - jest tylko w zakładce konta - nie wiedzieć dlaczego nie w listach???), oraz nie da się wejść w dany film/serial i dodać go do tej kolekcji/biblioteki. Własne listy natomiast w Fanfilm są zbyt "zakopane", ale chyba to będzie jedyna droga. Ogólnie aby wszystko prosto dodawać/odejmować od listy, oraz oznaczać obejrzenie, zarówno w apk Trakt jaki i Fanfilm, można tylko za pomocą listy "obserwowane". Ale niestety tu pojawia się omawiany wcześniej problem automatycznego usuwania z listy, co jest żenujące i ak dla mnie nie jest to funkcjonalność a błąd. Ale faktycznie, może spróbuję z tą własną listą. Jeszcze wracając do tematu tych Historii. Nie jest przypadkiem trochę za dużo tych odnośników w menu? Bo tak: główne menu (historie lokalne i Trakt), Filmy/seriale (historie lokalne), Moje filmy/seriale (historie Trakt). Jest jakaś możliwość, jeśli ktoś ma synchronizację Trakt usunąć (jak dla mnie) zbędne odnośniki do historii lokalnej?
Odpowiedz
Na chwilę obecną nie ma możliwości ukrywania pozycji w menu.
Ten podział który jest długo był wypracowywany na podstawie opinii testerów wewnętrznych. To pewnego rodzaju kompromis który uzyskaliśmy.
Odpowiedz
Kodi 21.2 fanfilm najnowsza wszystko zaktualizowane BETA oczywiście, z XT7 nie startuje a w wersji bez beta na innym shield tv śmiga. Mogę to jakoś naprawić.

Podziękowali: Tomek
1
Odpowiedz
(16-06-2026, 06:58 PM)artur_gorny napisał(a): Mogę to jakoś naprawić.
Będzie fix. Dzięki wielkie za zgłoszenie.

W repozytorium BETA wersja 2026.06.15.1:
— scrapery —
- fix tb7/xt7
- fix webstream filename
- lepsze porównywanie dla netmirror

Podziękowali: artur_gorny
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości