Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ustawienia wideo
Witam wszystkich 

Przygodę z KODI zacząłem już 5 lat temu ale do dziś  nie rozumie pewnych ustawień

Mój sprzęt to : GIADA N20 Nvida ION 2 512 MB

Dokładnie proszę was pomóżcie mi z ustawieniami wideo jak to wszystko poustawiać żeby wycisnąć 100 % z tego sprzętu oglądam filmy Blu Ray jak i zwykłe HD. Wiele razy to ustawiałem i niby to działa ale nie za bardzo widzę różnice w obrazie widocznie coś zmieniam ale do końca nie wiem o co chodzi

By zobaczyć linki musisz się zalogować lub zarejestrować.

Odpowiedz
REKLAMA:

Tak na szybko... Metoda renderowania na auto, pozaznaczaj wszystkie akcerelacje, włącz odświeżanie ekranu Hz, odznacz synchronizacje z wyśw. To tyle, reszta zależna od sprzętu.
Odpowiedz
oki czyli mówisz że to są najlepsze ustawienia dla ION 2 ??
a co z skalerami HQ ??
ustawiłem tak jak napisałeś a co z tymi drugimi ustawieniami
Odpowiedz
Czy najlepsze to nie wiem ale na pewno optymalne w końcu to Ty posiadasz ten sprzęt. Domyślnie skalery były ustawiane na 20% więc niech tak zostaną. Tak w ogóle to jaka wersja kodi na tym ION 2 jest?
Odpowiedz
Giada N20 do nettop zwykły PC na którym postawiłem OpenELEC 8.0.4 jest tu kodi 17.3

druga sprawa zauważyłem że filmy pokazywane są w 1080/24p a mój SONY ma 60Hz matryce
ustawienia w kodi mam na 60 Hz
Odpowiedz
Włączyłeś dostosuj częstotliwość odswiezania? Powinna być opcja przy uruchomieniu albo zawsze

Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
REKLAMA:

tak mam ustawione i przy odtwarzaniu filmu bluray pokazuje mi 1080/24p
jak wyłączę film to pokazuje się samo 1080p
albo podczas odtwarzania filmu wystarczy ze wejde do menu to przeskakuje na 1080p jak wracam do filmu na pełnym ekranie to 1080/24p

zauważyłem że jak wyłączę odświeżanie to wskakuje odrazu na 1080p tylko nie pisze ile Hz czy idzie to jakoś sprawdzić w kodi z jakimi Hz aktualnie odtwarza się film ??

gdzieś czytałem że jest jakiś skrót klawiszowy który pokazuje dużo info podczas odtwarzania filmu

przypuszczam że jak wyłączę odświeżanie to idzie te 60z ale nie pisze nigdzie że jest 60 hz tylko samo 1080p
Odpowiedz
Jeśli zmienia Ci Hz względem klatek filmu to dobrze, po zakończeniu odtwarzania powinno wrócić do pierwotnych ustawień ekranu czyli 1920x1080p i zazwyczaj do 60Hz.
//W kwestii tych drugich ustawień z postu #3 bo coś przez tapatalk nie przepuszcza załączników obrazkowych tutaj na forum to proponuje ustawić tam metode usuwania przeplotu na blend lub inny jeśli jest lepiej działający i ustawić jako domyślne dla all wideo.

To sprawdź w ustawienia > O systemie zerknij na rozdzielczość i odświeżanie ekranu po powrocie z odtwarzania.
Odpowiedz
przy włączonym odświeżaniu gdy oglądam film pokazuje mi 1080/24p natomiast jak wyłączę film to pokazuje mi 1080p
i teraz albo mi się zdaje albo nie że jak wyłączę odświeżanie to odrazu wskakuje mi 1080p i wtedy jest te 60hz.
Wychodzi na to że przy wyłączonym odświeżaniu film idzie na pełnym Hz czyli 60 w moim przypadku

nie wiem czy dobrze myslę
Odpowiedz
Przy wyłączonym owszem nic się nie zmienia jednakże zalecam włączyć odświeżanie jeśli chcesz mieć lepszą płynność odtwarzanego materiału. Czy w jakiś sposób przeszkadza Ci brak info Hz po powrocie do ekranu kodi ? Wyżej napisałem że możesz to sprawdzić.

Skrót klawiszowy do sprawdzenia Rozdzielczości/Hz podczas odtwarzanego materiału to chyba klawisz Z.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości